sportFive1261396 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בהיסטוריה של בית"ר ירושלים, יש מעט שוערים זרים. רוב השוערים בעידן המודרני - מקורנפיין, דרך הרוש, איתמר ניצן והעונה איתמר ישראלי - רובם היו ישראלים. למעשה, היחיד שניתן לחשוב עליו בעידן המודרני היה טברטקו קאלה הקרואטי (וגם הוא, ברבות הימים, הפך לישראלי). אבל העונה היא כזו שבה משתנים סדרי עולם - והפעם, היא מנחיתה שוער מחו"ל. מיגל סילבה הפורטוגלי, בן 27, ייכנס אל בין הקורות בקרוב - וינסה לייצב את ההגנה הבית"רית.

סילבה נולד ב-7 באפריל, 1995, בגימראייש. הסיפור שלו לא תמיד היה אידיאלי. בגיל 12 הוא ניסה להתקבל לקבוצות הילדים של ויטוריה, אבל לא הצליח לשכנע את המנהלים המקצועיים, ושוחרר. הוא הסתובב בקבוצות קטנות באיזור, כמו ויזלה ופונטה, עד שלואיס אסטבס, מאמן שוערים בקבוצות הילדים של ויטוריה, זיהה את הכישרון. "היום אנחנו מדברים עליו כעל עוד אחד מהסגל, אבל זו עבודה שנמשכה שנים, מאז שייצרנו את אקדמיית השוערים של ויטוריה".

וכך, הוא חזר לוויטוריה גימראייש. תחילה הוא שיחק בקבוצת המילואים, ובגיל 20, לאחר פציעה של השוער הבכיר אסיס, הוא קיבל את ההזדמנות מהמאמן סרחיו קונסייסאו, והשיג את המקום בהרכב. זו היתה בחירה לא מובנת מאליה; סילבה גדל כאוהד הקבוצה, וזה היה חלומו הגדול. בעונת 2015/16 הוא קיבל את הצ'אנס, ומאז לא יצא מהשער עד סוף העונה. אבל בהמשך, הוא לא הצליח למצוא מקום יציב בין הקורות של המועדון - דגלאס ז'סוס, השוער הוותיק, קיבל את העדיפות על פניו.

אחת התקריות המעניינות שהתרחשו היתה בינו לבין מי שיהיה, יום אחד, כוכב נבחרת פורטוגל ומנצ'סטר יונייטד, ברונו פרננדש. במשחק בין גימראייש לספורטינג ליסבון באוקטובר 2019, היה ויכוח מתלהט בין השוער לבין הקשר, שאפילו נקלט במצלמות. יום למחרת, פרננדש פרסם ברשתות החברתיות תמונה שלו עם פנס בעין, וכיתוב שאומר "אתה חושב שאתה יכול לגעת בי, מיגל סילבה?". אחרי שספג ביקורות קשות מאוהדי ויטוריה, הוא נאלץ להסביר את עצמו - וטען שזו היתה בדיחה בלבד. "חבל שהמצלמות קלטו רק את הויכוח בינינו, ולא ראו את החיבוק שנתתי לו אחרי התקרית".

השנים חלפו, וסילבה - ששיחק בעברו בנבחרות הצעירות של פורטוגל - שיחק פחות ופחות. הוא כל כך נדחק מהסגל, שבעונת 20/21 הוא עזב לראשונה בחייו לקבוצה מחו"ל: אפואל ניקוסיה, שם הוא שיחק לצידם של הישראלים עומר אצילי ובן שהר. הוא חתם על חוזה לשלוש שנים, אבל כבר אחרי שנה - פורטוגל קראה אליו חזרה. "ידעתי שבקבוצה לא סומכים עליי", אמר סילבה אחרי שאיבד את מקומו בהרכב, "וידעתי שאני צריך למצוא קבוצה. אז יצאנו לחופש, ושם קיבלתי טלפון מהמאמן של מאריטימו". וכך הוא עזב את אפואל אחרי שנה - וחזר הביתה.

אבל גם במאריטימו הוא נשאר שוער שני. בעונת 21/22 הוא רשם ארבע הופעות ליגה בלבד. העונה, היו לו שמונה הופעות, אבל הקבוצה שלו נמצאת מתחת לקו האדום, וספגה 31 שערים - הכמות השנייה הכי גרועה בליגה. הוא ראה לא פחות מ-23 כדורים ברשת שלו. לפחות על הנייר, לא ממש היציבות שבית"ר מחפשת. ובכל זאת, ההימור של בית"ר הוא על הפוטנציאל מהגילאים הצעירים - של הבחור שלא הצליח להיכנס דרך הדלת למועדון נעוריו, ונכנס דרך החלון.

לצד הגובה והקפיציות בברכיים, קיימת גם סוג של בעיה: סילבה שיחק רק שנה אחת מחוץ לפורטוגל - בקפריסין. אמנם בשכונה שלנו, אבל הוא לרוב מכיר את המדינה שלו. גם בעיות השפה עלולות להוות מכשול. אבל קשיים הם משהו שסילבה התמודד איתו בעבר - ועכשיו, הוא מגיע למועדון הכי לחוץ בישראל, כדי לתת לו קצת שקט.