עתירה שהוגשה בשבוע שעבר לבג"ץ עשויה להיות אבן דרך משמעותית במאבק בהטרדות מיניות במגזר הציבורי: שושנה ז'בס, לשעבר הממונה למניעת הטרדות מיניות במועצת גן יבנה, שלטענתה אולצה לסיים את עבודתה, חושפת בעתירה שהגישה לבג"ץ שורה של התנכלויות שעברה במועצה במהלך הניסיון לבצע את תפקידה.

בעתירה שהגישה ז'בס נגד שר הפנים, מבקר המדינה, נציבות שירות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, השלטון המקומי, מועצת גן יבנה ומנכ"ל המועצה לשעבר, גדעון צרפתי, נטען כי ז'בס ליוותה במשך שנים רבות את ראש המועצה, אהרון דרור, ונחשבה לאשת אמונו עוד בטרם נבחר לכהן כראש המועצה. ז'בס מילאה תחת דרור מספר תפקידים בכירים, ביניהם את תפקיד ממלאת מקום מנכ"ל המועצה, ולטענתה עבדה לשביעות רצונו.

לפני כתשע שנים מונתה ז'בס לתפקיד הממונה למניעת הטרדות מיניות במועצה ואף עברה הכשרה במרכז לשלטון מקומי טרם כניסתה לתפקיד. בעתירה היא טוענת כי במהלך מילוי תפקידה קיבלה פניות מעובדות זוטרות וקשות יום במועצה שטענו כי מנכ"ל המועצה דאז, גדעון צרפתי, מעיר להן הערות בעלות גוון מיני, מתייחס לאיברי גופן של העובדות ומרבה לספר סיפורים ובדיחות מיניות וגסות ובעלות קונוטציה מינית מובהקת במסדרונות, בישיבות מועצה ובמטבח. גם ז'בס עצמה מפרטת בעתירה כי שמעה מהמנכ"ל הערות מיניות כמו "בעלך כנראה לא מספק אותך מינית".

ז'בס ציינה כי העובדות פחדו להתלונן באופן רשמי מחשש שראש המועצה, המקורב למנכ"ל, יפטר אותן - ואכן, לטענת העותרת, במקום להגן עליה ולטפל בתלונות – העדיף ראש המועצה להגן על חברו הטוב, המנכ"ל צרפתי. לפי המפורט בעתירה, כאשר פנתה לראש המועצה בתור הממונה למניעת הטרדות מיניות וביקשה את התערבותו, הוא צעק עליה וזרק אותה מלשכתו. כאשר המשיכה לנסות ולטפל בתלונות פתחו, לדבריה, ראש המועצה והמנכ"ל דאז במסכת התנכלויות כלפיה, השפילו אותה, הרעו את תנאי העסקתה והביאו לפיטוריה רק משום שמילאה את תפקידה.

שושנה ז'בס (צילום: צילום פרטי)
שושנה ז'בס|צילום: צילום פרטי

עו
עו"ד רוני אלוני סדובניק|צילום: אלכס מורוזוב

ז'בס טוענת כי בעקבות טיפולה בתלונות שהגיעו אליה הגישו נגדה ראש המועצה והמנכ"ל תלונת שווא במשטרה (שנסגרה כבר ב-2016) וכן שתי תביעות סרק בבית משפט השלום בהרצליה, אשר כולו נדחו ונסגרו. מנכ"ל המועצה גם ערער לבית המשפט המחוזי, אבל גם ערעורו נדחה באוגוסט 2020. 

לדברי ז'בס, העתירה צריכה לעניין כל עובד במגזר הציבורי והיא עשויה להיות בעלת משמעות רבה: מטרתה היא להגדיר את תפקיד הממונה למניעת הטרדות מיניות כ"שומר סף" בחברות ממשלתיות, במועצות מקומיות, בעיריות, בארגונים ציבורים ובגופים נוספים, והמשמעות היא שבעל תפקיד כזה יקבל הגנה מפני הטרדות, התנכלויות ופיטורין עקב מילוי תפקידו וגם יזכה למימון הוצאות משפטיות בעת התגוננות מפני התנכלויות, בדומה למעמד שניתן לחושפי שחיתויות.