2020 הייתה השנה הכי גרועה בתולדות חיי הלילה בישראל. באמצע חגיגות פורים 2020, התפרץ נגיף הקורונה, גרם להגבלות שונות על אירועי החג ואף הוביל לביטול של כמה. מאז, חיי הלילה בישראל סגורים ולמרות חזרה חלקית בין הסגר הראשון לשני, הדברים היו רחוקים משגרה.

הרצון של הממשלה להראות שהיא ניצחה – תגרום להם לנסות להוציא אותנו מהר מאוד

כעת, עם תחילת מבצע החיסון לקורונה בישראל, כבר אפשר לראות את הסוף. בשיחה עם mako, מספרים כמה מאנשי הלילה המובילים בישראל על השנה הנוראית שעברה ועל התארגנות לקראת החזרה.  "זו הייתה שנה נוראית בכל קנה מידה", מסביר שלומי "צ'ומפי" דיין, יו"ר איגוד והברים והמועדונים. "הייתה נקודה בין הסגרים ששם היינו עדים לכך שהקהל צמא לצאת ולבלות, ובאמת בפתיחה הזמנית עטו על המקומות אבל מהר מאוד נכנסו לסגר שני".

"הייתה אי וודאות נוראית ולא ידענו עוד איך המדינה תעזור ואם יהיו מענקים. ובמהלך מאי החלו להציג את תכנית הכלכלית עד יוני 2021. היא לא הכניסה אותנו למצב טוב, אבל נתנה לנו וודאות, זה לא מספק ולא מאפשר לכל המקומות לשרוד, אבל לפחות יש ידע".

ומה עכשיו? כבר חושבים על היום שאחרי?
"ההרגשה היא שמתחילים לחשוב קדימה קצת. אנצל את הבמה כדי לקרוא לממשלה לדבר איתנו כדי שנוכל להתכונן. ההערכות הפנימיות שלנו מבוססות על התקשורת, זה אומר שאדם סביר מבין שכשהאוכלוסייה המבוגרת תחוסן – מפלס החרדה יירד משמעותית. אני מניח שזה יגביר את הלחץ הציבורי לפתוח את המשק ואת מקומות הבילוי. אנחנו לוקחים בחשבון שיש בחירות ואנחנו מעריכים שהפוליטיקה תשחק תפקיד. הרצון של הממשלה להראות שהיא ניצחה את הקורונה, תגרום להם לרצות ולנסות להוציא אותנו מהר מאוד".

מה לגבי פורים?
"אנחנו רואים איך מתקבלים כאן החלטות, אבל על הנייר נראה שזה יכול לקרות ומאוד ישמח את כולנו. אנחנו כן מנסים ליצור שיח עם משרד הבריאות – לבדוק את האפשרות המסיבות לקיום מסיבות למחוסנים בלבד, כי זה יכול לעודד חברים".

ואיך יראו לדעתו של צ'ומפי חיי הלילה ביום שאחרי? "אני עוסק בשאלה הזו הרבה, אבל התחושה היא שיש מנטליות חדשה. אנשים מעדיפים להיות באוויר הפתוח. זה יימשך איתנו עוד תקופה. עם זאת, ברגע שתהיה בשורה משמעותית, ונבין שהקורונה לגמרי מאחורינו – אני רואה אנשים עטים על מקומות צפופים וסגורים. אני חושב שאחרי תקופה כזו ארוכה, תהיה התפוצצות ואנשים ירצו לבלות והמקומות יהיו מלאים. הכל כאן מושפע מתיירות, אז אנחנו מקווים שעד הקיץ השמיים יפתחו".

איך יהיו המחירים ביום שאחרי?
"אני רוצה להאמין ואני חושב שמה שנכון שיקר –ה שכל השוק ירד קצת. שגם הרשויות ילכו לקראתנו וגם בעלי הנכסים והמטרה היא שנוכל לגלגל מחיר זול יותר לבליין".

שלומי
צ'ומפי: "כשהאוכלוסייה המבוגרת תחוסן – מפלס החרדה יירד משמעותית"|צילום: באדיבות המצולם

"נרצה להרים קודם לדיג'ייז הישראלים כדי להניע את התחום"

ירום גבאי ועומר עוז מקבוצת נוקס, מספרים כי את ההשלכות האדירות של הקורונה נראה גם בתוך השנה הבאה. "אחרי  שנה כזו, "רק הקבוצות הגדולות והמאורגנות ישרדו". כי ההשלכות יגררו לתוך שנה הבאה. אנחנו קבוצה וותיקה ומנוסה בתחום, ומסתכלים על חצי הכוס המלאה, באמת לקחנו את הזמן כדי לעשות סדר וארגון בתוך המערכת. ייעלנו את מערך ההזמנות, המדיה והמטה וגם רעננו את הנכסים שלנו. עם החזרה לשגרה נפתח שני מקומות חדשים".

החזרה תהיה הדרגתית?
"אין בזה היגיון, כי אם כולם מחוסנים אפשר לפתוח את הכול. אבל אני חושב שבשביל לא לקחת סיכון יעשו את זה  בצורה הדרגתית, בתקווה ושזה יתקדם כמה שיותר מהר לכיוונו".

עומר עוז (צילום: דור נקש)
עומר עוז: "רק הקבוצות הגדולות והמאורגנות ישרדו את התקופה הזו"|צילום: דור נקש


ואיך יראו חיי הלילה לאלה שמסרבים להתחסן? "אם הבחירה הייתה אצלנו, היינו נותנים לכולם להיכנס. אנחנו מאמינים בחופש הבחירה של כל אחד לעשות את מה שהוא רוצה ולהחליט אם הוא רוצה להתחסן או לא".

יכול להיות שזה לא יהיה כלכלי כי יהיו כאלה שיחרימו מקומות כאלה.
"לא הגענו לשלב של חשוב על זה כלכלית. כשנגיע לגשר נחצה אותו".

מתי אתם מאמינים שמקומות הבילוי יפתחו?
"עדיין לא מדברים איתנו, אבל אנחנו מעריכים שבאזור אפריל לראות חזרה לשגרה. אם יהיה אפשר לעשות משהו לפני נהיה מופתעים ושמחים. ראינו איך החלטות מתקבלות כאן ויש סיכוי שניפתח עוד לפני".

יש היתכנות שנראה דיג'ייז מחו"ל בישראל השנה?
"נרצה להרים קודם לדיג'ייז הישראלים כדי להניע את התחום, אבל אנחנו מאמינים שיגיעו לכאן דיג'ייז מחו"ל כבר בקיץ. בסוף זה אדם אחד שמגיע בטיסה, זה לא דורש פרוצדורה מטורפת. לא רואים סיבה שלא יגיעו".

למרות השנה הקשה של חיי הלילה, בנוקס אומרים כי המחירים לא יתגלגלו לצרכן. "המחירים בוודאות לא יעלו. כן ננסה לייצר מבצעים וכל מיני דברים בסגנון הזה כדי להקל על הבליינים. מצד שני, הוצאות מאוד כבדות ואחרי שנה שהיינו סגורים צריך לקחת את זה בחשבון".

המדינה תעזור?
"ממה שראינו, עד שלא עושים רעש ובלאגן שום דבר לא זז. אנחנו נעשה רעש ובלאגן עד שהדברים יוסדרו. מבחינתנו, לקורונה יש השלכות ארוכות טווח והמדינה צריכה לתת לנו הקלות. אנחנו מאמינים ומקווים שזה יקרה ואם לא – נשמיע את קולנו כדי שזה יקרה".

 

ירום גבאי (צילום: Eclipse Media)
ירום גבאי: "עם החזרה לשגרה נפתח שני מקומות חדשים"|צילום: Eclipse Media

"השינוי מתרבות של בילוי מזדמן להזמנת מקום מראש יישאר איתנו הרבה זמן"

 "בעשור האחרון בתל אביב, חווית הבילוי משתנה כל שנה. כיום, הבליין רוצה לאכול, לשתות ולרקוד במקום אחד", אומר אורן ישולה, מקים ובעלים של קבוצת OTH (רשת בראון), חברת ההפקות The Tripping ונציג ענף הלילה בלשכת המסחר.

"השינוי העיקרי של לפני ואחרי הקורונה יהיה נושא הווקינג. המגבלה על כמות הבליינים תמיד הייתה, יורידו את זה לתקופה מסוימת. השינוי מתרבות של בילוי מזדמן לתרבות הזמנת מקום מראש, יישאר איתנו הרבה זמן. ביום שאנחנו נחזור, המקומות המובילים יהיו בפול בוקינג לא רק בגלל השבועות הראשונים של הטירוף, אלא גם בגלל שהנחיות המשטרה לאיך מבלים יהיו קשות יותר. אני מעריך שהדברים יעבדו על הזמנה מראש, מה שאומר ששולחן וכיסא יהיו שווים המון. ברגע שיבינו שיש ביקוש כזה, המקומות יתמלאו מראש להרבה זמן קדימה. באופן אישי בקבוצת בראון, אנחנו נפתח שני מקומות – אחד במיקום של הרברט סמואל האגדית בתל אביב ואחד בכניסה לשוק מחנה יהודה".

איך השנה הקשה הזו תשפיע על בעלי העסקים בתחום?
"זה נוראי לכולם. במקרה הטוב, אתה קם ואין לך כלום. אבל במקרה היותר נפוץ, בטח בתל אביב, אתה קם ויש לך מינוס. זה יצר מצב שמי שהיה לא יציב נמחק לגמרי. זה לא שהוא ייעלם מהענף, הוא פשוט יהפוך לשכיר במקום אחר. המצב הזה גרם לכך שהחזקים יתחזקו והשאר ימחקו/יאכלו על ידי החזקים. אורך נשימה הוא שם המשחק".

מתי אתה מעריך שהעסקים שלך יחזרו לשגרה?
"אף אחד באמת לא יודעת מה קורה. גם הממשלה לוקחת צעד צעד וזה קורה כי דברים משתנים, וגם כי הנגיף משתנה כל הזמן ואי אפשר לדעת מתי נחזור. אנחנו מבחיתנו מסתכלים על מרץ ואילך, אנחנו כן מחזיקים אצבעות שנרוויח את פורים".

בכל מה שקשור לחיסונים, ישולה אומר שבאופן אישי, הוא מעדיף שעד שהמגפה תחלוף, המקומות יהיו פתוחים לאלה שכן רוצים להתחסן. "אני עובד בתיאום עם המשטרה והחוק, מה שהחוק יגיד זה מה שאני אעשה. באופן אישי, אני מעדיף שלא יהיו אצלי חולים במקום ואני אצטרך לסגור. ולכן, אם זה תלוי בי, אעדיף להכניס מחוסנים ושהעובדים במקום יהיו מחוסנים".

ומה קורה בתחום הפסטיבלים וההפקות של The Tripping?  "אנחנו ערוכים לכל תרחיש ברמת הבוקינג והאמנים שסגרנו ל-2021, בתנאי שהקורונה והחקיקה תאפשר זאת. אם יהיה אפשר לעשות אירוע קטן נעשה אירוע קטן ואם יהיה אפשר לעשות אירוע גדול נעשה".

זה לא יבוא על חשבון האמנים הישראלים?
"בכל אירוע שיש בו אמנים גדולים תמיד תהיה במה ישראלית ויהיה מקום לישראלים. אנחנו אוהבים את הסטייל והכישרון וכמובן שנמשיך לתמוך. יחד עם זאת, אם יתאפשר לנו לעשות אירוע גדול – אנחנו נרצה תמיכה בינלאומית כי זה מה שהקהל דורש".

אורן ישולה (צילום: יוסי ארגיל)
אורן ישולה: "השינוי מתרבות של בילוי מזדמן להזמנת מקום מראש יישאר איתנו הרבה זמן"|צילום: יוסי ארגיל

"אם פעם כבר הייתי סגור עם 12-13 דיג'ייז מחו"ל בתקופה הזו לקיץ, אני לא סוגר אף אחד עכשיו"

איציק רוסו, הבעלים של מספר מקומות בולטים ביניהם מועדון הדזרט, הפאשן בר ומסעדת פופה, ביקורתי הרבה יותר כלפי היחס של המדינה לאנשים שעוסקים בחיי הלילה, וגם הרבה יותר פסימי לגבי הפתיחה. "בין הסגרים, היה אישור לפתוח מקומות פתוחים כמו הדזרט אבל היו קנסות. בגלל שהמקום גדול, אין יכולת לאכוף ונאלצנו לסגור. מצד שני מסעדה כמו פופי הייתה פתוחה לעד 20 סועדים. זה עסק שפתחתי בפברואר השנה ומשום מה, יש תקנה שלא נותנת לנו אפילו הנחה על ארנונה. המדינה סגרה אותי, אסור לי לפתוח ואני צריך לשלם לעיריית תל אביב עשרות אלפי שקלים כל חודש".

אתה כבר מתכונן לחזרה?
"תראה, בנובמבר הבטיחו שיפתחו המסעדות. השקענו עשרות אלפי שקלים בצילומים עם השף ושיווק והכל הלך לפח. אם יגלו בינואר-פברואר מוטציה שהחיסון לא תקף עליה – מה יקרה? איך אפשר להתניע מקומות ולהשקיע עם סיכון כזה? להשביח מקום כמו הדזרט לפתיחה אחרי החורף, זה קרוב למיליון שקל, איך אפשר לתכנן דבר כזה במצב הנוכחי? לשאלתך, מתכוננים בהילוך נמוך. אם פעם כבר הייתי סגור עם 12-13 דיג'ייז מחו"ל בתקופה הזו לקיץ, אני לא סוגר אף אחד עכשיו".

"כשנפתח, נעבוד עם דיג'ייז מקומיים ואמנים מקומיים כדי לתת פרנסה לחבר'ה הישראלים. אני לא חושב שיש היום מקום שייקח את הסיכון להביא אמן במלא כסף מחו"ל, ופתאום השמיים יסגרו או התחלואה תעלה. בכל מקרה, אני אעדיף לתת פרנסה העונה לאמנים ישראל. כן יהיו הופעות חו"ל השנה, אבל הם יחכו לתקופת החגים של ספטמבר 2021".

רוסו חושב שהמצב הנוכחי הוא בו מקומות סגורים ובמקביל מתקיימות מאות מסיבות לא חוקיות, הוא טעות קשה של הממשלה. "הממשלה משלמת לנו כסף כשלצד זה יש סצנה מחתרתית שלמה עם אלפי בליינים, והמדינה לא רואה מזה שקל. במקום, אפשר למצוא מתווה שבו מכניסים רק אנשים עם תעודת מחלים/מחוסנים ומי שמפר את הכללים צריך לקבל קנס גבוה".

אתה לעסקים שלך תכניס רק אנשים מחוסנים?
"חד משמעית. אני רוצה שמי שבא למועדון או למסעדה יכול לרקוד ולבלות בביטחון. כנ"ל לגבי העובדים במקום, לא ארצה שחלילה אחד העובדים שלי יגיע למקום וידביק עובד אחר או בליין".

ואיך יראה היום שאחרי? "יש לי חברים שסגרו מקומות ואני יכול להגיד בוודאות שבתל אביב, יהיו עשרות מקומות שלא יחזרו לפעילות. גם אני בסבירות גבוהה לא יפתח שניים מהמקומות שלי שמיועדים יותר לחורף. בכל מה שקשור למחירי האלכוהול והכרטיסים אני מניח שלא יהיה שינוי".

ומה עם הבליינים, מה ישתנה אצלם?
"שום דבר לא ישתנה. חיי הלילה יהיו מלאים, מסעדות יהיו מפוצצות. ברגע שיבינו שאין תמותה מהקורונה, זה ייפתח כמו פקק".

איציק רוסו (צילום: יוסי מאמיה)
איציק רוסו: "אכניס רק מחוסנים, רוצה שהבליניים ירגישו ביטחון לרקוד ולבלות"|צילום: יוסי מאמיה

"אנחנו נכניס רק אנשים מחוסנים"

גם מפיק חיי הלילה אור וקנין, שאחראי על ליינים, אירועים ומותגי לילה ביניהם Insomnia, rabble, element ומותג החיילים lost, אומר כי יעדיפו להכניס בשלב ראשון רק בליניים שהתחסנו. "אנחנו נכניס רק אנשים מחוסנים. אין לנו אינטרס להגיע לסגר נוסף, ואנחנו רוצים לשמור על בריאות הציבור והעובדים במקום".

כמה זמן ילווה אתכם הנזק הכלכלי מהשנה הזו?
"הנזק הכלכלי היה נורא בגלל שזה קרה בדיוק על פורים. הושקעו סכומים גדולים על מסיבות בחג. לי אישית היו שמונה אירועים שתוכננו, חלקם בוטלו וחלקם התרחשו במתכונת מוגבלת שלא הייתה כלכלית. אם הדברים יתקדמו לכיוון חיובי כמו שנראה כרגע, אני מאמין שנשתקם מהר".

מה עם אירועים קטנים יותר?
"אם תהיה את האופציה כמובן נעשה, אבל זה לא באמת מספיק להחזיר את התעשייה. מעבר לזה, אין הבדל מבחינת ההדבקה. בכל מקרה קשה לי לראות את זה קורה בפורים".

ואיך יראו חיי הלילה ביום שאחרי?
"אני מאמין שבתור התחלה הבילויים יתרכזו בעיקר במקומות הפתוחים שיצברו פער על המקומות הסגורים, אבל לאט לאט זה יתאזן. כשנחזור לשגרה מלאה, אנשים ירצו לבלות ולהשלים פערים וזה יחזיר את חיי הלילה 4-5 שנים אחורה בקטע טוב, למקום הרבה יותר טוב לחיי הלילה".

האם ההפסדים בחיי הלילה יגרמו לכך שתהיה עליית מחירים?
"המחירים יישארו זהים לדעתי מתוך רצון לשקם את הענף. אבל בגלל ההפסדים הקשים אני מניח שלא תהיה ירידה במחירים".

אור וקנין (צילום: Eclipse Media)
אור וקנין: "המשבר יחזיר את חיי הלילה 4-5 שנים אחורה בקטע טוב, למקום הרבה יותר טוב לחיי הלילה"|צילום: Eclipse Media