לאחר שההחלטה להעלות את המס על פיקדונות גרמה למהומות, ריקון הכספומטים והשתקת המערכת הבנקאית ברחבי קפריסין, ממשלת קפריסין גיבשה הצעה חדשה עליה היא אמורה להצביע היום. במסגרתה, על פיקדונות מתחת ל-100 אלף יורו יוטל מס של 3%, על פיקדונות של מעל ל-100 אלף יורו ועד ל-500 אלף יורו יוטל מס בגובה 10%, ועל פיקדונות של מעל ל-500 אלף יורו ישולם 12% מס.
אתמול ממשלת קפריסין הייתה אמורה להצביע על אישורו של המס החדש, אך דחתה את הדיון לאחר שהתברר שלממשלה אין רוב מספק לאישורו. נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, אמר כי אישור המס הוא, "נחוץ כדי למנוע פשיטת רגל". עמדתו הנוכחית של אנסטסיאדס שנבחר לתפקידו רק לפני שלושה שבועות, סותרת את ההצהרות שפיזר בעת בחירתו, אז אמר כי תספורת על חשבון הפיקדונות, "אינה עומדת על הפרק".
על פי דיווח של סוכנות הידיעות, בכירים בבנק המרכזי של אירופה פנו לראש ממשלת קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, והפעילו עליו לחץ לאשר את המס עוד היום, כדי שהבנקים במדינה יוכלו להיפתח במהלך השבוע הקרוב.
לאחר שקפריסין נקלעה למצוקה כלכלית, דווח בסוף השבוע שבאיחוד האירופי וקרן המטבע העולמית החליטו להעניק למדינה חבילת חילוץ של 10 מיליארד יורו. כתנאי למתן החבילה קפריסין תצטרך להעלות את המס על פיקדונות בנקאיים בתחומה. על פי התוכנית המקורית, בעלי פיקדונות של פחות מ-100 אלף יורו יצטרכו לשלם מס חד פעמי של 6.75%, בעוד שבעלי פיקדונות של יותר מהסכום הזה יחויבו במס של 9.9%. על פי ההערכות, כתוצאה מהמהלך הכנסות המדינה יעמדו על כ-5.8 מיליארד יורו.
בעקבות ההודעה על התנאים המתלווים לחבילת החילוץ, תושבי קפריסין רוקנו את הכספומטים ברחבי המדינה וצבאו על הבנקים המחזיקים את חשבונותיהם. חלק מהבנקים נאלצו לסגור את שעריהם והם ככל הנראה יישארו סגורים עד יום חמישי הקרוב. רבים מתושבי קפריסין חוששים כי יאבדו חלק ניכר מחסכונותיהם בעקבות התנאים החדשים.
הביקורת בעולם
ברחבי העולם התעוררה ביקורת רבה נגד המס. ראש ממשלת רוסיה, אלכסנדר פוטין, הגדיר אותה כמהלך "מסוכן, לא מקצועי ולא הוגן". הבנקים ברוסיה מחזיקים מעל ל-12 מיליארד דולרים בפיקדונות בבנקים בקפריסין ולכן צפויים להפסיד כסף רב. פול קורגמן, חתן פרס נובל לכלכלה, טען כי אישור המס, "יגרום לאנשים ברחבי אירופה לרוקן את חשבונות הבנק שלהם מחשש שבעתיד הם יאלצו להתמודד עם מצב דומה".
גם הבורסות הגיבו למס החדש באופן שלילי. הבוקר נפל היורו ב-2%, ובורסות אסיה נפלו ב-2% ויותר. באירופה, נחלשת בורסת פרנקפורט ב-1.3%, בורסת פאריס נופלת ב-1.4% ובורסת לונדון יורדת ב-1%.