חשיש, גראס, מריחואנה, קנאביס. הבדל קטן קיים בין המילים – קנאביס הוא הצמח ממנו מיוצרים החשיש והמריחואנה – אבל בשפה המדוברת, לרוב הכוונה היא לאותו הדבר בדיוק: אותו הצמח, אותם הפרחים לעישון. אבל המילים בהן אנחנו משתמשים כדי לתאר את אותו הדבר השתנו מאוד בפרק זמן יחסית קצר. מה הגורם לשינוי השפתי הזה? מדוע השתנה הלקסיקון הישראלי כל-כך הרבה בפרק זמן כה קצר?
קנאביס הוא הטרנד
גוגל טרנדס (Google Trends) – למי שלא מכיר – הוא יישום מגניב של גוגל, המאפשר לראות מה היו המושגים החמים ביותר בחיפושי גוגל בכל תקופה מוגדרת אותה תבחרו, החל משנת 2004. אפשר גם להשוות בין מושגים שונים ולראות איך החיפוש בעקבותם התפתח לאורך השנים. לדוגמה, לא תופתעו לגלות שהחיפוש אחר המילה 'קורונה' הופיע יש מאין החל בינואר 2020, וכי חיפוש אחר המילה 'מונדיאל' מכפיל את עצמו פי כמה מאות, אחת לארבע שנים, סביב חודש יוני.
חיפושים בגוגל יכולים להוות מדד טוב להבנת המילים אשר היו בשימוש גבוה יותר או פחות בתקופות שונות. לצורך הכתבה הזו השווינו את השימוש לאורך השנים בארבע מילים המתארות את אותו הצמח: 'חשיש', 'מריחואנה', 'קנאביס' ו'גראס'. בשנה האחרונה, המילה 'קנאביס' מופיעה בעשרות אחוזים יותר מכל אחת מהמילים האחרות, כאשר 'חשיש' ו'מריחואנה' נעלמו כמעט לחלוטין מהלקסיקון. ב-2004, לעומת זאת, המצב היה שונה לחלוטין: 'גראס' הייתה המילה השלטת, ואילו 'חשיש' ו'מריחואנה' זכו גם הן לשימוש לא מועט. את המילה 'קנאביס', לעומת זאת, אף אחד לא חיפש, בכלל.
לקראת סוף 2013, החלה המילה 'קנאביס' לטפס בסולם, ומאז היא לא עצרה. בעוד השימוש במילה 'גראס' נשאר קבוע, השימוש ב'קנאביס' עלה בהדרגה והכפיל את עצמו פי כמה עשרות. לפני עשר שנים, מי שרצה למצוא בגוגל מידע על הצמח כתב בשורת החיפוש, ברוב המקרים, את המילה 'גראס'. כיום כמעט כולם יכתבו קנאביס.
דעת מומחה
שאלנו את הלשונאי המוערך רוביק רוזנטל מה לדעתו הביא לשינוי; מה הפך את המילה 'קנאביס' לכה שגורה בפיהם של ישראלים רבים בתוך פרק זמן יחסית קצר? "התשובה בנויה על השערות במתחם הסבירות" פותח הבלשן הותיק את תשובתו. "הקנאביס הוא הצמח ממנו מייצרים מוצרים שונים כמו חשיש ומריחואנה, שנקראה בעבר גראס בהשאלה מאנגלית. הצמח עצמו, בתהליך הקרוי מטונימיה, זכה באנגלית ובעולם למשמעות המוצרים והפך שם נרדף להם".
רוביק רוזנטל מאמין כי השינוי בשימוש המקובל מ'גראס' ל'קנאביס', שהתרחש בשנים האחרונות, נובע מהשינוי במעמדו של הצמח, כפי שהתקבל בחברה: ממוצר של סטלנים לתרופה לגיטימית. "הדחיקה של 'גראס' ובוודאי מונחים אחרים מפני הקנאביס קשורה ללגיטימציה המתמשכת של השימוש בו, לתעשיות העוסקות בו ובעיניי בעיקר לסוגיית השימוש הרפואי. בכל אלה מועדף השם המדעי-בוטני המדויק והמכובד יותר על פני מילים עממיות סטלניות. תרם לכך כמובן גם כתב העת בשם זה, ובעיקר הדיון המתמשך בשאלת 'הקנאביס הרפואי', שהוא היום חלק ממערכת הרפואה ומעוגן בחוק. כמו כן תעשיית הקנאביס, גם אם חלקה עדיין בתחום האפור של החוק, אימצה את המילה שמעניקה גם לה מכובדות ולגיטימיות. יש לזכור גם שהחשיש המיוצר מהקנאביס אינו עונה ל'גראס'. לדעתי הסיבה העיקרית לשינוי היא המעבר בהתייחסות לנושא בשיח ובמערכת המשפטית מצריכת הקנאביס לגידול הקנאביס".
אז על-פי דעתו של המומחה, השינוי במילה הנפוצה בישראל לתיאור אותו הדבר בדיוק, מקורו בשינוי בתפיסה לגבי הצמח, ממוצר של סטלנים לתרופה לגיטימית. ואכן אין ספק כי הקנאביס זוכה ללגיטימציה ההולכת וגוברת בכל יום שעובר, ומנושא שאין לדבר עליו כלל, הוא הפך ללגיטימי גם במשכן הכנסת. השפה מסמלת פעמים רבות את הלך הרוח החברתי, והרי לנו עוד סימן לכך שהחברה הישראלית נותנת לקנאביס מקום לגיטימי בשיח ובתרבות.