"שקיות רפואי בלי צורך ברישיון. שליח עד 40 דקות!", "קנאביס רפואי ללא צורך ברישיון. 350 ₪ למארז! יעוץ חינם. מגוון רחב של זנים". יש סיכוי גדול מאוד שאתם או חבריכם קיבלתם את ההודעות האלו, או הודעות דומות, לטלפון הנייד.

בימים האחרונים התופעה מתגברת מאוד, ואנשים רבים מדווחים על עשרות הודעות שמגיעות אליהם ממספרי טלפון שאינם מוכרים וממשתמשים בשמות כמו MedicalWeed, WeedFree, WagonWeed, Tribe ועוד. בנוסף ,חלק מההודעות מגיע ממשתמשים המתחזים לחברות מוכרות, כמו Wolt למשל. מדובר בהודעות ספאם אשר מציעות למכירה קנאביס וכוללות קישור המוביל לקבוצות של קנאביס בטלגרם או בוואטסאפ. ההודעות האלו מגיעות לאנשים מכל קשת האוכלוסייה – כולל ילדים ובני נוער, מה שהופך אותן מעבר למטרד, לסכנה של ממש.

ספאם קנאביס רפואי בוואטסאפ
צילום מסך - קבוצת הוואטסאפ אליה מוביל אחד הקישורים


כדי להבין מי עומד מאחורי ההודעות האלו והאם המשטרה פועלת בנושא, שוחחנו עם גלעד האן, חוקר סייבר, העורך הרצאות, סדנאות ומייעץ בנושא סיכוני רשת וגלישה בטוחה. במשך 21 שנה שירת גלעד במשטרת ישראל בתפקידי חקירות שונים, ובמשך עשור הוא עסק כחוקר עבירות ופשעי מחשב בצוות עבירות הסייבר של המשטרה.

גלעד, איך ההודעות האלה מגיעות לטלפונים שלנו?
"יש אנשים ששולחים הודעות פישינג של זכייה בפרסים והגרלות למיניהן. כשלוחצים על ההודעות אז ישנה תוכנה ששואבת באופן אוטומטי את כל מספרי הטלפון של אנשי הקשר שלך ויכולה לעשות בהם שימוש ולשלוח הודעות ספאם. בנוסף, האנשים ששולחים את ההודעות אוספים את המידע מקבוצות גדולות ברשתות החברתיות, לאו דווקא מקבוצות של אנשים שמתעניינים בקנאביס. קל מאוד לאסוף את המידע הזה. המטרה של שולחי ההודעות האלו היא למכור לך קנאביס באופן לא חוקי".

איך אפשר לגלות מי שולח את ההודעות האלו?
"הצרכנים שמקבלים את ההודעות האלו אמנם לא יכולים לראות מאיזה מספר טלפון ההודעה נשלחה, אבל ההודעות האלו עוברות דרך השרתים של חברות הסלולר והמידע על זהות השולח נמצא אצלן. אחרי קבלת תלונה על ההודעות, המשטרה יכולה להוציא צו מבית משפט, לבצע מחקר תקשורת ולגלות מאיזה מחשב ההודעות נשלחו ודרך איזו תוכנה, וכך לאתר את זהות שולחי ההודעות".
מעבדת קנאביס (צילום: Canna Obscura, shutterstock)
צילום: Canna Obscura, shutterstock


הוגשו כבר תלונות נגד ההודעות האלו למשטרת ישראל?
"כן. אני מקבל פניות רבות מהורים שהילדים שלהם מקבלים את ההודעות האלו. מדובר במנגנון מסוכן של עידוד לצריכת חומרים אסורים. אותם הורים הגישו תלונה ל-105 – המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, ומהמטה נאמר להם שהם לא מטפלים בנושא. הסיבה לכך לטענתם, היא שמדובר בהודעות סמס, והם מטפלים בפגיעות בילדים ברשת. 105 הפנו אותם למשטרת ישראל, אבל למיטב ידיעתי המשטרה לא מתעסקת בדברים האלה כי אין להם מספיק כוח אדם ותקציבים". 

איך אנחנו הצרכנים יכולים להתמודד עם קבלת ההודעות האלו?
"אי אפשר לחסום את ההודעות האלו, אבל אני ממליץ למחוק אותן. חשוב להימנע מלחיצה על הקישורים שמופיעים בהודעה, משום שאי אפשר לדעת איזו תוכנת רוגלה פועלת דרך הקישור. להורים אני מציע לא לוותר, ולדווח בכל זאת ל-105 ולמשטרה. אני באופן אישי לא יכול לחקור מהי הזהות של השולחים, אבל אני מעביר את הפניות שאני מקבל לגורמי מודיעין. מעבר לזה, מדובר בעבירה על החוק לפי חוק הספאם – אין אפשרות ללחוץ על הסרה של הטלפון שלך מקבלת ההודעות. אם מצליחים לאתר את זהות השולח ניתן לנסות להגיש תביעה נגדו (לפי חוק הספאם, ניתן לקבל פיצוי של עד 1000 שקלים על כל הודעה שנשלחה באופן לא חוקי. מ.ב)".

ממשטרת ישראל נמסר: "במסגרת מאמצי משטרת ישראל להגנה מפני הונאות רשתיות ועבירות המתבצעות ברשת, אנו ערים לתופעת הודעות הפישיניג (דיוג) ופועלים כל העת בהסברה ואכיפה, במטרה למנוע ולצמצם את הניסיונות של עבירות ההונאה ברשת".