בית המשפט העליון של ארה"ב החליט היום (שישי) לבטל את הפסיקה ההיסטורית רו נגד וויד מ-1973, ובכך ביטל את זכותן החוקתית של נשים להפסיק היריון. בית המשפט פסק ברוב של 6 תומכים מול 3 מתנגדים. מדובר בפעם הראשונה שבית המשפט העליון מבטל זכות אחרי שכבר הוענקה. עם מתן הפסיקה, אלפי מתנגדים ותומכים בזכות החוקתית לביצוע הפלות בארצות הברית יצאו להפגין ברחובות וושינגטון, סמוך לבניין בית המשפט העליון. הנשיא ביידן הגיב: "זה יום עצוב לבית המשפט ולמדינה. צריך להגיד באופן ברור: בריאות הנשים בסכנה". 

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

בתחילת חודש מאי הודלפה טיוטה של השופט סמואל אליטו לאתר החדשות "פוליטיקו" באופן חסר תקדים. "רו טעה בגדול כבר מההתחלה", כתב השופט אליטו בטיוטה שכתב, שזהה לנוסח שפרסם היום בית המשפט העליון. "אנו סבורים שיש לבטל את ההחלטה" כתב במסמך, שסומן כ"חוות הדעת של בית המשפט, הגיע הזמן להקשיב לחוקה ולהחזיר את נושא ההפלות לנבחרי העם".

בשנים האחרונות הרפובליקנים דאגו למנת שופטים שמרנים, ופעלו לביטול הפסיקה במשך עשורים. שופט העליון קלרנס תומאס כתב כי על בית המשפט לשקול מחדש גם את פסיקות "גריסוולד", "לורנס" ו"אוברגפל" - המגנות על שימוש באמצעי מניעה, יחסים חד-מיניים ונישואים חד-מיניים.

התגובות לביטול הפסיקה ההיסטורית

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייצב מול המצלמות ונשא נאום בו כינה את החלטת בית המשפט העליון בארה"ב "מימוש של אידיאולוגיה קיצונית", ותלה אותו בשלושת השופטים אותם מינה נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ. "אל תטעו, ההחלטה לבטל זכות יסוד לנשים במדינה הזו היא שיא של מאמץ מכוון במשך עשרות שנים כדי להפר את האיזון של החוק שלנו", אמר הנשיא.

אללפים מפגינים נגד האיסור על הפלות מול ביהמ
מפגינות נגד האיסור על הפלות מול ביהמ"ש העליון בארה"ב במאי השנה|צילום: רויטרס

עוד אמר ביידן כי הפסיקה מחזירה את אמריקה 150 שנה אחורה. עם זאת, הוא אמר כי החלטת בית המשפט העליון להפסיק את הזכות החוקתית להפלות "לא יכולה להיות המילה האחרונה", שכן הוא דחק בקונגרס לפעול ובבוחרים לקחת את תסכוליהם לקלפיות - בהתייחסו לבחירות האמצע בנובמבר הקרוב ואמר שהבוחרים חייבים להצביע עבור נציגים שיחזירו את זכויות ההפלות.

"בית המשפט העליון קרא היום תיגר על החירויות הבסיסיות של מיליוני אמריקאים", כתב בחשבון הטוויטר שלו נשיא ארה"ב לשעבר. ברק אובמה. "בית המשפט לא רק הפך תקדים של כמעט 50 שנה, הוא גם דחה את ההחלטה הכי אישית שאדם יכול לקבל לטובת הגחמות של פוליטיקאים. כבר יותר מחודש אנחנו יודעים שהיום הזה יגיע - אבל זה לא הופך אותו לפחות הרסני". 

"זו סטירה בפנים לנשים, זכות נשים לפיריון ולהפלה תוחלט על ידן. זו פסיקה אכזרית. סוגיית הזכות של נשים לגופן הופכת להיות ה- סוגיה בבחירות נובמבר. לא ניתן לזה לעבור", אמרה בדמעות יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי. "בגלל דונלד טראמפ, מיץ' מקונל, המפלגה הרפובליקנית והרוב שלהם בבית המשפט העליון, לנשים אמריקניות היום יש פחות חופש מאשר לאימהותיהן".

ננסי פלוסי (צילום: AP)
ננסי פלוסי|צילום: AP

מהצד השני של המפה הפוליטית, התובע הכללי של טקסס הרפובליקנית, קן פקסטון, הודיע על סגירת משרדים המוסד שלו ברחבי המדינה "לזכר כמעט 70 מיליון תינוקות שנהרגו ברחם טרם שנולדו מאז 1973", והכריז על ה-24 ביוני כיום חג.

"גאה באבי על מה שהוא השיג היום" כתב בטוויטר דונלד טראמפ ג'וניור, בנו של נשיא ארה"ב לשעבר. "למרות שהדמוקרטים והתקשורת השמאלנית עשו כל שביכולתם כדי לעצור את האישורים שלהם,  הוא מעולם לא נרתע".

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: רויטרס

"רוב האמריקנים מאמינים שההחלטה להביא ילד לעולם היא אחת ההחלטות הכי קדושות שיש, ושהחלטות כאלה צריכות להישאר בין המטופלים לרופאיהם", אמרה בתגובה מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון. "פסיקת העליון תיזכר לשמצה כצעד אחורה למען זכויות נשים וזכויות אדם".

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: AP

"זהו יום שחור לא רק לנשים, אלא לכל מי שמאמין בזכות האישה על גופה", אמרה יו"ר נעמת חגית פאר בתגובה על פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב. "מדובר במסר מזעזע שיוצא ממי שמתיימרת להיות מנהיגת העולם החופשי - אין בין הפסיקה הזאת לבין דמוקרטיה או חופש דבר וחצי דבר".

הנשיא ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן: "יום עצוב לארה"ב, בריאות הנשים בסכנה"|צילום: רויטרס

"תזכורת קשה לעובדה שזכויות אדם בכלל וזכויות נשים בפרט אינן דבר מובן מאליו גם אחרי שנות דור של הישגים והתקדמות", אמר יו"ר ועדת חוקה בכנסת, חה"כ גלעד קריב (העבודה). "הפונדמנטליזם הדתי נמצא בעיצומו של מאבק אמתני נגד תפיסת העולם הליברלית. אסור לנו להירדם בשמירה, אסור לנו להקל ראש, אסור לנו להתייאש או לוותר".

הפלה היא אחד הנושאים המפלגים ביותר בפוליטיקה האמריקנית, מזה כמעט חצי מאה. סקר של רשת CNN מחודש ינואר מצא כי 69% מהאזרחים בארה"ב מתנגדים לביטול פסיקת "רו נגד ווייד".

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: AP

המשמעות בשטח לפסיקה

בהמשך, זכויות הפלות ייקבעו על ידי כל מדינה לעצמה, אלא אם הקונגרס יתערב. 26 ממדינות ארה"ב יחלו בחקיקה לצמצום או ביטול הזכות להפלה: המחוקקים ב-13 מדינות העבירו "חוקי טריגר", שהם איסורים שנועדו להיכנס לתוקף אם הפסיקה תבוטל. המדינה הראשונה לעשות זאת בפועל היא מיזורי, שהכניסה לתוקף חוק שאוסר על הפלות מלבד במצבי חרום רפואיים.

 

 

 

פסיקת "רו נגד ווייד" התקבלה בחודש ינואר 1973, בתום סאגה משפטית בת כמה שנים, בעקבות עתירה נגד חוק שהגביל את הגישה להפלות במדינת מיסיסיפי. ב-49 השנים שחלפו מאז תמך בית המשפט בהחלטה, או לכל היותר נמנע מלהתערב בחקיקה מדינתית שאוסרת הפלות. בחודשים האחרונים התקבלו חוקים נגד הפלות בטקסס, אוקלהומה ומדינות נוספות.

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב|צילום: AP

בחודש שעבר גזר בית המשפט באל סלוודור 30 שנות מאסר על אישה שעברה הפלה טבעית ולא מתוכננת והרשיע אותה ב"רצח בנסיבות מחמירות". "כל אחד בארה"ב צריך לפקוח עיניים ולראות את מה שקורה באל סלוודור עכשיו, ולהבין בדיוק מה יכול לקרות בלי פסיקת 'רו נגד ווייד'", אמרה אז אווילה גילןף בכירה במרכז למען קידום השוויון לנשים.