אליפות שמשחקים בה האחים פאו ומארק גאסול, דירק נוביצקי, טוני פארקר, אנדריי קירילנקו ולואל דנג, לא יכולה להיות מאכזבת. בטח אם מצרפים אליה שחקנים כמו ג'ואקים נואה, סרג' איבאקה, בוריס דיאו, חוסה קלדרון, אנדראה ברניאני, דנילו גלינארי, מרקו בלינלי, כריס קיימן, רודי פרננדס ועוד אירופיים מהמעלה הראשונה שבדרך כלל מעבירים את ימיהם בארצות הברית.
לאלה יש להוסיף את מיטב כוכבי הכדורסל באירופה דוגמת חואן קרלוס נבארו, מירזה טלטוביץ', יאניס בורוסיס, ליאור אליהו, אדוניס פוטסיס, ארסן איליאסובה, שורה של מתאזרחים אמריקאים וגם כאלה שניצלו את שביתת ה-NBA כדי לשוב זמנית לאירופה דוגמת ניקולה פקוביץ' וניקולה באטום.
ובקיצור, זו אליפות שאסור להחמיץ גם אם נבחרת ישראל תודח בתום שלב הבתים הראשון. בטח כשהיא נערכת על אדמת ליטא, אולי המדינה היחידה באירופה שמעדיפה כדורסל חד משמעית על פני כדורגל. בשלב הראשון הנבחרות ישחקו חמישה משחקים בששה ימים, ורק שלוש הראשונות מכל בית יעלו הלאה. זה בדיוק הזמן להציג את ההערכות, הניחושים וההשערות לגבי הצפוי להתרחש בכל אחד מהבתים.
בית א': ספרד ועוד כמה
בית א' מציג את ספרד, פולין, טורקיה, פורטוגל, בריטניה וליטא. לספרדים יש נבחרת חלומות והיא מגיעה כאלופת אירופה. מעולם לא הגיעו צמד הגאסולים, פאו ומארק, כשהם טובים יותר. הבכור מגיע אמנם אחרי סדרת פלייאוף מאכזבת עם הלייקרס נגד דאלאס, אבל סביר שהניח אותה מאחוריו מזמן. מארק נמצא בשיאו ואחרי פלייאוף מצוין עם ממפיס. הכוכבים צצים מכל מקום בנבחרת הזו ורמת הכישרון מרקיעה שחקים. נראה שהיחיד שיכול להכשיל את הנבחרת הזו הוא כנראה המאמן סרג'יו סקאריולו.
אל ספרד יצטרפו ודאי ליטא שמשחקת מול קהל ביתי חם, אוהד ומבין עניין, במה שהוא הטורניר האחרון בקריירה של שרונאס יאסיקביצ'וס עם הנבחרת הליטאית, ואולי גם בקריירה שלו כשחקן. הביתיות של הליטאים, נבחרת לא חלשה בלאו הכי וכזו שסיימה עם מדלית ארד באליפות העולם האחרונה, היא משמעותית מאוד אם כי הפעם תופיע ללא השחקן הטוב ביותר שלה, לינאס קלייזה. יסאיטיס, יבטוקאס, קשישטוף לברינוביץ', רימאס קאוקינאס, פאוליוס ינקונאס והאחרים לא יוכלו לשחק באדישות מול הקהל הליטאי.
הטורקים אמורים להשלים את שלישיית העולות מהבית הזה. לואל דנג, שוב בלי הצמד המיועד שלו, בן גורדון שלא הגיע, יבצע כנראה יציאה מהירה מהטורניר יחד עם פורטוגל שהגיעה מהמוקדמות ופולין שאין לה סיכויים ממשיים בלי מרצ'ין גורטאט (ענייני ביטוח) ומאצ'יי לאמפה (פציעה).
בית ב': צרפת, גרמניה ואל-אל ישראל
בית ב' הוא שזה בו משחקות צרפת, סרביה, איטליה, גרמניה, לטביה ואל-אל ישראל. לא לחינם טורחים ואומרים בנבחרת שלנו שמשחקי ההכנה אינם מעידים בהכרח על העתיד להתרחש. יש להם סיבה טובה לאמירה הזו: על פי טבלת משחקי ההכנה צרפת עם 1:9, איטליה עם 2:9, גרמניה עם 3:7 וסרביה עם 4:7 בעלות סיכויים טובים בהרבה משל ישראל (5:4) ולטביה (9:2) שיישארו בחוץ.
הצרפתים נראו מצוין בהכנה על אף פציעות שהרחיקו את רוני טוריאף ואנטואן דיו מהסגל, והיעדרו הידוע מראש של מיקל פיאטרוס. יש להם הגנה חזקה ופיזית והם צפויים לעלות כמעט בוודאות. נראה שכדי לעלות לשלב הבא מבית כזה יהיה צורך בשלושה ניצחונות מתוך חמישה משחקים, אם כי בסיטואציה מסוימת וקלושה גם שניים עשויים להספיק. במחשבה קרה נראה שישראל תישאר בחוץ, אבל תמיד טוב להאמין, לרצות ולהיאבק עד הרגע האחרון כי אין חוקים ואין כללים.
הבית הזה כל כך צפוף שקשה להמר על שתי הנוספות שיעלו הלאה לצד צרפת. אני אקח סיכון עם האיטלקים דווקא, זו שמייחסים לה סיכויים פחות טובים מגרמניה וסרביה. את השלישית תבחרו אתם והלוואי שזו תהיה ישראל.
בית ג': הבית של פליטות יוגוסלביה
בית ג' מפגיש ארבעה רסיסי מדינות של יוגוסלביה הגדולה לשעבר, וכיום מדינות עצמאיות וגאות: קרואטיה, בוסניה-הרצגובינה, מונטנגרו ומקדוניה. הבית כולל גם את יוון ואת פינלנד שעלתה מטורניר ההזדמנות האחרונה ואין מאחוריה מסורת כדורסל מרשימה.
קרואטיה, המודרכת בידי שחקן העבר יוסיפ וראנקוביץ', אמורה לעלות לשלב הבא. גם יוון, על אף שמרשימת החסרים והנעדרים שהיא מציגה הפעם אפשר להרכיב נבחרת לא פחות טובה ואולי יותר לעומת זו שתתחרה במגרש. ומונטנגרו של ניקולה פקוביץ' וניקולה ווצ'ביץ', בהופעת בכורה באליפות אירופה דרג א', עשויה כנראה לסגור את רשימת שלוש העולות מהבית הזה אם כי אין לשלול דבר: בוסניה-הרצגובינה של טלטוביץ' ומקדוניה של בו מקאלב ישתדלו להיאבק עד הסוף, ומונטנגרו צריכה להיזהר שחוסר הניסיון כנבחרת בדרג הזה לא יעלה לה ביוקר.
בית ד': רוסיה עם בלאט, סלובניה עם מאלקוביץ'
בית ד' כולל את בלגיה, סלובניה, גיאורגיה, בולגריה, רוסיה ואוקראינה. הסלובנים שמאומנים הפעם בידי בוז'ה מאלקוביץ' נראים טוב עם אראזם לורבק, יאקה לאקוביץ', גוראן דראגיץ', מתיאש סמודיש ואחרים. זו תהיה כמעט סנסציה אם לא יעלו מהבית הזה.
כך גם נבחרת רוסיה, שאמנם הפסידה לישראל במשחק הכנה בראשון לציון, אבל תגיע חדה יותר לפתיחת האליפות בזכות ההפסד הזה. דייויד בלאט מגיע הפעם בלי מתאזרח אמריקני כפי שהיה לו באליפויות ב-2007 (הולדן) או 2009 (מקארתי) וגם הפציעה של הסנטר סשה קאון ודאי שאינה מסייעת. הנבחרת תצטרך תרומה גדולה של הגארדים ויטאלי פרידזון וסרגיי ביקוב והפורוורדים ויקטור חריאפה וסרגיי מוניה לצד יכולת שיא של אנדריי קירילנקו וטימופיי מוזגוב, כדי להגיע רחוק. לשלב הבא, בכל אופן, היא תגיע כמעט בוודאות.
מבין שאר הנבחרות נראה שהסיכוי הטוב ביותר לסיים במקום השלישי הוא של גיאורגיה, עם הסנטר של אטלנטה הוקס, ז'אז'ה פאצ'וליה, שעשוי להתברר כבלתי עציר לעיתים ברמה האירופית. מאמן גיאורגיה אגב הוא איגור קוקושקוב הסרבי, שעושה כבר עשור ב-NBA בתפקידי אימון שונים ובין השאר זכה באליפות כחבר הצוות המקצועי של דטרויט ב-2004. כיום הוא עוזר מאמן של אלווין ג'נטרי בפיניקס. הבלגים, הבולגרים והאוקראינים (למרות המאמן מייק פראטלו והמתאזרח סטיב ברט ג'וניור שזכור מתקופתו בעירוני אשקלון) יאמרו שלום מוקדם.
הערכות דינן להשתבש. אם יהיו שיבושים רבים סביר שלא ניפגש בכתבה מהסוג הזה לאחר שלב הבתים. אם רוב התחזיות יתממשו סביר שאתייצב כאן שוב עם הרבה פוזה, עד לנפילות הבלתי נמנעות שסופן להגיע במוקדם או במאוחר. שתהיה אליפות מהנה ומוצלחת.