מאות האלפים שיצאו לרחובות מצרים ולכיכר תחריר מאיימים, שוב, להפיל את השלטון. הנשיא, מוחמד מורסי, הבטיח שלא יתפטר ושימנע הפיכה שניה, אבל תהליכים כאלה יכולים לצאת משליטה ולהכניס את מצרים לסחרור כמו לפני שלוש שנים, או כפי שאנחנו רואים בשנתיים האחרונות בסוריה.
פרופסור אפרים ענבר, מנהל מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן, מלווה את הנעשה במצרים שנים ארוכות. "אנחנו רואים תהליך שנמשך כבר יותר משנה של התפוררות של השלטון המרכזי במצרים", הוא אומר, "זה ודאי נכון כשמדובר בסיני, אבל גם באיזור הדלתא לב ליבה של מצרים, אפשר למצוא סממנים לכך. השלטון המצרי לא מצליח להשליט חוק וסדר. יש שם קבוצות טרור ואפילו סתם פושעים שמסתובבים חופשי. המדינה המצרית לא מתפקדת ולא מתמודדת עם הבעיות הקשות של מצרים, אם זה ברמה הכלכלית ואם ברמה החברתית. לכן יש חוסר וודאות גדולה לגבי לאן מצרים הולכת".
מה התרחיש השלילי מבחינת ישראל?
"תרחיש ישראלי שלילי הוא הגעה לשלטון סלאפי. נכון שגם האחים המוסלמים ניתקו מגע עם ממשלת ישראל וכיום כל הקשרים הם דרך הצבאות, אבל הם לפחות לא מתנערים מהסכם השלום. צריך לשים לב טוב למה שקורה במצרים, יש משוגעים יותר גדולים מהאחים המוסלמים. נכון שהם לא יוותרו בקלות על השלטון, אבל אם מצרים תדרדר למלחמת אזרחים כמו סוריה, יש סימן שאלה גדול לגבי איזה מדינה תצא מהסיבוב הנוכחי ומי ינהיג אותה".
בתוך כך תמיד עולה מחדש שאלת הסכם השלום עם מצרים. הסכם שלפעמים נדמה שהוא עשוי מפלדה, אחרי כל המהמורות שעבר ועדיין שרד. "להסכם היו לאורך השנים מבחנים לא קלים", אומר פרופ' ענבר, "והוא שרד את כולם, אבל לא לעולם חוסן. כל מלחמה פורצת מהסכם שלום שמופר וייתכן שההסכם הזה לא יחזיק מעמד. זה לא חתונה קתולית. יש במצרים חוגים רבים שלא רואים בעין יפה קשרים טובים עם ישראל, וזה לא רק המוסלמים אלא גם בין החילונים".
לצד מי נמצא הצבא בסיבוב הנוכחי?
"יש שאלה גדולה לגבי איך הצבא יתנהג בימים אלה. החוגים החילוניים מצפים שהצבא יתערב וייצר יציבות, אבל שוכחים שמדובר בצבא עם יסודות איסלמסיטיים חזקים. השלטון הקיים הגיע להסדר עם הצבא, הסדר שמשתלם לצבא מבחינה כלכלית".
אתמול הביע הנשיא האמריקני, ברק אובמה, את תמיכתו בממשל הנוכחי. בנאום שנשא מדרום אפריקה שם הוא מבקר הוא הביע דאגה מהמחאות האלימות במצרים, וקרא לתומכיו של הנשיא מורסי, אבל גם לתומכי האופוזיציה הרבים לגלות איפוק. הוא הציע לצדדים להעביר את המחאות והיריבות לשולחם המשא ומתן. "ממשל אובמה תומך באחים המוסלמים וזאת טעות אסטרטגית גדולה", אומר ענבר, "הממשל האמריקני היה צריך לתמוך בגורמים אשר מתייחסים אל המערב בצורה חיובית ולא רואים במערב אויב ובתרבות המערבית מושחתת ומשחיתה".