זה קורה בכל שנה לקראת ינואר. הסוכנים פונים אל המאמנים וההיפך. כולם חורשים את השדה בחיפוש אחרי השחקן שישנה להם את העונה. האמת, גם לשחקן לא קל להגיע לקבוצה באמצע העונה ובדרך כלל השחקנים שנפלטים לשוק הם כאלה שמיעטו לקבל דקות משחק, או שלא הצליחו להתאקלם בקבוצתם הקודמת. נשאלת השאלה האם באמת אפשר למצוא רכש איכותי בינואר? האם שחקנים שלא התאקלמו בקבוצה אחת יוכלו לשדרג קבוצה אחרת? ברוב המקרים התשובה היא שלילית. אבל לפעמים, כשהכל מתחבר, שחקן הרכש שמגיע באמצע השנה מצליח להשאיר חותם. וכשזה קורה, זה יכול לשנות את פני העונה, וגם את הקריירה של השחקן. לחלוטין.
בחרנו את שחקני הרכש הטובים ביותר שהגיעו לקבוצות ליגת העל בחלון ההעברות בינואר ושינו את פני קבוצתם החדשה. הרשימה כוללת זרים, ליגיונרים שמאסו בקור האירופי והחליטו לחזור או סתם שחקנים ששינו מקום ושינו גם את מזלם.
ויקטור צ'אנוב (מכבי חיפה)
בעונת 90/1 מכבי חיפה של שלמה שרף פתחה את העונה בצורה גרועה מבחינה הגנתית, כשהיא חוטפת כמות גדולה של שערים. בין הקורות עמד אז גיורא אנטמן, אבל בחיפה חיפשו להביא שוער מנוסה שייצב את ההגנה. מי שנחת בארץ בסופו של דבר בחלון ההעברות היה שוער דינמו קייב ונבחרת ברית המועצות ויקטור צ'אנוב. השוער, בעל רזומה של חמישה גביעים בברית המועצות ושלוש אליפויות בליגה הסובייטית, נעל כמעט לחלוטין את השער החיפאי ולא ספג כלל בארבעת משחקיו הראשונים בקבוצה. צ'אנוב בלט בבעיטות השוער הארוכות שלו, שהשאירו שחקנים מול השער, עוד הרבה לפני שנחת כאן וינסנט אניימה. זכורה במיוחד הופעה הרואית שלו מול מכבי ת"א, מחזור אחד לתום העונה, כאשר עצר שני פנדלים והיה לשחקן הזר הראשון שזכה לציון 10 ב"ידיעות אחרונות". צ'אנוב עצמו הצטנע אחר-כך ואמר "אני מסכים שהיה לי יום מוצלח". אותה עונה נגמרה בדאבל כאשר לשוער מניות רבות בו. אחרי מכבי חיפה, שיחק צ'אנוב גם בבני יהודה לפני שחזר למולדתו.
אישטוון פישונט (בית"ר ירושלים)
הקשר ההונגרי בעל השורשים הצועניים הגיע לבית"ר ירושלים בעונת 95/6 משרלרואה הבלגית לאחר ששיחק בה חצי עונה, בעקבות הטרנד ההונגרי ששטף את הליגה ובעיקר את בית"ר בשנות ה-90. כבר בעונתו הראשונה הצליח הקשר התזזיתי, ששיחק גם בנבחרת הונגריה, להרשים עם שישה שערים. בעונתו השנייה במועדון כבש חמישה שערים והיה שותף לאליפות, אבל השיא היה בעונת 97/8 אז הבקיע 15 שערים כולל שער את שער הניצחון המפורסם ב"משחק השרוכים" מול הפועל בית שאן שהביא לבית"ר את האליפות על חשבון הפועל ת"א. פישונט סגר מעגל ולאחר סיבוב קצר בליגה הגרמנית חזר לארץ דווקא לשורות האדומים ובעונת 99/0 החזיר להם כשהיה שותף לעונת הדאבל ובהמשך למסע המוצלח בגביע אופ"א. בסך הכל פישונט שיחק שלוש שנים בהפועל והספיק לעבור באשדוד ובבני יהודה לפני שחזר להונגריה וכיום הוא מאמן את הנבחרת הצעירה בארצו.
ניר סביליה (בית"ר ירושלים)
בינואר 96/7 עזב סביליה את הדאבליסטית מכבי ת"א, לאחר שלא זכה לדקות משחק רבות מהמאמן דאז אברם גרנט. אלי כהן כרגיל היה חד בינואר, עט על המציאה והביא את סביליה לירושלים. בבית"ר כבש החלוץ שבעה שערים והיה שותף משמעותי לאליפות. גם בעונה שאחריה זכה סביליה באליפות עם בית"ר כאשר הוא כובש 12 שערים. בהמשך סבל מפציעות ולאחר שעבר גם בהפועל חיפה ובני יהודה נאלץ לפרוש מכדורגל בגיל 29 בלבד.
סבסטיאן סימרוטיץ' (הפועל ת"א)
החלוץ הסלובני הובא להפועל ת"א על ידי אלי כהן בחלון ההעברות של ינואר 97/8 במקום קאז'ימיש מוסקאל, שנחשב בשלוש העונות הקודמות לאחד השחקנים הטובים של המועדון. סימרוטיץ' השתלב מהר וכבר במשחקו הראשון בקבוצה כבש צמד במשחק הגביע מול מכבי יפו וסיים את העונה עם חמישה שערים ושלושה בישולים. כל זאת בארבעה חודשים בלבד. לשיאו הגיע בעונת 99/0 כאשר זכה עם הקבוצה בדאבל. בסך הכל כבש הסלובני במדי הקבוצה 20 שערי ליגה בשלוש עונות, אבל הוא נזכר בעיקר בגלל יכולת הכדרור וכוח הפריצה המרשים. לאחר עונת הדאבל עזב את הקבוצה אחרי שלא הסתדר עם קשטן וחזר ללובליאנה ומשם עבר לשחק בקבוצת לצ'ה בליגה האיטלקית ואפילו זכה לכבוש את השער הראשון של נבחרתו במונדיאל.
ג'ון פנטסיל ( מכבי והפועל ת"א)
פנטסיל, שבאופן אירוני נחתך לאחרונה לקראת ינואר מהפועל ת"א, הגיע לישראל בדיוק לפני עשר שנים, באותו חלון ההעברות של ינואר. ניר קלינגר הביא את המגן הגנאי הצעיר שתפס מקום של קבע בהרכב מכבי ת"א דרך לאליפות ולהעפלה לליגת האלופות בעונה שלאחר מכן. לאחר שנתיים בקבוצה, פנסטיל שוחרר ללא תמורה וחצה את הכביש להפועל תל אביב, שבמדיה זכה בגביע המדינה בעונת 2005/6. בסוף אותה עונה שיחק פנטסיל במדי נבחרת גאנה במונדיאל, שם שלף ממכנסיו את דגל ישראל במהלך משחק. יכולתו הטובה במדי הנבחרת זיכתה אותו בחוזים בווסטהאם ופולהאם בליגה האנגלית. איך שגלגל מתהפך.
סמואל יבואה (הפועל כפ"ס)
הפועל כפ"ס התחילה את עונת 2005/6 בצורה נוראית. המאמן אלישע לוי הלך הביתה ובמקומו הגיע אלי אוחנה שהיה צריך נס בכדי להשאיר את הקבוצה בליגה. הנס אכן הגיע ולא מעט בעזרתו של חלוץ גנאי צעיר, שהביא המאמן בחלון ההעברות של ינואר. את עונת הבכורה שלו סיים החלוץ בן ה-21 עם שבעה שערים קריטיים שסייעו לכפר סבאים להישאר בליגה באחד ממסעות ההישארות ההרואיים שנראו במחוזותינו. בעונה שלאחריה הוא כבר כבש 11 שערים ואת עונת 2007/8 סיים כמלך השערים עם 15. היכולת הטובה שלחה אותו ביחד עם הבעלים אלי טביב להפועל ת"א. בעונתו הראשונה בקבוצה כבש יבואה 13 שערים. באמצע העונה שאחריה עזב יבואה לליגה הבלגית ובכך החמיץ הזמנות לזכות באליפות עם האדומים. החלוץ עוד חזר לשיראל לקדנציות מאכזבות בבית"ר ובאשדוד, בהן לא הצליח לשחזר את יכולתו בכפ"ס והפועל ונטש לקפריסין.
דימיטאר טלקיסקי ואלין טופוזאקוב (הפועל ת"א)
בדצמבר 2008 מצבה של הפועל ת"א היה רע, רע מאוד. הקבוצה דורגה במקום הלפני האחרון ואלי גוטמן נקרא לדגל לאחר התפטרותו של גיא לוזון בכדי לנסות להציל את הקבוצה. אחד הצעדים הראשונים שעשה המאמן היה חיזוק הקבוצה בקשר ובלם תוצרת בולגריה. השניים, הבלם אלין טופוזאקוב והקשר דמיטאר טלקיסקי הגיעו בינואר והפגינו יכולת מצוינת שתרמה להיחלצות האדומים ממאבקי התחתית ואף הובילו אותם עד גמר הגביע. עונה לאחר מכן הבולגרים המשיכו ביכולת הטובה והפועל סיימה את העונה במקום השני. בסיום אותה עונה שבו השניים לבולגריה, אך בהחלט נרשמו להם מניות בקבוצה המפוארת שהחלה להיבנות בהפועל באותם שנים. הפועל ר"ג אגב, ניסתה לשחזר את הטריק של גוטמן והנחיתה גם היא את השניים בקיץ של עונת 10/11, אבל זה לא ממש עבד והיא ירדה ליגה בסיום אותה עונה.
דימיטאר מקרייב (מ.ס אשדוד)
בינואר 2008 נרשמה היסטוריה במ.ס אשדוד. מיליון וחצי יורו נשפכו עבור השחקן היקר ביותר שנחת אי פעם במועדון, החלוץ הבולגרי דימיטאר מקרייב. הבולגרי בן ה-24 החזיק ברזומה מרשים שכלל עבר בלבסקי סופיה, דיז'ון הצרפתית ומלכות השערים של הליגה השנייה בשוויץ. הפתיחה של החלוץ באשדוד הייתה מרשימה, הוא כבש 12 שערים בחמישה חודשים בלבד והטיל אימה על הגנות הליגה. נראה היה שעם מקרייב אשדוד יכולה לעשות את הצעד קדימה שהיא חיכתה לו כל כך. בעונה לאחר מכן כבש 13 שערים והוביל את הקבוצה לפלייאוף העליון. בסוף עונת 2010/11, שהייתה מאכזבת מבחינתו, הוא עבר לסמארה מרוסיה (קירילה סובטוב). לאחר עונה אחת בלבד חזר מקרייב לאיצטדיון הי"א ואמר: "אשדוד היא הבית, מכאן הגעתי אפילו לנבחרת הלאומית". מאז הקאמבק מקרייב נראה טוב וכבש כבר 7 שערים העונה.
שמעון אבוחצירה (הפועל קרית שמונה)
בחורף 2011 החליט שמעון אבוחצירה לחזור מהגלות, היישר לזרועותיו של איזי שרצקי בקרית שמונה. המאמן רן בן שמעון חיפש חלוץ ואבוחצירה לא ממש מצא את מקומו בשורות לאריסה היוונית. המעבר לצפון, מסתבר, היה מהלך מצוין עבור השחקן כמו גם עבור הקבוצה. מאז שחזר אבוחצירה, הוא כבש שבעה שערים והוביל את ק"ש עד חצי גמר גביע המדינה ולמקום החמישי בליגה. השיא כמובן, הגיע בעונה שעברה עת הוביל אבוחצירה את ק"ש לאליפות היסטורית תוך כדי שהוא כובש 13 שערים, מבשל שישה ואף זוכה בזימון לנבחרת. העונה לאבוחצירה יש כבר 8 שערים והשמועות מדברות על מעברי אפשרי למכבי ת"א בחלון ההעברות הקרוב.
דויד סולארי (הפועל קרית שמונה)
איזי שרצקי כנראה הבין את הכוח של הבאת שחקנים איכותיים בינואר, כמו למשל זה מהערך למעלה. אבל אף אחד לא יכול היה להעריך כמה יתרום לקבוצה השחקן שהיה מוכר בעיקר בעקבות שם המשפחה שלו והאח המפורסם מריאל מדריד. הארגנטיני הגיע במהלך העונה מפאפוס הקפריסאית ושידרג את הקבוצה הצנועה מהצפון בדרך לאליפות היסטורית תוך כדי שהוא מבקיע חמישה שערים בחמישה עשר משחקי ליגה. רגע השיא של סולארי הגיע בתוספת הזמן במשחק הבית נגד בני יהודה, אז הוא כבש שער מדהים ביופיו בתוספת הזמן, שער שהוגדר על ידי הבעלים שרצקי כ"שער האליפות". סולארי קרע את הרצועה לפני כחצי שנה והוא מתעתד לחזור בקרוב למגרשים. כמובן, בינואר.