סנט פטריק דיי נחגג כל שנה ב-17 למרץ, ולמרות שגם בארץ החגיגות הפכו לשם דבר - מתברר שאנשים עדיין לא בדיוק יודעים מה מסתתר מאחורי המשמעות של היום המיוחד ולמה משקאות איריים הפכו לנושאי הדגל של היום השמח. ובכן, כרגיל, בדיוק בשביל זה אנחנו כאן, על תקן "שירות הציבור".

סנט פטריק בכלל לא היה אירי

למרות שהשפיע על האומה האירית כולה והכניס למדינה את הנצרות בשנת 432 לספירה - פטריק עצמו לא היה אירי. הוא נולד להורים רומיים בסקוטלנד או ווילס (תלוי את מי שואלים), אבל זה לא הפריע לאירלנד לעגן את מעמדו היום בחוק.

כמו באמריקה

זה קצת אירוני, אבל עקב היותה של אירלנד מדינה קתולית בטירוף (כן, בזכות פטריק) - כל הברים היו סגורים ב-17 למרץ באופן קבוע, לפחות עד שנת 1961 אז בוטל החוק שהכריח את בעלי העסקים לסגור ונתן לאירים את האפשרות לחגוג כמו שחגגו בארה"ב ובכל מקום אחר בעולם את היום האירי השמח.

אז מה שותים?

תלוי את מי שואלים, אבל בתכלס, אם חוגגים יום ב"צבע אירי" - לא כדאי כבר לחגוג אותו עם וויסקי אירי? בדיוק בשביל זה מצאנו בשבילכם את הדיל מושלם: מארז ג'יימסון, הוויסקי האירי הנמכר בעולם, שמגיע עם שישיית ג'ינג'ר, ולכם רק נשאר לבחור את הכוס האהובה עליכם, להוסיף פלח לימון, להזמין חבר או שניים ולעשות לחיים.

ג'יימסון וג'ינג'ר (צילום: יחסי ציבור)
ג'יימסון וג'ינג'ר|צילום: יחסי ציבור

מכירים את התלתן שמזוהה עם האירים?

אז מתברר שעל פי האגדה האירית, סנט פטריק השתמש בתלתן בעל שלושת העלים כמטאפורה לשילוש הקדוש כאשר הציג לראשונה את הנצרות לעם האירי. יצירתי הבחור.

 

המצעדים בכלל החלו בארה"ב

טוב, לא בדיוק ארה"ב, יותר באזור המושבות. בשנת 1762 חיילים איריים ששירתו בצבא האנגלי חגגו את החג וצעדו ברחובות ניו יורק. המסורת נשמרה, עד שבשנת 1848 המצעד כבר הפך למנהג רשמי של העיר, ועם השנים קמו מתחרים לניו יורק - כמו שיקאגו למשל, שגם היא עורכת גם היא מצעד גדול ואפילו צובעת בירוק את הנהרות בעיר.

הרחיק את הנחשים?

באירלנד אין נחשים. את העובדה הזאת רבים מכירים, וחלק משייכים את העבודה הזו גם היא לפטריק הקדוש, למרות זאת, מדענים כבר הפריכו את האגדה, ולפי העדויות הארכיאולוגיות - מעולם לא היו נחשים באירלנד כי היא מדינה קרה מדי.

ירוק או כחול

למרות שהמסורת אומרת שיש ללבוש ירוק באותו היום (ולצבוט את מי שלא), פטריק עצמו בכלל לבש בעיקר כחול. הצבע הירוק הפך למזוה עם היום הקדוש בעקבות המחתרת האירית שזהו צבעה הרשמי.