מי מכירה אותנו יותר טוב מהקוסמטיקאית שלנו? בדיוק על ההיגיון הזה מתבסס פרוייקט חדש שמטרתו לתמוך בנשים הסובלות מאלימות במשפחה, פרי שיתוף פעולה של חברת הקוסמטיקה הישראלית KB PURE ועמותת "רוח נשית" המסייעת לנשים נפגעות אלימות להגיע לעצמאות כלכלית. התקווה שעומדת מאחורי הפרוייקט היא שדווקא קוסמטיקאיות, הנפגשות עם נשים באופן מתמשך ובמסגרת חשופה ואינטימית, עשויות להיות אלו שיצליחו להתקרב אליהן ולתמוך בהן.
במסגרת שיתוף הפעולה, "רוח נשית" תכשיר כל חודש עשרות קוסמטיקאיות שיגיעו אל מרכז ההדרכה של KB PURE בראשל"צ ותלמד אותן כיצד לזהות סימני אלימות בקרב המטופלות שלהן, לתת להן כלים להתמודדות עם הסיטואציה ולהפנות אותן לגורמים המתאימים בקהילה.
הפרוייקט יצא לדרך לפני כשבועיים, וכבר עתה מתוכננות עוד מספר הכשרות נוספות. אל ההכשרה הראשונה הגיעו כ-30 קוסמטיקאיות שלמדו על סוגים שונים של אלימות (גם כאלה שלא כוללים אלימות פיזית, כמו אלימות כלכלית) ועל דפוסי התנהגות של נשים הסובלות מאלימות, וקיבלו כלים מעשיים כיצד להוביל לשיח פתוח עם הלקוחה ולבנות עבורה מרחב בטוח בקליניקה.
"לא הייתה לי אפשרות לשאול אותה משהו כשהוא שם"
שיחה עם קוסמטיקאיות שהגיעו להכשרה מוכיחה את הצורך של שיתוף הפעולה הזה. "לפני כמה שנים הייתה לי לקוחה, אמא לילדים שהתגרשה וחיפשה אהבה מחדש. היא הכירה בן זוג והתאהבה בו מעל הראש, הרגישה שגם הוא אוהב אותה, הסתדר עם הילדים, הכל נראה מושלם", מספרת למאקו יסמין דניאל אהרוני, קוסמטיקאית מחולון. "תוך כדי אחד הטיפולים היא סיפרה לי שהיא נכנסה אליו הביתה וראתה שם אישה אחרת, היה ברור שהוא בוגד בה. היא התעמתה איתו והוא, במקום להתנצל, התחיל להאשים אותה, ואמר לה שהבחורה השנייה היא חלק מחייו והיא צריכה להתנהג אליה בכבוד. הוא החל ממש לנזוף בה ולהגיד לה שכגרושה עם ילדים היא לא תמצא מישהו אחר, ופשוט ניצל את האהבה שלה אליו. ניסיתי לדבר איתה, להסביר לה שהיא לא צריכה לקבל כזה יחס ושמגיע לה הרבה יותר טוב, אבל היא הייתה ממש שבויה בקסם שלו. ולמרות שהיא ניסתה, היא לא הצליחה לסיים את הקשר, ובסוף הוא גרם לה לקבל את האישה השנייה כעובדה. זו הייתה סיטואציה מאוד קשה עבורי. את מבינה שיש פה בעיה רצינית של יחס מזלזל של גבר לאישה, שגורם לה להרגיש נחותה, ממש סיטואציה של אלימות נפשית – אבל את לא יכולה לעשות כלום. היא עדיין איתו ואני בקליניקה, ממשיכה להקשיב לה... אין לי ברירה אלא להכיל".
גם נלה אבישייב מתל אביב הפכה לאשת הסוד של אישה בה טיפלה. "לפני כשנה הייתה לי מטופלת, עובדת זרה, שהייתה מגיעה אחת לכמה זמן. תוך כדי השיחות איתה הבנתי שהמשפחה של האישה בה היא מטפלת ממש מתעמרת בה. היו פעמים שהיא הייתה מגיעה אליי לטיפול ופתאום הייתה חייבת לעזוב, כי הם לא הסכימו שהיא תהיה בחוץ. בהדרגה התחלנו לדבר בטלפון ושימשתי לה אוזן קשבת. הסתבר שבני המשפחה הזו הכריחו אותה לעבוד גם ביום החופשי, היו מקפיצים אותה על כל דבר קטן, וכל הזמן פיקחו עליה באמצעות מצלמות. היא הייתה פה לבד לגמרי וחיה בפחד מטורף. ניסיתי לעזור לה והתקשרתי לחברות שמעסיקות עובדים זרים כדי לנסות להבין מה עושים במקרים כאלה, אבל נתקלתי ממש בחומה בצורה. בסוף היא פשוט הכירה מישהו ועזבה את המשפחה הזו".
למרבה הצער, זה לא היה המקרה הקשה היחיד שפגשה אבישיייב במהלך עבודתה. "מטופלת אחרת הייתה מגיעה אליי לקליניקה לטיפולים רק בשעות הערב, היא לא יצאה מהבית באור יום כיוון שאמרה לי שהיא מתביישת באקנה ממנה סבלה. היא הייתה מגיעה תמיד עם בן הזוג שלה, ולי אמרה שהיא חוששת לנסוע לבד. הוא היה נשאר בקליניקה מתחילת הטיפול ועד סופו. היה לי מאוד קשה להבין מה קורה שם כי לא הייתה לי שום אפשרות לפתח שיחה או לשאול אותה משהו כשהוא שם. זה היה ממש ברור שיש שם מקרה של אלימות ורכושנות, אבל את פשוט לא יכולה לעשות שום דבר. עכשיו אחרי הסדנה, אני מבינה בדיעבד שהיה שם מקרה קלאסי של אובססיה. לצערי, במקרה שלה הטיפול באקנה הסתיים והיא הפסיקה להגיע".
אבישייב מספרת שלאורך השנים בהן היא עובדת כקוסמטיקאית ראתה מקרים רבים שגרמו לה לתהות. "בעיות עור לא מופיעות סתם, בטח אקנה. יש משהו מאחורי זה. במקרים רבים ההתנהלות של מטופלת ושפת הגוף שלה מעוררים את החשדות שלך כאישה שמשהו קורה שם, אבל את לא תמיד יודעת איך להתמודד עם הסיטואציה באותו הרגע: איך לפנות אליה, איך לשאול? לפעמים אני בוחרת להיות ישירה מאוד ושואלת 'מה קורה בבית', אבל לא תמיד זוכה לשיתוף פעולה".
בחני את עצמך: האם מערכת היחסים שלך אלימה?