לפני כמה שבועות עלה לכותרות סיפור שזעזע רבים ברחבי העולם: טגאנג'רו סופיא, תושב סינגפור בן 46, נתלה למוות בגין ניסיון הברחה של 1 ק"ג קנאביס לשטחי המדינה. דינו של סופיא נגזר כבר ב-2018, אולם ההוצאה להורג בוצעה ביום רביעי האחרון, למרות מחאות מקומיות בסינגפור ולחץ בינלאומי מתון להפחתת חומרת העונש. אחת הטענות העיקריות הייתה שסופיא לא זכה למשפט הוגן, ונשפט ללא ייצוג עורך דין ותוך שימוש בראיות שהושגו באופן בלתי חוקי.
זו הפעם השנייה בשנה וחצי האחרונות שבה הברחת קנאביס לסינגפור מסתיימת בעונש מוות הגורר תשומת לב בינלאומית רחבה. באוקטובר 2021 הוצא להורג עומאר יאקוב במחאג'י בן ה-41, גם הוא בגלל הברחה של 1 ק"ג אל שטח המדינה. גם במקרה הזה עלה חשד לחקירה לא תקינה, כשבמחאג'י טען שההודאה באשמה הוצאה ממנו בכפייה. אבל גם הפעם, למרות מחאה בינלאומית רחבה, המקרה הסתיים בהריגתו של הנאשם.
"סם ממכר ומסוכן. לגליזציה אינה הדרך ללכת בה"
חוקי הסמים בסינגפור, כפי שהבנתם, הם קשוחים במיוחד: אחזקת קנאביס עשויה להסתיים בקנס של 20,000 דולרים במקרה הטוב, או מאסר של 10 שנים במקרה הרע; סחר בקנאביס, לרבות ייצוא או ייבוא, עשוי להוביל לעונש מוות. חוקים נוקשים במיוחד קיימים כמובן גם בנוגע לסמים אחרים, אבל קנאביס – שבמדינות רבות בעולם כבר מוגדר חוקי או לפחות חוקי למחצה – מקבל מהרשות הסינגפורית למלחמה בסמים יחס מיוחד.
"ברור כי קנאביס הוא סם ממכר ומסוכן, ואין כל עדות מדעית לבטיחות או ליעילות השימוש בו", נכתב באתר הבית של הארגון הממשלתי. "הדבר תומך בעמדתנו כי קנאביס צריך להישאר סם בלתי חוקי. אי-הפללה או לגליזציה של קנאביס אינן הדרך ללכת בה, במיוחד כאשר מצב הסמים שלנו נמצא בשליטה. דוגמאות ממדינות אחרות הראו בבירור כי גישה מתירנית כלפי השימוש בקנאביס גובה מחיר כבד מהחברה. לכן, יש לנו חוקי נוקשים כנגד שינוע, החזקה וצריכה, וכן ייבוא וייצוא של סמים אסורים, לרבות קנאביס ומוצרים המופקים ממנו".
חוקי הקנאביס של סינגפור תקפים לכל אזרח סינגפורי באשר הוא, גם אם הוא אינו שוהה במדינה", מבהירים ברשות הסינגפורית למלחמה בסמים. "כל אזרח או תושב של סינגפור שנתפס משתמש בסמים אסורים מחוץ לסינגפור, ייענש באותה החומרה כאילו העבירה בוצעה בשטח המדינה". הסעיף הזה בחוק היה בעוכריו של ג'וזף סקולינג – מהשחיינים הטובים בעולם – כשהודה שהשתמש בקנאביס בחודש מאי שעבר, מחוץ לשטחי מדינתו. סקולינג, מדליסט זהב במקצה פרפר באולימפיאדת ריו 2016, הודה שעישן קנאביס במהלך מחנה אימונים. גם השחיינית הסינגפורית אמנדה לים, ששהתה איתו במחנה האימונים, הודתה כי צרכה קנאביס. "אני מצטער שהמעשים שלי הכאיבו לכל הסביבה שלי, ובמיוחד למשפחה שלי ולמעריצים הצעירים שלי הרואים בי מודל לחיקוי", אמר השחיין. "נכנעתי לרגע של חולשה בתקופה קשה מאוד בחיי. הפגנתי כושר שיפוט גרוע ואני מצטער. עשיתי טעות ואני אחראי לכך. אני אעשה מה שצריך כדי לתקן ולכפר על כך. אני לא אאכזב אתכם שוב". כיוון שלא החזיק בכמות מסחרית של קנאביס, סקולינג לא היה מועמד לעונש מוות בגין העבירה, אבל כן נשפט בחומרה במשפט צבאי, בהיותו חייל בשירות פעיל.
מאות עונשי מוות בשנה – בגלל סמים
על פי ארגון אמנסטי, הפועל למען זכויות אדם, בשנה האחרונה הוצאו להורג בסינגפור 12 אזרחים שונים בגין עבירות סמים. רבים יסכימו כי כל הוצאה להורג היא בגדר עונש קיצוני וחריג, ללא תלות בסוג הסם או בכמות שנתפסה. אבל כשמדובר בקנאביס, חומר שזוכה לטולרנטיות רבה בעולם המערבי, התחושות בציבור הן קשות יותר. במיוחד כשמדובר ב-1 ק"ג בלבד - כמות מסחרית אמנם, אבל קטנה למדי לעומת תפיסות קנאביס ממוצעות. רק כדי להכניס דברים לפרופורציות, בשבוע שעבר נתפס בישראל אדם שברשותו קנאביס במשקל 400 ק"ג.
סינגפור היא ללא ספק היא אחת מהמדינות המסוכנות ביותר לצרכני קנאביס בכל העולם. אבל מתברר שהיא לא היחידה. דוח של ארגון Harm Reduction International חושף כי בשנת 2022, לפחות 285 אנשים הוצאו להורג ברחבי העולם בגין עבירות סמים. לצד סינגפור, בולטות ברשימה גם סין, וייטנאם וצפון קוריאה (שלוש מדינות בהן הנתונים הם חלקיים בלבד) וכן איראן וערב הסעודית. בנוסף, במהלך התקופה נשפטו 303 אנשים נוספים לעונש מוות שטרם יצא אל הפועל נכון למועד פרסום הדוח. הדוח המדובר לא מציג חלוקה לפי סוגי העבירות שבוצעו, לרבות סוג וכמות הסם שנתפסו. סביר להניח שברוב המקרים לא מדובר בקנאביס, אבל האם זה בכלל משנה? האם אדם שהפיץ הרואין או קוקאין, למשל, דינו לסיים את חייו בתלייה?