יחידת הקנאביס הרפואי (יק"ר) ספגה אש מרוכזת בחודש יוני 2019. זה היה זמן קצר לאחר החלת הרפורמה השנויה במחלוקת ששינתה לחלוטין את האופן שבו המריחואנה הרפואית בישראל גדלה, מופצת ומתומחרת; זה היה גם מיד לאחר הזיגזג מול ד"ר מיכאל "מיקי" דור, היועץ הרפואי הראשי של יק"ר, שהחליט להתפטר לאחר שלדבריו ננקטו ביחידה צעדים בלי להיוועץ בו ובניגוד לעמדתו. ד"ר דור התבקש והסכים להישאר בתפקידו חודשיים נוספים, אבל אז סיפר בראיון לחדשות "כאן 11" על אי שביעות הרצון שלו מההחלטות ביק"ר, ולפתע התבקש לעזוב מיידית.

"עם כל הכותרות האלה ברקע, יום אחד מגיעים אליי חוקרים מיחידת להב 433 ואומרים שיש להם כמה שאלות על ראש היק"ר, יובל לנדשפט", מספר יונתן (שם בדוי), בכיר לשעבר באחת ממחלקות משרד הבריאות. "שאלתי מה פתאום והם הסבירו שהמטרה היא לבדוק אם אין כאן שחיתות, אם לנדשפט לא עושה את מה שהוא עושה בשביל כסף. ואני אמרתי להם, אתם לא מבינים את האיש. קודם כל, כסף לא חסר לו - גם לו אישית וגם למשפחה שלו. כסף הוא לא המוטיבציה שלו ואני מבטיח לכם שהוא לא לוקח שוחד. מה שמניע אותו זה כוח, ולהשתמש בכוח הזה כמו שהוא חושב לנכון גם כשמדובר בנושאים שהם לא מענייניו. ואת הכוח הזה שהוא צובר בתפקיד הוא לא רוצה לשמוט מידיו".

בעוד שאין אישור ממקורות אחרים לכך שנפתחה חקירה כלשהי בעניינו של לנדשפט, ולא ידוע לנו על חשדות כלשהם בנוגע לשחיתות כלשהי ביק"ר בכלל או אצל לנדשפט בפרט, את נושא השאיפה לכוח – ובמקרים מסוימים כוחנות של ממש - מעלים שוב ושוב המרואיינים לכתבה זו. ויונתן מבהיר: "מה שהוא עושה בפועל עם הכוח הזה, המטבעות שהוא מקבל תמורתו, זה הכרת תודה וחברים. חבר שלו מהקומנדו ירצה לפתוח בית מרקחת? הוא יעזור לו, אולי אפילו יעקם קצת את הכללים בשבילו. אבל זה עובד גם הפוך, כי הכוח מאפשר ללנדשפט להעניש אנשים שמתנגדים לו או שלא מסכימים איתו. תראי מה קרה למיקי דור: הוא היה חתום על 50 אלף רישיונות קנאביס רפואי, אבל ברגע שהתפטר כי לא הסכים עם מה שיובל לנדשפט ויעקב ליצמן עשו – לנדשפט ביטל את הזכות שלו לחתום על רישיונות".

מחאה (צילום: Flash90)
צילום: Flash90

פעולות המחאה בעקבות הרפורמה בשוק הקנאביס הגיעו עד לרחוב שבו מתגורר לנדשפט בראש העין. "הגענו להפגין מחוץ לביתו כי משרד הבריאות מתעלל בחולים", הסביר אחד המפגינים

היחידה לקנאביס רפואי הוקמה בשנת 2013 בעקבות החלטת הממשלה להטיל על משרד הבריאות את הקמתו של "סוכן ממשלתי" שיפעל להסדרת מקור מפוקח של קנאביס לשימוש רפואי ולמחקר. לנדשפט היה זה שזכה במכרז לעמידה בראשות היק"ר, ומאז הוא האדם המשפיע ביותר בישראל על התחום הצומח, תרתי משמע: בעקבות הרפורמה שהוא עצמו הוביל וקידם, מספר המטופלים הגיע לכמעט 100 אלף. המספר העגול, אומרים במשרד הבריאות, הוא עניין של שבועות. המשמעות היא שעשרות אלפי ישראלים מטופלים כיום בחומר נטול תופעות לוואי הרסניות, בהם אלפים שלא מצאו מנוח או מזור עד שנחשפו לקנאביס.

בשנתיים שחלפו מאז החלת הרפורמה נהפכה המריחואנה הרפואית לזמינה יותר למטופלים, שכיום יכולים לרכוש את הצמח ב-157 בתי מרקחת ברחבי הארץ. גם הביורוקרטיה בדרך לקבלת הרישיון לקנאביס וחידושו קוצרה משמעותית. אלא שלצד השינויים לטובה באה עלייה חדה במחירים: בעבר היה מחיר אחיד לכלל המטופלים וללא קשר לכמות הקנאביס שסופקה להם, וכיום הם משלמים לפי גרם – ובתעריפים שלמעשה נקבעים על ידי חברות הקנאביס ללא פיקוח, מה שמתבטא אצל חולים רבים בהוצאה של אלפי שקלים בחודש. נוסף לכך, מטופלים מדווחים כי לא פעם נמכרת תפרחת עם עובש או עם ריסוס יתר. גם הרצף הטיפולי – הנגישות לאורך זמן של אותו זן של הצמח המתאים למטופל נתון - אינו נשמר בגלל מחסור תמידי בזנים, ואילו הקנאביס המיובא שמגיע ארצה דל מאוד ונחטף מהר. חולי סרטן ופוסט טראומה, אנשים עם אוטיזם ואפילפסיה שהקנאביס הקל על חייהם בצורה משמעותית, נותרו ללא מענה ובסבל רב. רבים פנו לשוק השחור או לגידול עצמי שאינו חוקי; ברקע, בשקט, צמחה תעשייה של רישיונות שימוש בקנאביס בתשלום ובשחור.

על כל הטוב והרע הזה חתום יובל לנדשפט, שמעולם לא העניק ראיון משמעותי לתקשורת - עד שאירח אותי במשרדו לשיחה שהתפתחה באופן מאוד לא צפוי.

הוא לא מקשיב לאף אחד

ש' אובחנה כחולת סרטן שד, סרטן עור וסרטן בלוטות הלימפה. בגיל 83 נכרתו שני שדיה והיא סבלה מכאבים בחזה, אבל משחה שהפיק בנה סיפקה לה הקלה גדולה. המשחה הייתה עשויה משמן קנאביס, והרופא המטפל של ש' – ד"ר ג'וני גרינפלד, מחלוצי הרופאים המומחים בטיפול בקנאביס בישראל - קבע בחוות דעת שגרמה גם לנסיגת המחלה. הוא הגדיל את מינון הקנאביס של ש' ל-250 גרם בחודש, הכמות הנדרשת לייצור השמן שאפשר ל-ש' לחיות את חייה ברווחה יחסית. אלא שאז נאלצה ש' להילחם במשרד הבריאות, ביק"ר וביובל לנדשפט באופן אישי. זאת לאחר שגילתה יום אחד כי בניגוד לדעתו של הרופא המומחה, הוחלט לקצץ את המינון שלה ל-90 גרם בלבד.

קנאביס רפואי (צילום: פרטי)
אביחי ויקטור סמילה בשביתת רעב מול הכנסת |צילום: פרטי

דו"ח מבקר המדינה קבע כי 91% מהתלונות שהוגשו נגד יחידת הקנאביס ב-2019 היו מוצדקות. המטופל אביחי סמילה (בתמונה) פתח בשביתת רעב במחאה על האיכות הירודה והמחיר הגבוה של הקנאביס

ב-2018, בעתירה שהגישה עו"ד מרים בריינין לבית המשפט המחוזי בירושלים מטעמה של ש', השופט רם וינוגרד קבע כי "לאור הדרך בה התקבלו ההחלטות הטיפוליות בעניינה של העותרת ומצבה הקשה" יש להחזיר לה את המינון המלא מיד ועד תום הדיונים בעתירה. וינוגרד מצא כי הרופא המטפל, ולא פקידים שלא טרחו לפגוש את ש', הוא זה שיש לפעול על פי חוות דעתו.

ממש באותו החודש טיפלה עו"ד בריינין גם בתיק של חולת סרטן אחרת שהוחלט לקצץ את מינון הקנאביס הרפואי שלה. המטופלת התחננה שיניחו לדבר היחיד שמביא לה מזור, וגם במקרה הזה קבע בית המשפט שיש לחזור למינון שרשם הרופא המומחה.

בשני הדיונים בגורלן של הנשים, מלבד עורכי הדין מטעם משרד הבריאות, הופיע גם יובל לנדשפט. הוא טען טענות נגד חוות הדעת של הרופא המומחה, קבע שהמינון גבוה מדי ושאינו תואם את הממוצע של כלל מטופלי הארץ בקנאביס הרפואי, תוך התעלמות מכך שקנאביס אינו דומה לכדור אופטלגין; הוא פועל אחרת על אנשים שונים. השופטים, כאמור, פסקו בניגוד לעמדתו.

"שאלתי, 'לאדוני אין משהו אחר לעשות מלבד להתנגד לבקשה של בן אדם גוסס?", מספרת השבוע עו"ד בריינין. "היה לי מוזר שאדם במעמדו מופיע לדיונים, לא היה לי ברור למה ראש יק"ר מתווה התנהלות פוגענית באופן מוכח כלפי המטופלים. ייצגתי חולים מטופלי קנאביס שלמדתי מהם על הצמח ואיך הוא מציל חיים או מעניק איכות חיים. המוות הוא ודאי, אבל השאלה היא איך אתה הולך: בסבל או בחיוך. חצי מהאנשים שייצגתי כבר לא בחיים, והחצי השני סובל מהרפורמה שהנהיג לנדשפט". 

בשנת 2016 הוחלט בממשלה לאפשר למטופלים מקור אספקה ראוי של קנאביס תוך מניעת שימוש שלא לצרכים רפואיים. בעקבות ההחלטה גובש מתווה ה"מדיקליזציה" של הקנאביס – אותה רפורמה שהוביל לנדשפט. לנדשפט ופרופסורים ידועי שם, בהם פרופ' רפאל משולם - החוקר הוותיק והמוביל בישראל בתחום הקנאביס ("הייתי תלמיד שלו באוניברסיטה", אומר לנדשפט) – חתמו על "הספר הירוק", מסמך מטעם משרד הבריאות המשמש כחוברת מידע, מדריך רפואי וכלי עזר לרופאים בהתאמת זן הצמח והמינון וקביעת תכנית הטיפול והמעקב הנדרש.

יובל לנדשפט (צילום: Miriam AlsterFLASH90)
צילום: Miriam AlsterFLASH90

"חשבתי שבאת לעשות כתבה לכבוד 100 אלף מטופלים", אומר לנדשפט, "להסביר איך שר הבריאות ומדינת ישראל ויק"ר הצליחו בזה. אבל אני מבין שאת שמה אותי על הגריל"

באפריל 2019 נכנסה הרפורמה לתוקף. אז הופסקה גם אספקת הקנאביס על ידי החברות המגדלות, והחולים החלו לקבל אותו בבתי המרקחת. שינוי יסודי נוסף היה ביחס לצמחים עצמם: עד לרפורמה קיבלו החולים זני קנאביס ספציפיים המותאמים לצרכיהם. כעת הוחלט שהחלוקה לזנים תבוטל, והטיפול יינתן על פי ריכוז החומרים הפעילים בצמח, THC ו-CBD. במילים אחרות, מעתה קיימים בישראל רק שני זנים של קנאביס – אלו שהחומר הדומיננטי בהם הוא ה-THC, שבין היתר משכך כאבים, ואלו עתירי ה-CBD, שידוע בהשפעותיו האנטי-פסיכוטיות.

"מגיסטר לנדשפט הוא האדם היחיד עלי אדמות שלא חושב שיש זנים בקנאביס", אומר ד"ר אלן פלשמן, פסיכיאטר. "לתפוחי אדמה ועגבניות יש זנים, אבל לקנאביס - אין. עם כניסת הרפורמה שלו התקוממנו הרופאים והזהרנו שזאת סכנה למטופלים, שעושים ניסוי בבני אדם, שילדים אוטיסטים או אפילפטיים הולכים להיפגע מאוד כי הרצף הטיפולי שלהם ייקטע. דווקא אז יעקב ליצמן (שר הבריאות בתקופת הרפורמה – י.פ) החריג את הילדים מהרפורמה ונשמנו לרווחה, אלא שלנדשפט דרש מהספקים של שמני הקנאביס לשנות את תהליך הייצור בהתאם למדיניות ה'אין זנים'. ב-2019 הרופאים שמו לב שחצי מהילדים המטופלים בשמן – פתאום זה לא עובד עליהם. לנדשפט לא הודיע לנו בכלל ששינו את תהליך היצור, וכבר היינו מוצפים בפניות של מטופלים. הגענו למצב שלמרות שליצמן החריג את הילדים, לנדשפט הצליח לדפוק אותם בכל מקרה. לא יודע אם זה מכוונה או טמטום מוחלט, אבל הוא לא מקשיב לאף אחד".

אלפים דורשים: פיטורים

ב"וואלה" דווח לאחרונה כי רפורמת הקנאביס הכפילה פי 2.5 את המחיר הממוצע של המריחואנה הרפואית. בתוך כך צצו בעיתונות הכלכלית ידיעות על גידול ברווחי חברות הקנאביס ובתי המרקחת, בראשם "סופר פארם", הרשת הראשונה שהותר לה למכור קנאביס רפואי בישראל. הנתון גרר פרסומים בתקשורת הכלכלית על כך לנדשפט, בעצמו רוקח בהכשרתו, החזיק בעבר בזיכיון על מספר בתי מרקחת של הרשת – טענה שלמעשה הועלתה במגזין "קנאביס" כבר בשנת 2014. טענה נוספת שעלתה נגדו בהקשר זה הייתה סגירת החברה "תיקון עולם" והעברת כל 8,000 מטופליה אל "שאיפה לחיים" - חברה שהבעלים של סופר פארם, ליאון קופלר, העניק לה הלוואה של עשרות מיליוני דולרים. "זה היה לפני למעלה מ-20 שנה וכל ניסיון לטעון שיש קשר בין הדברים הוא השמצה", אומר כעת לנדשפט לראשונה על הידיעות מאז. "לגבי 'תיקון עולם' – המנכ"ל הודיע לנו במייל שאין להם מלאי מספיק והיינו צריכים למצוא פתרון עבור המטופלים. אף חברה אחרת לא רצתה לקבל אותם או שדרשו תנאים שאי אפשר היה לעמוד בהם. 'שאיפה לחיים' הייתה היחידה שהסכימה. לצערי הרב, במקום להגיד תודה שמשרד הבריאות פעל והתאמץ כדי למצוא פתרון, גורמים אינטרסנטיים בחרו להשמיץ ולהמציא תיאוריות קונספירציה".

חממת קנאביס (צילום: shutterstock_Hanunov Kfir)
צילום: shutterstock_Hanunov Kfir

"פעם היו רק שמונה מגדלים שאף אחד לא יודע איך קיבלו רישיון", אומר לנדשפט. "להגיד שהם כולם חקלאים? לא. כולם אגרונומים? לא. כולם אנשי יושר ובלי תיקים פליליים? גם לא"

גם בעבר עלו טענות על התנהלותו של לנדשפט ועל המניעים לה. בשנת 2020 נחשף בתחקיר של אמיר שואן ב"הצינורכי ראש יק"ר מעורב עסקית במספר חברות פרטיות שהיה קיים לגביהן חשש לניגוד עניינים לאור תפקידו ביחידה. חודשים ארוכים סירב משרד הבריאות לחשוף את המסמך המסדיר את ניגודי העניינים לכאורה, וכשנעתר לבסוף לדרישת בית משפט בעניין, המסמך הועבר כשחלקו מושחר. עוד נחשף כי הסדר ניגוד העניינים נחתם רק בשנת 2015, כשנתיים לאחר שלנדשפט החל בתפקידו כראש היק"ר. כמו כן, בהסדר נכתב שהחברות הפרטיות של לנדשפט לא יעסקו בשום צורה בתחום הקנאביס או הרוקחות, אלא שהתברר כי לנדפשט מחזיק נכס בכפר סבא שהוא משכיר לבית מרקחת - שבעקבות הרפורמה קיבל זיכיון למכירת קנאביס (משרד הבריאות מסר אז בתגובה: "לנדשפט פעל על פי הנחיות הלשכה המשפטית... כל ההחלטות בנוגע לרפורמה התקבלו על ידי הנהלת המשרד לפי צורכי ניהול מערך הקנאביס הרפואי ולטובת המטופלים").

בתחקיר קודם, שפורסם ב"ידיעות אחרונות" לפני כשלוש שנים, נחשף כי ב-2016 נתפס בנמל התעופה בן גוריון בחור אמריקאי עם מזוודה מלאה ב-300 שתילי קנאביס. להפתעת השוטרים התברר שהיבוא המשונה נעשה באישורו של לנדשפט, אלא שהשתילים - שהיו בדרכם לחברת הקנאביס "אילן ביו" - הוצאו מארה"ב ללא היתר מצד הרשויות שם. כלומר, הפרה לכאורה של שלוש תקנות: חוק ייצוא הסמים של הממשל הפדרלי בארה"ב, פקודת הסמים הישראלית ואישורי הפיטוסניטציה (ניקיון) הנדרשים בחוקי הגנת הצומח בארץ. גורם המקורב ללנדשפט טען אז שראש היק"ר שמע על המזוודה רק כשכבר הייתה על המטוס בדרך לישראל, ומחשש ליצירת נזק כלכלי ל"אילן ביו" אישר את הכנסתה ארצה באופן חריג, אלא שבתחקיר נחשף כי לנדשפט אישר באופן דומה את הבאתם של זרעי קנאביס למכון "וולקני".

לצד הפרסומים הללו מלווה את לנדשפט ביקורת ציבורית קשה על שיקול הדעת שלו בעיצוב הרפורמה בקנאביס. לפני כשנתיים סיפרו הכותרות על פעולות מחאה שהגיעו עד לרחוב שבו מתגורר לנדשפט בראש העין; "הגענו להפגין מחוץ לביתו כי משרד הבריאות מתעלל בחולים", הסביר אז אחד המפגינים. לפני שבועות אחדים דווח כאן במאקו כי אחד ממטופלי יק"ר, אביחי סמילה, פתח בשביתת רעב מול הכנסת במחאה על האיכות הירודה והמחיר הגבוה של הקנאביס הרפואי. עוד פורסם כי מכתב מטעם קבוצה של אלפי מטופלים נשלח לראש הממשלה נפתלי בנט, ראש הממשלה החלופי יאיר לפיד ושר הבריאות ניצן הורוביץ בדרישה לפטר את לנדשפט.

אנשים דיברו, אבל יובל לנדשפט המשיך בשלו

לא רק החולים אינם מרוצים. "הספר הירוק", התנ"ך של היק"ר, זוכה לביקורת קשה גם מצדם של הרופאים. "כשחיברו את הספר, אף אחד לא התייעץ עם מדענים שמכירים כל מחקר בקנאביס ושיש להם ניסיון קליני מול מטופלים״, אומר יניב (שם בדוי), רופא המתמחה בטיפול בקנאביס. "אם מסתכלים על הביבליוגרפיה של הספר הזה, אז הרמה לא מגיעה לעבודת סמינריון. אין בו התייחסות רצינית לספרות הקיימת בתחום, זה חובבני להחריד, שרבוט וגיבוב של רעיונות עם ציטוטים של מאמרים אזוטריים והתעלמות מוחלטת ממומחים בעלי שם".

פרופ' משולם חתום על הספר.
"אז השם שלו מופיע שם, אבל הוא תמיד אמר שהניסיון שלו הוא בעכברים ולא בבני אדם, והספר הירוק אמור להיות רלוונטי לבני אדם. הרעיון של ביטול הזנים למשל, אחד העוגנים המרכזיים של הרפורמה, הוא ניסיון למשטר את השימוש בקנאביס באופן כזה שיהיה אחיד וקצת יותר ערב לחיכם של רופאים ורוקחים והממסד הרפואי. אבל הניסיון הוא חד משמעי: לזנים עם ריכוזים זהים יש השפעות שונות".

עו"ד בריינין: "נדמה שלמשרד הבריאות וללנדשפט היה חשוב להוריד את המינונים של חולים עם רישיונות לכמויות גדולות של קנאביס, כי המחירים עלו כל כך אחרי הרפורמה שהחולים הקשים נאלצו להוציא אלפי שקלים בחודש. אז פשוט קבעו להם מינונים נמוכים, וזאת בהתערבות בוטה מאוד בהחלטות רופאים מומחים ומעל הראש שלהם. אבל כשמדובר בקנאביס, על כל אחד הוא משפיע אחרת. מי שלא יודע את זה, שיעשן ג'וינט ויראה שהוא מגיב לזה אחרת מהחבר שלו. יובל לנדשפט, בגלל שהוא רוקח, מחפש אחידות. עם כל הכבוד, ואני לא מתכוונת להעליב אף רוקח, הוא אמור למלא את הוראות הרופא ולא לחלק הוראות רפואיות בעצמו".

לדברי יונתן, גם הקטסטרופה של התמחור לא הייתה גזירת שמיים. "מיקי דור הזהיר את לנדשפט ואת ליצמן שהרעיון לפתוח את שוק הקנאביס לתחרות לא יוביל להורדת המחירים, כי כל אדם צריך את הזן שלו ויהיה מוכן לשלם בשבילו כפול. אמרו לליצמן שחולים קשים שצריכים כמות גדולה של קנאביס יצטרכו לשלם מחירים נורא גבוהים, והיום הם האנשים הכי אומללים". 

עד כמה לנדשפט עצמו היה מרכזי בהובלת פרטי הרפורמה?
"לפני הרפורמה היו שמונה חברות בלבד שיכלו לייצר קנאביס, והיה לחץ לפתוח את השוק. המדינה ביקשה לעשות רפורמה, היא היוזמת, אבל לנדשפט הוא הדמות המובילה בסיפור. יש פה אוזלת יד של הממשלה, שבאיזשהו שלב אמרה כדי להיפטר מהעניין שהנושא יטופל ביק"ר, ונתנו ליובל את כל הסמכויות. אגב, אפילו ראש אגף הרוקחות של משרד הבריאות היה מסוכסך עם לנדשפט. הוא אמר להנהלה שהוא לא מקשיב לו, וזה היה טוב ללנדשפט, כי פתאום לא היה לו בוס".

יניב: "הרפורמה היא יוזמה של המנגנון ולא רעיון פרטי של לנדשפט, אבל אין ספק שהוא עשה מאמצים רבים ליישם אותה בכוח כשהיה ברור ששום דבר לא מוכן והיישום נעשה באופן די שרירותי. תמיד יש מתנגדים לרפורמות, אבל במקרה הזה לא היה בכלל פתח לדיון. לא הקשיבו למטופלים ולא למומחים. אנשים דיברו, אבל יובל לנדשפט המשיך בשלו. ברור לחלוטין שאי אפשר לתת מענה מיטבי לכולם כשאתה מנהל מערכת שיש בה עשרות אלפי מטופלים, אבל אפשר לכבד את האנשים, לבדוק ולשפר את המנגנון, לשפר את השיח. את זה הם לא עשו".

עורכת הדין מרים בריינין (צילום: JobHunt)
צילום: JobHunt

עו"ד מרים בריינין (בתמונה): "המוות הוא ודאי, אבל השאלה היא איך אתה הולך: בסבל או בחיוך. חצי מהחולים מטופלי הקנאביס שייצגתי כבר לא בחיים, והחצי השני סובל מהרפורמה שהנהיג לנדשפט"

יכול להיות שלנדשפט על המוקד רק בגלל שמתפקידו לקבל החלטות קשות?
"אדם במעמדו צריך להיות קשוב לאנשים שעובדים מול המטופלים, ולאפשר להם לעשות את העבודה כשטובת המטופלים בראש מעייניהם. אבל ככל הנראה הוא מחליט את ההחלטות לבד. וזה שהדברים מתנהלים ככה - זה כי משרד הבריאות שם אותו שם ומאפשר את ההתנהלות הזאת. כשהוא אפשר הברחה של צמחי קנאביס בניגוד לחוק הפדרלי, המינימום שמשרד הבריאות היה צריך לעשות זה להדיח אותו מהתפקיד. וכלום".

יונתן: "חייבים להיות הוגנים ולומר שבלי הרפורמה של לנדשפט היינו עדיין בימי הביניים. למשל, אחד הדברים הטובים שנעשו היה להעביר את נושא הפניות של המטופלים למחשב. אבל לצד זה הוא לא לקח בחשבון את הקשישים שאין להם מושג איך לפנות ליחידה באופן ממוחשב, וכשהעירו לו שחייבים למצוא להם פתרון, הוא אמר שתמיד יש כמה בודדים שסובלים בדרך לשינוי. הוא לא היה מוטרד מזה. להתרשמותי, טובת החולים לא מאוד מעניינת אותו. ואם כן, אז מעט מאוד".

יש גם קולות אחרים, אנשים שאינם רואים בלנדשפט אשם - לא בפרטי הרפורמה, לא בכשלי יישומה ולא במכלול הבעיות בתחום הקנאביס הרפואי. "אני מכיר את יובל, פגשתי אותו כמה פעמים, דיברתי איתו בטלפון, וכל מה שאוכל לומר עליו זה שהוא איש מקסים", אומר ישי (שם בדוי), אדם שבמסגרת תפקידו נמצא בקשר רציף עם מטופלי קנאביס ורופאיהם. "גם הרפורמה שלו היא לדעתי דבר מצוין, כי היא בהגדרתה הסדרה של השוק. הבעיה היא שאין מי שינהל את האירוע הזה, משרד הבריאות לא יודע איך לנהל אותו. הכל קורה מהמותן". 

אז הבעיה היא משרד הבריאות?
"גם. למשל, רק בארץ מקבלים קנאביס עם עובשים מוקרנים, שזאת צואה של חיידקים שאת מכניסה לגוף שלך. מוכרים את הזבל הזה במחירים מופקעים, ומאשימים את הרפורמה. בגלל שאין מי שינהל את הרפורמה, החברות מוכרות את זה והמטופל משלם מחיר. לכי תראי מה קורה בחלק מחוות הגידול, זה גועל נפש. כל אחד יכול להיכנס ולגעת בלי כפפות". 

כלומר, לשיטתך הבעיה היא כלל מערכתית?
"הבעיה היא שעובדים כמו חלמאים. נכון יש מורה שמפחדים ממנו ומקשיבים לו, ומורה שלא שמים עליו והתלמידים זורקים נפצים ומשתוללים? אז זה מה שקורה במשרד הבריאות, אין מורה נורמלי בכיתה בגלל האנדרלמוסיה של הקורונה, אז הפקידים מנצלים את זה: ההוא לא עובד, ההוא לא מזיז, והכל בחסותה של המגפה. ומי שסובל זה המטופלים".

אני לא מתבייש בכלום

על רקע הפרסומים, פעולות המחאה ודברי המרואיינים, הגעתי בחודש שעבר למשרדו של לנדשפט. אלא שהריאיון, כאמור הראשון של ראש יק"ר מאז שנכנס לתפקידו, התנהל כשורה רק עד שהתחלתי לשאול שאלות.

בוא נדבר על הרקע המקצועי שלך. מה עשית לפני שקיבלת את תפקיד ראש היק"ר?
"אני לא חשוב כאן ואני לא יכול להיכנס לכל השנים בעברי".

מחאה (צילום: Flash90)
צילום: Flash90

המריחואנה הרפואית זמינה יותר למטופלים, שמאז הרפורמה יכולים לרכוש את הצמח בבתי מרקחת. גם הביורוקרטיה בדרך לקבלת הרישיון קוצרה. אבל באה גם עלייה חדה במחיר, שמתבטאת אצל חולים רבים בהוצאה של אלפי שקלים בחודש

אתה בתפקיד ציבורי, זכותו של הציבור לדעת במה עסקת קודם.
"עשיתי הרבה דברים. הכל מפורט במסמכי הקבלה שלי למשרד".

למה לך להסתיר את העיסוקים הקודמים שלך?
"אני לא מסתיר. עסקתי ברוקחות, עסקתי באספקטים קטנים מאוד של עולם הביטחון, עסקתי באספקטים אחרים של שעת חירום במדינת ישראל".

אוקיי. בוא נדבר על הרפורמה בשוק הקנאביס. עברתם בין השאר משיטה של מחיר קבוע לתשלום פר גרם, והמחיר למטופל קפץ. מה היה הרציונל מאחורי המהלך הזה?
"החלטת הממשלה מבוססת על עקרונות השוק החופשי, מתוך הנחה שריבוי מציעים יביא להפחתת מחיר".

ובינתיים החולים נדפקו.
"הצפי העתידי היה שפתיחת השוק לתחרות תוביל לירידת מחיר. ראינו שזה לא קרה".

הזהירו אתכם שזה מה שיקרה.
"נושא המחיר עלה בפני ועדת המחיר באוצר. לאף גורם במדינה אין זכות להחליט על מחיר, אנחנו דמוקרטיה".

אבל קודם דווקא היה מחיר קבוע, 370 שקלים לחודש למטופל, לא משנה מה הכמות. איך זה?
"המחיר הזה התקבל שלא כדין. לא יודעים איך הוא התקבל, וזה גם היה טרום יק"ר".

מה זאת אומרת לא יודעים?
"לא יודעים".

זה פשוט סעיף שצץ לו על דף נייר ואף אחד לא יודע מי שם אותו שם? זה קורה במשרד הבריאות, הבלגן הזה?
"זה לא בלגן בכלל".

היום יש לך בשורה לחולים שמקווים להסדרת המחיר?
"אנחנו מקווים מאוד שברגע שיהיו לנו נתונים בדוקים, אז אנחנו נוכל באמת לחוות דעה אמיתית אם הייתה פה האמרת מחיר שלא כדין, לא מוצדקת".

הרפורמה יושמה לפני יותר משנתיים. מאז יש חולים שחוסכים על אוכל כדי לאפשר לעצמם את הטיפול, ילדים אפילפטיים וחולי סרטן שלא מקבלים את התרופה שלהם. מה הפתרון? למה לא חשבתם על זה קודם?
"אחר כך תשאלי שאלות, כי את קופצת באמצע ומנתקת לי את חוט המחשבה. חשבתי שבאת לעשות כתבה לכבוד 100 אלף מטופלים, חשבתי שבאת להסביר איך שר הבריאות ומדינת ישראל ויק"ר הצליחו בזה ואפשר להגיד ואוו. אבל אני מבין שאת שמה אותי על הגריל".

לנדשפט, 56, נשוי פלוס מספר ילדים שהוא לא מעוניין לחשוף, בכלל רצה ללמוד רפואה ("לא התקבלתי, אז התפשרתי על רוקחות"). פרטים אחרים על עברו המקצועי הוא מסרב כאמור לספק; השאלה עצמה מוציאה ממנו תגובה חשדנית שהולכת ומתעצמת לאורך הלא-בדיוק-ריאיון. "בסוף אני אענה לך על הכל, אני לא מתבייש בכלום", הוא אומר, אבל אפילו לשאלה אם אי פעם עישן בעצמו הוא מסרב לענות. "עברתי בהרבה מאוד מקומות והרבה מאוד התנסויות, לא רק של קנאביס או תרופתיות", הוא משיב. "אבל אם הן עונות לפקודת הסמים או לא, זה לא קשור בכלל לשיחה הזאת".

דווקא כן, אני שואלת על קנאביס.
"השארתי את זה עמום במכוון".

ישראל הולכת ומתקרבת ללגליזציה. מה עמדתך בנושא?
"עמדתי האישית לא משנה, אבל אני אגיד את זה בצורה שתענה על השאלה שלך: דעתי האישית מגבה לחלוטין את העמדה של משרד הבריאות".

יובל לנדשפט (צילום: Miriam AlsterFLASH90)
צילום: Miriam AlsterFLASH90

"התפקיד שלנו זה לפעול לטובת המטופל, אבל זה לא פשוט, כי אנחנו מדינת ישראל. לפעמים הביקורת עניינית, אבל חלקה מתריסה, מיותרת ואף מופקרת"

מה הייתה הגישה שלך למריחואנה לפני שהגעת לתפקיד?
"זה ממש לא מעניין. אני לא האישיו פה".

אבל אתה כן האישיו, זה ריאיון איתך.
"הוא איתי, אבל לא עליי. אם הייתם אומרים 'ריאיון אישי', לא היינו מנהלים את כל הדיון הזה".

זה לא שאני שואלת אותך מהם התחביבים שלך.
"אני לא מתבייש לומר מהם תחביביי".

יובל, מה היה העניין שלך בקנאביס לפני שזכית במכרז לתפקיד ראש היק"ר?
"אני אענה לך ואל תפריעי לי באמצע. כשהגעתי לתפקיד ישבנו וחשבנו והבנו שניתן לעשות שימוש בקנאביס רפואי ושהוא נותן מזור במקומות שהרפואה הרגילה לא מצליחה. אבל לפני הכל חובה עלינו לעשות את זה בצורה מושכלת, ואני חושב שכך זה נעשה. שואלים אותי לאן כל זה יוביל, אז הנה הביטוי, ולא אני המצאתי אותו, אמר את זה ישעיהו: 'קוּמִי אוֹרִי, כִּי בָא אוֹרֵךְ; וּכְבוֹד יְהוָה, עָלַיִךְ זָרָח. כִּי-הִנֵּה הַחֹשֶׁךְ יְכַסֶּה-אֶרֶץ, וַעֲרָפֶל לְאֻמִּים; וְעָלַיִךְ יִזְרַח יְהוָה, וּכְבוֹדוֹ עָלַיִךְ יֵרָאֶה. וְהָלְכוּ גוֹיִם, לְאוֹרֵךְ; וּמְלָכִים, לְנֹגַהּ זַרְחֵךְ".

תודה למבקר המדינה

"התפקיד שלנו", אמר לנדשפט על יק"ר בתשובה לשאלה, "הוא לעשות מה שאנחנו יכולים לטובת המטופל. אבל זה לא פשוט, כי אנחנו מדינת ישראל. לפעמים הביקורת עלינו היא עניינית, אבל חלקה מתריסה, מיותרת ואף מופקרת".

ביקורת של מי?
"של גורמים".

ביקורת ציבורית?
"לא, לא. של גורמים שחלקם אינטרסנטיים".

אמרת משהו מאוד כללי.
"נכון".

אז ביקורת של מי?
"ביקורת כללית".

מה זה ביקורת כללית? על מי אתה מדבר?
"ביקורת שישנה".

והיא לא הוגנת?
"שוכחים איך זה נראה פעם. היו בסך הכל שמונה מגדלים שאף אחד לא יודע איך קיבלו את רישיון הגידול".

מה זאת אומרת אף אחד לא יודע?
"לא יודעים. היועצת המשפטית שלנו אומרת שהם כנראה היו בזמן הנכון במקום הנכון".

החוות האלה עוד קיימות?
"חלקן. להגיד לך שהם כולם חקלאים? לא. בטח כולם אגרונומים? גם לא. והם בטח כולם אנשי יושר ובלי תיקים פליליים? גם לא".

נפתלי בנט ויאיר לפיד (צילום: Yonatan SindelFlash90)
צילום: Yonatan SindelFlash90

אלפי מטופלים שלחו לנפתלי בנט, יאיר לפיד וניצן הורוביץ דרישה לפטר את לנדשפט. מנגד טוען אדם שנמצא בקשר רציף עם מטופלי קנאביס ורופאיהם: "יובל הוא איש מקסים והרפורמה שלו מצוינת. הבעיה היא שאין מי שינהל את האירוע הזה"

דו"ח מבקר המדינה דיבר על בעיות ביק"ר גם לאחר הרפורמה, בין השאר איכות הקנאביס.
"הוא לא דיבר רק על תלונות לגבי קנאביס מקולקל. רוב התלונות היו מתחום המענה למטופלים, שיק"ר לא היה נגיש מספיק בתחום המענה הטלפוני והמענה הקליני לרישיון. כל הנושאים האלה טופלו. כשאנחנו מקבלים תלונה על איכות, והיום אנחנו מקבלים מעט מאוד כאלה, אנחנו יכולים לדרוש הסבר".

ועדיין, מבקר המדינה מצא שתשע מכל עשר תלונות על היק"ר מוצדקות.
"אנחנו אומרים בכנות, תודה למבקר המדינה על הדו"ח שהאיר את עינינו".

וכיום לא מגיעות אליכם הרבה תלונות?
"תלונות ספורות".

בתזמון מוצלח, מצגת שהוקרנה לאורך הריאיון על קיר המשרד הראתה כעת טבלה של התפלגות פניות הציבור ליק"ר. לנדפשט התחיל להקריא מתוכה: "30% זה בנוגע למחירים, יש כאן פניות רופאים, תלונות על איכות...". ניסיתי לצלם את הטבלה שסותרת את האמירה על כך שרוב התלונות הן על המענה, אבל לנדפשט מיהר לשקף הבא.

רגע, אתה יכול להעביר את זה בחזרה?
"לא".

למה?
"כי תבקשי מהדוברות".

למה אתה מראה לי את זה אם אני לא יכולה להשתמש בזה?
"אחר כך".

אוכל לקבל את הטבלה הזאת אחר כך?
"יבדקו אצלנו בדוברות מה יש ומה אנחנו רוצים לתת. אלה הכללים שלנו כעובדי מדינה".

למחרת ביקשתי מדוברות משרד הבריאות את טבלת ההתפלגות. נעניתי בשלילה.

של מי הרפורמה הזאת

מאז סיום המפגש עם לנדשפט עשתה דוברות משרד הבריאות מאמץ ניכר לתקן רטרואקטיבית את הרושם ואת התוצאה. בסופו של דבר הועברה לעיוני הטבלה המדוברת – מתברר שתלונות על עיכוב טיפול בבקשות מהוות רק 8% מסך הפניות - ותואמה גם שיחת המשך עם לנדשפט שבה, כך הובטח, ישיב על השאלות שסירב להתייחס אליהן בסיבוב הראשון. שוחחנו במשך כחצי שעה.

במה עסקת לפני תפקידך הנוכחי?
"אני רוקח, היו ברשותי מספרי סניפים של סופר פארם לפני למעלה מ-20 שנה. לפני התפקיד שלי ביק"ר עסקתי במשהו שחלקו מסווג, נוגע למצבי חירום ואסון, שלא צריך להרחיב בו. הייתי מעורב גם בתחום עסקי לא קשור ובנדל"ן, כחלק מחברה משפחתית. הייתי גם חלק מקבוצת פיתוח של פטנט רפואי שרשום על שמי, בתחום שלא קשור לקנאביס".

מהי עמדתך האישית על לגליזציה?
"דעתי האישית היא אף יותר ליברלית מדעת המשרד לכיוון לגליזציה".

האם התנסית בעצמך בקנאביס?
"לא, בגלל שחלק מהתפקידים שלי אסרו שימוש בכל תצורה של סמים. גם היום, כל עוד קנאביס לא מותר בחוק ואין לי רישיון לקנאביס - אני לא יכול".

יותר משנתיים מאז החלת הרפורמה שקשורה בשמך ולאור הפרסומים על עלייה של פי 2.5 במחיר הממוצע, הם יש לך בשורה לחולים בהקשר הזה?
"הרפורמה היא לא שלי, היא של ממשלת ישראל שקבעה שבשלב הראשון יהיו הרבה עוסקים והרבה חוות, יהיה מלאי - ואז, בכלכלת שוק מאוזן, זה יוביל לירידת מחיר. לצערנו זה עוד לא קרה. האם אנחנו שקטים עם המחיר? לא. האם אוהבים את זה? לא, וגם אני באופן אישי לא אוהב את זה. האם רוצים מחיר נמוך? ברור שכן. לכן כבר מזמן פנינו לוועדת המחירים באוצר, אבל שם לא חושבים שבשלה העת לפיקוח. בכוונתנו למצות את סמכותנו בהקשר הזה ולפעול להורדת מחירים.

"סוג נוסף של פתרון הוא כניסתן של קופות החולים, שבאוקטובר 2020 קיבלו היתר לפעול בתחום הקנאביס הרפואי. כשקופות חולים נכנסות לנושא הטיפול זה מוזיל את המפגש הרפואי, והן נכנסות גם לתחום הרכש, כמו בתרופות הרגילות. אנחנו מניחים שתהיה ירידת מחירים, אבל השורה התחתונה היא שבינתיים המחירים עדיין גבוהים מדי וזה לא לטעמנו. בין זה לבין להאשים אותי, יובל, שהעליתי מחירים - המרחק גדול מאוד ונובע מבורות, שקר והשמצות".

מיהם אותם גורמים אינטרסנטיים שלטענתך מפנים אל היק"ר ביקורת פומבית, ומהי הביקורת המדוברת?
"גופים שרובם עלומים, לא יודע להצביע עליהם, אבל חלק מהם - טובת המטופלים לא עומדת לנגד עיניהם. הביקורת עצמה נשמעת בתקשורת, ברשת, בטוקבקים".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המציאות שנוצרה בישראל לא התרחשה בלחיצת כפתור, משרד הבריאות והיק"ר מובילים במהלך השנים האחרונות את המדיקליזציה באחריות, בתשומת לב ובמקצועיות. מגר' לנדשפט הסכים להתראיין לכתבה מתוך רצון להציג את העבודה שנעשית ואת ההתקדמות של תחום הקנאביס לשימוש רפואי בשנים האחרונות, בהתאם להחלטת ממשלה מס' 1587, אך נראה שהכתבה לעניין הרפורמה בקנאביס לשימוש רפואי הפכה לתחקיר הנועד להשחרת שמו של מגר' לנדשפט. מגר' לנדשפט הוא עובד ציבור מסור המקדיש את זמנו ומרצו לשיפור תמידי של הטיפול הניתן למטופלים ולקידום התחום".