עונה נוספת כמו זו האחרונה ובלי שנשים לב, בדירוג הליגות של אופ"א תתרחש מהפכה קטנה, שיכולה להיות גדולה מאוד. עונה מוצלחת של הקבוצות הגרמניות במפעלים האירופיים שתתווסף לכישלון נוסף של האיטלקיות תגרום לכך שהבונדסליגה תעקוף את הסרייה A, תהפוך לליגה השלישית בטיבה באירופה, תקבל עוד נציגה בליגת האלופות ותתקע עוד מסמר בארון של הליגה האיטלקית.
זה יהיה סופו של תהליך שהחל בשנים האחרונות ובא לידי ביטוי לא רק בדירוג של פיפ"א ובמהפך הדרמטי במיקום הליגות, אלא בעוד לא מעט פרמטרים כמו למשל הקלות שבה הכוכב הברזילאי של מילאן, קאקה, עבר לריאל מדריד, לעומת הקושי שבו נתקלים ראשי הבלאנקוס ברכישתו של פרנק ריברי מבאיירן. מילאן גם ניסתה לקנות את כוכב האלופה הגרמנית, החלוץ הבוסני, אדין דז'קו, אבל אפילו וולפסבורג הקטנה הצליחה למנוע מהרוסונרי לבצע את המהלך.
נכון, יש גם את המקרה של דייגו הברזילאי, שעשה את הדרך מוורדר ברמן ליובנטוס, אבל זה רק מקרה אחד בו המסורת של הגברת הזקנה והרצון שלה להיבנות מחדש בכל הכוח גברו על שיקולים אחרים. בסך הכל הצליחו קבוצות הבונדסליגה לשמור על הכוכבים הגדולים שלהם, תוך שהם הודפים הצעות מהקבוצות הגדולות ביותר ביבשת, כמו במקרים של ריברי, דז'קו, איביסביץ' ורקיטיץ'. אז מה סוד הקסם של הבונדסליגה הגרמנית? מה הופך אותה בשנים האחרונות לליגה שמתקדמת במהירות הגדולה ביותר ומה צריכים ראשי ליגת העל בכדורגל ללמוד מהעליית קרנה של הבונדסליגה.
מבנה הבעלות
בעלי בית גחמתיים שבאים כדי להרוויח קצת יחסי ציבור ונעלמים כלעומת שבאו? בבונדסליגה, לעומת ליגות אחרות בעולם, דבר כזה לא יכול לקרות. אחד החוקים החשובים ומעוררי המחלוקת ביותר הוא החוק שאוסר על בעל מניות אחד לקנות יותר מ-49 אחוזי שליטה בקבוצה. שאר ה-51 שייכים למועדון ולחבריו.
החוק הייחודי הזה גורם לכך שרק אנשים רציניים החושבים לטווח הארוך ולא על הפרסום המהיר מכניסים את עצמם לתוך ההרפתקאה הזו ובנוסף המועדון נשאר מחובר לאוהדים, לקהילה ולאנשים שהקימו אותו ובכך לא מאבד את זהותו.
הטענות נגד החוק הזה הן שהוא מונע מבעלי הון גדולים, כמו למשל הרומן אברמוביצ'ים למיניהם, להשקיע כסף גדול בקבוצות הליגה, לקבל שליטה מלאה על המתרחש, להזרים כספים כאוות נפשם ולהביא לליגה את הכוכבים הגדולים ביותר.
המשבר הכלכלי שפקד את העולם והעובדה שלא מעט בעלי קבוצות פשטו את הרגל לא השפיעו על הבונדסליגה כפי שהשפיעו על שאר העולם ובעוד הרווחים של הליגה הזו רק עולים ועולים, בשאר הליגות מנסים רק לכסות את החובות הגדולים שנצברו, מה שגורם לראשי הליגה להסתכל בחצי חיוך על המבקרים של השיטה.
קהל
אני יודע שהעובדה הזו תהיה קשה לעיכול לכמה אנשים, אבל זה נכון – ישנם לא מעט חובבי כדורגל אנגלים שאוהדים דווקא קבוצה בגרמניה והולכים לכל המשחקים שלה. ההסבר? די פשוט. הפרופורציות בשוק הכדורגל הגרמני גורמות לכך שמחירי הכרטיסים יהיו זולים משמעותית מאלה באנגליה ומכיוון שמדובר בשתי מדינות מהאיחוד האירופי המעבר ממדינה למדינה די פשוט והאוהד האנגלי חסר האמצעים מוצא את עצמו באחד האצטדיונים בגרמניה מעודד קבוצה שנמצאת מאות קילומטרים מביתו.
מעבר לכך, בשנים האחרונות, בעקבות העליה החדה במחירי הכרטיסים והשינוי במבנה האצטדיונים, חל שינוי בדמוגרפיה של האוהדים האנגלים, מה שגורם להרבה מגרשים בממלכה להפוך לבתי קברות מבחינת עידוד, בעוד בגרמניה עדיין קיימים יציעי העמידה (תסמכו על הגרמנים שידעו לשמור על הסדר ביציעים הללו). האווירה במגרש, אחת הסיבות העיקריות שחלק מאוהדי הכדורגל אוהבים את המשחק, הופכת כל משחק בבונדסליגה לחוויה שלא מוצאים במקומות אחרים ובפרט לא בחלק מהמגרשים באנגליה.
בתום העונה האחרונה אפשר היה לראות את אוהדי וולפסבורג יורדים לכר הדשא בצורה מסודרת וחוגגים את האליפות ההיסטורית של קבוצתם בצורה ספונטנית ויפה, בעוד במדינות אחרות, כולל ישראל, נאסרה הירידה לכר הדשא מה שהפך את חגיגות האליפות לצפויות ומשעממות.
תחרות
מאז השלימה באיירן מינכן זכיה שניה ברציפות באליפות גרמניה ב-2006, האלופה הגרמנית התחלפה כל שנה ומלבד עונת 2008, הפער בצמרת בתום העונה לא היה יותר מ-5 נקודות. למרות הדומיננטיות של באיירן מינכן מבחינת המסורת והתקציבים, קבוצות כמו שטוטגרט, שאלקה, ורדר ברמן ואפילו וולפסבורג, שזכתה באליפות האחרונה, מצליחות לתת לה פייט.
בכל עונה אנחנו זוכים לפחות לקבוצה אחת מפתיעה בצמרת הליגה ואף קבוצה לא מצליחה ליצור דומיננטיות כאלופה, בדומה למה שהיה בליגה הצרפתית לפני שהחבר'ה מליון השתלטו עליה וזכו ב-7 אליפויות רצופות. כל תוצאה אפשרית כמעט בכל משחק ולמדנו את זה העונה כאשר באיירן הגדולה הובסה 5:1 על ידי וולפסבורג, אך זו הצליחה להפסיד לקוטבוס מהתחתית רגע לפני שזכתה באליפות.
תוצר מקומי
מבין כל הליגות הבכירות, נראה שחוק בוסמן השפיע הכי פחות על הליגה הגרמנית, שממשיכה להחזיק אצלה את רוב השחקנים הגרמנים המובילים ובקבוצות רבות בליגה השחקנים המקומיים הם הדומיננטיים ומרכיבים את רוב רובה של הקבוצה.
ההשקעה הגדולה של הגרמנים בנוער שלהם השתלמ, כאשר 3 נבחרות – הצעירה, הנוער והנערים, זכו באליפות אירופה בשנה האחרונה ונראה שאם זה יימשך ככה, הגרמנים ישלטו בשנים הבאות בכדורגל העולמי בזכות השחקנים המקומיים, דבר שגורם לחיזוק מעמדה של הבונדסליגה.
אם הכל יילך לפי התכנון של הגרמנים, הם ישאירו את הליגה האיטלקית מאחור ובעוד כמה שנים הם כבר יתחילו לזנב בליגה האנגלית והספרדית בטבלת הליגות הטובות בעולם.