לפני שנתיים ילדה ליאור בר יוסף, רופאה וטרינרית בת 33, את בנה השני בלידה טבעית ומהירה בבית החולים "זיו" שבצפת. "הייתי בשבוע ה-39 להריוני השני, ביליתי את היום עם המשפחה שלי בחצר כשהתחילו צירים שהלכו והתחזקו" היא מספרת בשיחה עם mako, "הזעקתי את בעלי ונסענו לבית החולים. זו נסיעה של 50 דקות וכל הנסיעה החזקתי כדי לא ללדת בדרך, כשהגענו הייתי בטוחה שאני הולכת ללדת בחניון, הורידו לי יולדת ומיטה למטה וישר הבהילו אותי לחדר הלידה". בר יוסף ילדה בתוך פחות משעה מרגע שהגיעה לבית החולים.
"היינו שעתיים בחדר הלידה, הבן שלי עבר את כל הבדיקות וקיבל את כל הטיפולים, נרגענו, הנקתי אותו ואז היו אמורים להעביר אותי למחלקה. ביקשתי חדר של אפס הפרדה כדי להיות עם הבן שלי אבל כשהגעתי לחדר במחלקה גיליתי שמדובר בחדר קטן, עם שלוש מאושפזות ושלושה תינוקות, בלי אפילו כיסא למלווה. הייתה שעת ערב, אחרי ארוחת ערב, והמאבטחת עברה וגירשה את בעלי כי שעות הביקור נגמרו".
"בעיקר רציתי להיות עם בן הזוג שלי ולנוח. רציתי תמיכה ועזרה ולא להיות לבד כל כך מעט זמן אחרי הלידה" היא ממשיכה. בר יוסף ובעלה ביקשו מהצוות להשתחרר לביתם. "לא באתי עם כוונה להשתחרר מוקדם אבל אחרי שראיתי שהתנאים לא מתאימים לי וחששתי להשאר לבד בלילה בחרתי להשתחרר. הלידה עברה בסדר, התינוק היה בריא. הצוות הרפואי הופתע מהבקשה שלנו אבל מהר מאוד הם נתנו מכתבי שחרור לי ולתינוק עם המלצות להמשך טיפול ומעקב בקהילה - אז לא הייתה מניעה רפואית לשחרור. אבל אז הגענו למזכירה של המחלקה והיא אמרה לנו שבגלל שאני משתחררת אחרי פחות מ-12 שעות אני צריכה לשלם על האשפוז סכום שקרוב ל-14 אלף שקלים".
עבור כל אישה שיולדת בבית חולים משלם הביטוח הלאומי ישירות לבית החולים כ-14 אלף שקלים בכדי לכסות את הוצאות האשפוז של היולדת. בנוסף זכאית כל יולדת שילדה ילוד חי (או לידה שקטה אחרי שבוע 22) למענק לידה. באתר הביטוח הלאומי לא מצויינים תנאים אשר מבטלים תשלומים אלו פרט לכאלו הקשורים למעמדה של האישה (לא תושבת ישראל).
באמצעות ארגון יולדות - למען שיפור הלידה בישראל ועו"ד אליזבת ברנט הגישה בר יוסף, בשבוע שעבר, ערעור בבית הדין האיזורי לעבודה בחיפה, נגד הביטוח הלאומי על הסרוב לשלם לה את מענק הלידה לו היא זכאית (בסך כמה מאות שקלים בודדים) ועל הסרוב לשלם את מענק הלידה לבית החולים.
"לא הגיוני בשום מצב שאישה תהיה אסירה בבית חולים ומחוייבת בתשלום כל כך גבוה על שהייה קצרה בבית החולים. זכותה של כל אישה על גופה ויש לה את הזכות לבחור איפה להיות" אומרת בר יוסף "זה לא שברחתי הביתה עם תינוק שצריך השגחה בפגייה בניגוד להנחיות הרופאים. כל חוות הדעת הרפואיות במקרה שלי היו בסדר, זה נטו עניין בירוקרטי של משרדים, אין לזה שום קשר ליולדת ואני לא אמורה לשאת בתשלום הזה. אני אפילו אל דורשת את הכסף הזה לכיסי - אני דורשת שביטוח לאומי יעביר את הכס, הזה לבית החולים - לא יכול להיות שעלות אשפוז של ארבעה ימים תגולגל ליולדת שהייתה בבית החולים פחות מ-12 שעות רק בגלל שבחרה לחזור לביתה. לידה בלי סיבוכים או אפידורל וכמה שעות בודדות של אשפוז עולות הרבה פחות מזה".
מהמרכז הרפואי זיו צפת נמסר בתגובה: "היולדת אכן ביקשה להשתחרר לביתה טרם מלאו 12 שעות לאישפוזה. הצוות ניסה לשכנע את היולדת ובן זוגה להישאר, אך הם התעקשו לחתום ולהשתחרר על דעת עצמם. במעמד זה הוסבר לה ולבן זוגה כי שחרור מוקדם, על דעת עצמם, בטרם חלפו 12 השעות שנקבעו בחוק על מנת שביטוח לאומי ישלם עבור שירותי הלידה והטיפול שניתנו, יביא לכך שהם ישאו בעלויות שפורטו בפניהם. מאז הלידה נעשו נסיונות רבים להביא לפתרון הסוגיה, אך היולדת ובעלה התעקשו שלא לשלם בעבור השירות המקצועי שניתן להם. לא נראה לנו שיש מי מהציבור שחושב שניתן להיכנס לאכול במסעדה מצוינת ולא לשלם. אנו מקווים כי הסוגיה המדוברת תבוא לסיומה בקרוב".
תגובת הביטוח הלאומי טרם התקבלה