שבוע מפתיחת המונדיאל וכל העולם מדבר בעיקר על הוובוזלות, הזמבורות הרעשניות שנכנסו לחיינו והחריבו את אוזנינו. כל דרום אפריקה חוגגת את המונדיאל בנשיפה חסרת קצב לתוך הכלי הזה כשהרעש לא ממש מפריע להם, עבורם זאת חגיגה. עבור שאר העולם, קצת פחות.

בפיפ"א נעים בימים האחרונים בחוסר נוחות אל מול התלונות החוזרות ונשנות של אוהדים ותחנות שידור ברחבי העולם נגד רעש "זמזום הדבורים" שכל העולם שומע במהלך משחקי הגביע העולמי. הקהל האנגלי הנפלא לא נשמע במשחק נגד ארה"ב, ההולנדים שמילאו את ה"סוקר סיטי" נגד דנמרק היוו רקע יפה לעיניים אבל לא לאוזניים ואפילו הסמבה הברזילאית הפסידה לרעש שכבש את דרום אפריקה.

המקומיים לא אוהבים את הביקורות נגד הוובוזלות. ההצעה של אחד מנציגי פיפ"א לאסור על הכנסת כלי העידוד הללו למגרשים עוררה תגובות נזעמות בדרום אפריקה כשחלקם טענו שמדובר בהחלטה גזענית שפוגעת מאוד באוכלוסייה שעושה כל כדי שהמונדיאל יעבור בצורה הטובה ביותר.

"אנשים צריכים לכבד את הדרום אפריקאים ואת התרבות שלהם. גם אם מסי ורונאלדו לא מרוצים, שיתגברו!", אמרה תושבת דרום אפריקה שהחזיקה ביד אחד וובוזלה וביד השנייה אטמים לאוזניים.

ווזבולות. האם הצופר הזה בדרך לישראל? (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
ווזבולות. האם הצופר הזה בדרך לישראל? (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

מי שנמצא במשחקים מגלה פרט שאולי בפיפ"א לא יודעים. חלק גדול מהתיירים ואוהדי הנבחרות השונות רכשו כבר את הוובוזלות והם מחצרצים ברוב אצטדיוני המונדיאל. הדרום אפריקאים כבר קפצו לשלב הבא והם מוכרים בכל צומת אטמי אוזניים. על כך נאמר, גרמו לבעיות והביאו את הפיתרונות.

הדרום אפריקאים בפירוש נעלבים מכל התלונות על הוובוזלות. בתחנות הרדיו ממשיכים השדרנים לעודד את השימוש בהן כשאפילו שלטי החוצות שואלים את העומדים בפקקים: "האם רכשת כבר וובוזאלה למשחק המונדיאל?"

מצד אחד: שלט חוצות הקורא לנשוף בוובוזלות ולהרעיש (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מצד אחד: שלט חוצות הקורא לנשוף בוובוזלות ולהרעיש (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

"העולם חייב להבין שהוובוזלה היא חלק מהמסורת הדרום אפריקאית", טענו אוהדים ערב המשחק השני של דרום אפריקה נגד אורוגוואי. "עבורנו מדובר בביטוי של החופש ושל הרוח החדשה של המדינה שלנו", סיפר אוהד שרצה להזכיר מה היה הלך הרוח במדינה השסועה לפני כמה שנים.

בקרב התיירים, אין תמימות דעים. חלקם תומכים וחלקם מתנגדים. יש גם החוששים כי הרעש המעצבן אף יגיע לליגות המקומיות שלהם. זה מה שחסר להם. אפשר להעריך כי גם אלו שקנו את "כלי הנגינה" יעדיפו לא להשתמש בו.

ומצד שני: שלט חדש שקורא לאסור את הרעש הזה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ומצד שני: שלט חדש שקורא לאסור את הרעש הזה (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

"קשה מאוד לראות משחק ככה, הרעש הורס את השירה היפה של האוהדים", סיפר אוהד מקסיקני שמלווה את הנבחרת שלו ושמע מקרוב את הרעש במשחק הפתיחה של המונדיאל: "בלי שירה ביציעים, אין אווירה".

תחנות טלוויזיה רבות משתמשות בכלי סינון רעשים כדי להפוך את חווית הצפייה לנעימה יותר. עיתונאי אנגלי שעובד ב-BBC היטב לספר כי אחרי משחק הפתיחה תחנות הרדיו והטלוויזיה הוצפו בבקשות להוריד את רמת הרעש כדי שאפשר יהיה לצפות במשחקים. אגב, במשחק בין אנגליה לארה"ב מספר אוהדים אנגלים עשו מעשה וביקשו מהמקומיים לא לנשוף בוובוזאלה במהלך המשחק, מהלך שלא עבד.

וובוזלה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אוהד גרמני מציג גם וובוזלה מעוצבת. אם רק היה יכול לעצב גם את הסאונד... (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

האם הוובזאלות יגיעו גם לישראל? מאות מהאוהדים הישראלים ששטפו את דרום אפריקה לא רכשו את הכלי, אולם יש חנויות ברחבי הארץ שכבר שמו בחלון הראווה שלהן את השיגעון החדש. ספק אם יציע ג' או שער 5 יקבלו את רעש הזמזום, מה שבטוח, כל ישראלי שנמצא בדרום אפריקה כבר קיבל מספר SMS מחברים בארץ: "לא צריך כלום, רק תביא לי וובוזלה". נקווה שבמטוס חזרה יהיה שקט.