"בפעם הראשונה מזה שנים מעמד הביניים הישראלי אינו היחיד שמשלם את המחיר. הפעם הלכנו גם למקומות שבהם איש לא העז לגעת: למס החברות, למוצרי היוקרה, לחוק עידוד השקעות הון, לסקטורים ומגזרים שעד היום היו חסינים פוליטית", כתב היום שר האוצר, יאיר לפיד, בעמוד הפייסבוק שלו, בניסיון להסביר לאזרחים הזועמים את הצעדים הכלכליים עליהם הודיע.
אז הגזירות הן כנראה כבר עובדה קיימת. הממשלה תדון בהן רק ביום שני, אבל לא נראה שמשהו ישתנה מהותית. מעמד הביניים, שרובכם חלק ממנו, הולך להוציא יותר, להרוויח פחות, ולקבל שירותים פחות טובים. וכל זאת, כדי לכסות גירעון שלא אתם אשמים בו, אבל הוא רלוונטי לכל אחד ואחד מכם. בדקנו איך הגזירות ישפיעו עליכם?
"העליה במע"מ תורגש מיידית בכיס של כל אחד"
נתחיל במע"מ. עליה של אחוז אחד לא נשמעת דרמטית, אבל היא כן, כשפורטים את זה להוצאות. "המע"מ הוא מס קניה שחל כמעט על כל דבר במשק", מסביר פרופ' ערן ישיב, ראש החוג למדיניות ציבורית בבית הספר לכלכלה באוניברסיטת תל אביב וראש צוות כלכלה במרכז "טאו", "פטורים ממנו הירקות והפירות ושכר הדירה, אבל בכל קניה אחרת, העלייה תורגש מיד בכיס של הצרכן. זה מס שאתה לא יכול להמלט ממנו, הוא משפיע על כולם".
חוק המע"מ נכנס לתוקף ב-1976, אז עמד על 8% בלבד. שנה לאחר מכן עלה ל-12%. עם השנים היו עליות וירידות במע"מ כשבשיאו עמד על 18% (ב-91 ו-2002). בינואר 2010 התייצב על 16% ובשנה שעברה עלה ל-17%. "זהו מס שקל לגבות", מסביר פרופ ישיב, "החל משנות ה-70 וה-80 התחילו ארצות בעולם לגבות מע"מ בין היתר כי הוא פשוט יחסית".
מה המשמעות לכיס שלכם? מסך פלזמה שעלה 2,500 שקלים, יעלה החל מיוני הקרוב 2,520 שקלים. מכונית שעלתה 200 אלף שקלים, תעלה 201,700. קניה בסופר שעלתה 800 שקלים, תהפוך ל-806 שקלים. כסף קטן? לא כשמשלמים אותו על כל קניה (מלבד, כאמור, פירות וירקות). וכמה המדינה תרוויח מזה? 4.6 מיליארד שקלים.
"לא מוכן להוציא עוד 80 שקלים בחודש על סיגריות"
מס הכנסה, שם הכסף יותר משמעותי. עד הכנסה של 5,280 שקלים משלמים 10% מס. עם כניסת הגזירות החדשות, המס יעלה ל-11.5%. על מדרגת שכר שבין 5,280 ל-9,000 שקלים משלמים כיום 14% מס, בקרוב זה יעלה ל-15.5%. כלומר, אם אתם משתכרים 9,000 שקלים ברוטו, שילמתם עד עכשיו 1,048 שקלים למס הכנסה (אם לא מתחשבים בנקודות זיכוי וכו'), עכשיו תשלמו 1,183 שקלים. 140 שקלים יותר. וכמובן, שזה רק הולך וגדל, בהתאם למשכורת. אז הנטו יורד, וההוצאות רק גדלות. וכמה המדינה תראה מזה? 4 מיליארד שקלים. מהכיס שלכם, לקופת האוצר.
יפעת פלד, אזרחית זועמת, כתבה על כך בעמוד הפייסבוק של לפיד, "אז אם העלאת המס תאושר על-פי המתווה, הנטו שלי יקטן בכ-500 שקל. זאת בנוסף להקטנה בסך 300 שקל שאני סופגת מאז ינואר השנה. 800 שקלים שחיקה בנטו לעומת 2012. איך הייתם מגיבים אם הבוס היה אומר שמעתה השכר שלכם קטן ב-8%? אני מניחה שהייתם מסרבים בכל תוקף. והוא היה אומר שהמצב קשה. עדיין הייתם מרגישים שזה פתרון קל. שמילא היה מדבר על 2-3%. אבל 8%?? הגזירות האלו שקולות לקיצוץ של 8% בשכר הברוטו אצלי".
מעשנים? קופסה ביום? תוסיפו שקל וקצת לסל ההוצאות היומי. במכפלה של חודש, הנה הוצאתם עוד 40 שקלים מהכיס. המסקנה? תפסיקו לעשן. זה גם לא בריא. אבי מתל אביב מעשן קופסה וחצי ליום: "אשתי לוחצת עליי שאפסיק כבר שנים", הוא אומר, "איך אני אסביר לה עכשיו שזה יעלה לנו עוד 70-80 שקלים בחודש? גם ככה אנחנו לא גומרים את החודש".
הורים לשניים? במקום 438 שקלים תקבלו 280
ומה עם קצבאות ילדים? הורים לילדים מכירים מצויין את הקיצבה שנכנסת מדי חודש לחשבון ומצמצמת טיפה את המינוס. על ילד אחד מקבלים 175 שקלים בחודש, למי שיש שניים, מדובר כבר על סכום לא מבוטל של 438 שקלים, על שלושה ילדים תקבלו 733, ועל ארבעה הכנסה נאה של 1,192 שקלים. השינוי הוא דרמטי. מעכשיו על כל ילד תקבלו 140 שקלים בלבד.
כלומר, הורים לשניים יקבלו 280 במקום 438 שקלים, הורים לשלושה יקבלו 420 במקום 733 שקלים. הפרש של 310 שקלים. בכסף הזה אפשר לממן שני חוגי אחר הצהריים, או בילוי משפחתי בשבת. מעכשיו זה נופל עליכם.
"המצב לא קל", אומר ניצן מחיפה, אב לשלושה, "זה לא הכסף שמציל אותנו, אבל 300 שקלים פחות שמצטרפים לעליות המחירים מביאים אותנו למצב של הידוק נוסף של החגורה. לא מזמן קנינו דירה חדשה וההוצאות ענקיות. עכשיו צריך לחשב את המע"מ מחדש בכל המוצרים החדשים עליהם דחינו את התשלומים, כשגם אותם 300 שקלים יחסרו לי בוודאות. זה 3600 שקלים בשנה, כמה דברים אפשר לעשות עם זה".
טיפולי שיניים לילדים עד גיל 12 יישארו חינם, על פי החוק החדש שנכנס בממשלה הקודמת, אבל ההרחבה עד גיל 14 שתוכננה לשנה בוטלה. המשמעות: מאות שקלים בשנה להורים לילדים בגילאים הרלוונטיים.
סיימתם תואר ראשון? הטבת מס ההכנסה תבוטל
מי שיש לו ילדים בבית הספר מכיר את התשלומים השנתיים למערכת החינוך. גם שם שר האוצר שולח יד עמוק לכיס שלכם. 435 מיליון שקלים יירדו מסבסוד הוצאות על לימודים וחומרי לימוד. ומי יסגור את הפער? אתם. או הילדים שלכם שיקבלו חינוך קצת פחות טוב, בתנאים קצת פחות טובים.
סיימתם תואר ראשון לאחרונה? מגיע לכם נקודת זיכוי בשלוש השנים שאחרי התואר. מדובר ב-218 שקלים בחודש ו-2616 שקלים בשנה. גם ההטבה הזאת תבוטל. את 216 השקלים חפשו ממקום אחר. כנ"ל לגבי תואר שני, שם מדובר על חצי נקודת זיכוי.
"מעמד הבניים הצביע עבורך ואת משיב לו כגמולו"
והזעם של מעמד הביניים מתבטא, איך לא, על קירות המרחב הציבורי החדש. בפייסבוק. הסופר ניר ברעם, כתב: "מאז האינתיפאדה השנייה לא פוזרו כאן כלכך הרבה רימוני עשן: רגע הוא המקצץ הגדול, ורגע הוא הסוציאל דמוקרט שמרחיב את הגירעון, רגע הוא מכה בעוז בעשירים ורגע הוא מעלה מס הכנסה לכולם, מע"מ לכולם, מבטל טיפולי שיניים לילדים. עד שכבר חשבת שהבנת איפה הוא עומד, הוא כבר נע במהירות נמרית למקום אחר. לא סתם יריביו באופוזיציה המומים, רגע מברכים ורגע תוקפים. קצת קשה להכיל את האירוניה, כשמבינים שהתוצאה הפוליטית של מחאת 2011 היא יאיר לפיד".
גם הבמאי רני בלייר, שרץ בבחירות האחרונות במסגרת מפלגת "ארץ חדשה" זועם וכותב: "אתה שביסס את את קמפיין הבחירות שלו על דאגה למעמד הבניים דאגת סדרת גזירות שכולו על חשבון מעמד הבניים, 10 מליארד שקל אתה מחזיר למדינה בהעלאת מיסים ובקיצוץ תנאי מחיה וזכויות אזרח במקום לדאוג להשבת 27 מליארד חובות מיסים גנובים של צ׳קפוינט וטבע. מעמד הביניים הצביע עבורך ואתה משיב לו כגמולו, מוכיח שוב שאינך המשיח אלא רק החמור של השיטה, של שלטון ההון, תחייך, תדליק סיגר, תקיש כוסית ויסקי יקר עם ראש הממשלה, הצלחת לעבוד על כולם, בוש והיכלם נציג מעמד הבניים"
לעומתם התסריטאי דרור נובלמן נותן גישה שונה במקצת כשכתב, "ברור שאני לא מבסוט מהגזירות. אבל עדיף לפיד באוצר (ולו במעט) על עוד אחד משפחותיו של נתניהו". ליאת ורדי בר כתבה: "בשקט בשקט, בלילה, שניה לפני אישור תקציב, מתגנב לו שר אוצר מסוקס ובידו תיק מתפוצץ מגזירות שנתפרו במיוחד עבור אלו שאין סיכוי שיצליחו להתנגד (פשוט כי הם עסוקים בלשרוד). יש לי רעיון יאירק'ה - אנחנו נניח את הראש על הגיליוטינה ואתה תמרח אותה בג'ל ותנחית לנו אותה על הראש".