תפוחי אדמה הם לא מוצר שקונים בבודדים. בדרך כלל מצטיידים בשק, ואפילו ביותר מאחד, שהרי מדובר בצמח שמחזיק מעמד היטב כל עוד הוא מאוחסן במקום מוצל ומאוורר (זה לא סתם שהם נמכרים בשקים, ולא בשקיות למשל). חמושים בתחושת הביטחון המדומה הזאת אנחנו מצטיידים הרבה פעמים בקילוגרמים רבים של תפודים – אבל אז מגלים לא אחת שהתפודים אולי לא מרקיבים, אבל בהחלט כן מתחילים לנבוט, או כמו שקוראים לזה אצלנו "להוציא עיניים". וזה מבאס.

תפוח אדמה ירוק (צילום:  Aninka Bongers-Sutherland, shutterstock)
ירוק? לפח|צילום: Aninka Bongers-Sutherland, shutterstock

הבהרה לפני שמגיעים לעניין עצמו: תפוח אדמה שהתחיל לנבוט לא צריך ללכת לפח, אבל החלק המונבט כשלעצמו הוא רעיל, ולכן יש להקפיד לנקות את התפודים היטב מכל נגע כזה (אגב, אם אין נבט אבל צבעו של תפוח האדמה נהיה ירוק – הוא אינו ראוי למאכל).

ואז תפסו עינינו את הסרטון של @amiyrahmartin, וזכינו להתגלות קטנה: מתברר שמה שיכול לעכב מאוד את הנביטה של תפוחי האדמה שלכם הוא דווקא תפוח עץ! וכן, תפוח אחד בודד יפעל את פעולת הקסם שלו על ארגז שלם של תפוחי אדמה.

@amiyrahmartin Potatoes + apples = no sprouts. Depression pantry tips coming in hot #frugalliving #pantryrestock ♬ original sound - Amiyrah (like a mirror)
 

איך משפיע תפוח עץ על תפוחי אדמה?

בהיותנו קטני האמונה שאנחנו, מיד חיפשנו תימוכין לטענה של amiyrahmartin – ואומנם מצאנו אותה די בקלות. אתר Tasting Table הקדיש לנושא כתבה שלמה, ובה טען שיש אמת בדברים, ושאחסון של תפוחי אדמה לצד תפוחי עץ עשוי להאט את קצב ההבשלה (לשון נקייה להירקבות, במקרה הזה) גם של אלה וגם של אלה. הסיבה היא שתפוחים מייצרים גז טבעי המכונה אתילן, שעוזר בעיכוב – או אפילו עצירה – של תהליך הנביטה של תפוח האדמה, ושומר על טריותו באופן כללי.

אם אתם מרגישים מבולבלים, נעשה לכם סדר: האתילן אומנם יכול לזרז הבשלה של פירות וירקות מסוימים – זאת הסיבה למשל שנהוג לאחסן אבוקדו לא בשל ליד בננות – אבל תפוחי אדמה אינם ביניהם. ירקות כמו בצל וברוקולי הם רגישים במיוחד לאתילן, ולכן כל קרבה שלהם לתפוח עץ עלולה לקצר את חייהם (כנ"ל על פירות כמו מלון ואפרסק). עם התפודים הסיפור הפוך.

תפוח אדמה אפוי בדיוק כמו שצריך (צילום: Ivan Danik, ShutterStock)
תפוח אדמה אפוי בדיוק כמו שצריך|צילום: Ivan Danik, ShutterStock

כללים לאחסון תפוחי אדמה

אם אתם מבקשים להאריך ככל האפשר את חייהם של תפוחי האדמה שלכם, האתר all recipes מזכיר מה צריך לעשות:

  1. שמרו את תפוחי האדמה במקום קריר וחשוך, עם כמה שפחות תנודות של טמפרטורה ובלי שמש ישירה.
  2. תנו להם אוויר. לחות מביאה לריקבון, לכן חשוב לאחסן את התפודים בכלי נושם כמו סלסילה או שקית רשת.
  3. הרחיקו תפוחי אדמה מבצל. בניגוד לתפוחי עץ, בצל משחרר חומרים שמאיצים את תהליך ההבשלה של תפוחי האדמה.
  4. לא מומלץ לאחסן תפוחי אדמה במקרר.
  5. שימו לב לסימני ריקבון. תפוח אדמה מרקיב אחד יכול לקלקל את השק כולו. מצאתם אחד עם סימנים של רקב? לפח, ויפה שעה אחת קודם.