משבר הקורונה העולמי גרם לפגיעה אנושה בארגונים השונים לתכנון משפחה המספקים אמצעי מניעה ושירותי הפלות בטוחות וזמינות למיליוני נשים ברחבי העולם. עכשיו, אומרות פעילות, עולה החשש שמיליוני נשים ונערות עלולות לשאת הריונות לא רצויים או להסתכן בהפלות מסוכנות בגלל המגבלות שמונעות מהן גישה לארגוני הסיוע.
לפי הערכת ארגון הסיוע הבינלואמי מארי סטופס, הנאבק למען אמצעי מניעה והפלות בטוחות במהלך המגיפה, לפחות 9.5 מיליון נשים ברחבי העולם יושפעו מהפסקת הפעילות שלהן וקרוב ל-3 מיליון נשים יפנו לביצוע הפלות מסכנות חיים.
"נשים ונערות ישלמו את המחיר אם הממשלות לא יפעלו כעת" אומר מנכ"ל הארגון סימון קוק, "הפלה היא הליך חיוני ורגיש, במיוחד בזמנים הללו, העיכובים שנגרמים בגלל הסגרים, הריחוקים החברתיים וסגירת שירותי הרפואה הזמינים עלולים לעלות בחיי נשים".
ברחבי העולם נשים הן אחד המגזרים שנפגע פגיעה אנושה ממשבר הקורונה - בכל העולם מדווחים על עלייה קשה באלימות בבית, אלימות מינית, נפשית וכלכלית, זאת לצד פגיעה בגישה לארגוני סיוע ויציאה מהבית. במקביל, הגישה לארגונים המסייעים לתכנון משפחה, אמצעי מגינה והפלות גם הפכה קשה יותר, פעילותם צומצמה והמצב צפוי רק להחמיר.
"יש עומס משמעותי והתמוטטות במערכות ושירותי הבריאות הללו שאני חוששת שיקח להם זמן רק להתאושש גם אחרי שהמגיפה תסתיים" אמרה לסוכנות הידיעות מנואלה הורביץ מהפדרציה הבינלאומית להורות מתוכננת (IPPF).
סקר שנערך לאחרונה בקרב כ -80 ארגונים החברים ב-IPPF מצא כי אחד מכל חמישה שירותי תכנון משפחה בעולם נאלץ לסגור מרפאות. אחרים לא סגרו אבל צמצמו משמעותית את השירותים שהם מספקים. ארגונים אחרים מדווחים על מחסור כבד באספקה של אמצעי מניעה, תרופות ל-HIV, ערכות לבדיקת הריון וכדורים לביצוע הפלות ושירותים מקוונים המציעים תרופות לביצוע הפסקה הריון מדווחים על זינוק בפניות.
במדינות בהן הגישה להפלות כבר מוגבלת או בסיכון עומדות הנשים בפני אתגרים קשים במיוחד. בפולין, שם אסור לבצע הפלות כמעט בכל הנסיבות, סגירה חלקית של הגבולות מונעת מנשים להגיע למדינות אחרות לבצע הפסקת הריון בטוחה. מארה קלארק, מרשת התמיכה בהפלות (ASN), העובדת במספר מדינות באירופה אמרה לסוכנות הידיעות: "אנו עומדות לפני מצב בו נשים תהיינה חייבות להמשיך עם הריונות לא רצויים".