המצב הכלכלי הקשה מגיע גם לחצרות הקהילות החרדיות הגדולות. מספר קהילות חרדיות גדולות בבני ברק, בירושלים ובבית שמש פרסמו לאחרונה שורה של נהלים לקיצוץ בהוצאות החתונה, וטיפים כיצד לא לנהוג בפזרנות יתר.
בחסידות גור למשל החליטו להוציא תקנון מחירון לעלויות החתונה, כדי שהחסידים לא יוציאו כספים מיותרים על האירוע. על פי התקנון שהופץ לכל גבאי בתי הכנסת וראשי הקהילות של חסידות גור הפזורים ברחבי הארץ יש ההוראה לחסוך בעלויות החל ממסיבות בר המצווה, דרך השידוכים והאירועים הנלווים לחתונה וכלה בחתונה עצמה.
מדריך התקנות החסכוני החדש של חסידות גור מתעסק בעיקר באירועים הנלווים לחתונה, ופחות באירוע עצמו. את הצ'קים המקובלים בחתונות החילוניות הם שמים בצד וקובעים מחיר מקסימלי למתנות אפשריות לחתן. כך, קובע המדריך, אם יינתן לחתן שעון, עלותו לא תעלה על 500 שקלים, ספרי קודש (ש"ס) בעלות של עד 2,500 שקלים, חנוכייה ב-1,050 שקלים או גביע קידוש מכסף במחיר של עד 950 שקלים. על זרי הפרחים שייקנו במסגרת החתונה, אין לשלם יותר מ-450 שקלים בסך הכול.
בדחן או ליצן במחיר של עד 1,200 שקלים
העלויות לחתונה חרדית לא מסתיימות באירוע עצמו. יש הוצאות לשדכן, למפגשי המשפחות עד ההסכמה על תנאי השידוך, אירוע האירוסין, שבת חתן וכיוצא בזה. גם לכך נתן המדריך של חסידות גור את הדין והעצה. על פי המדריך, הפגישות בין שתי המשפחות של החתן והכלה שנועדו לסכם את תנאי השידוך יהיו בעלות אופי עממי עם כיבוד קל ביותר (לא מקייטרינג). כמו כן, יש לשלם לשדכן סכום שלא יעלה על 4,000 שקל. חסידי זרם גור שכתבו את התקנון ממליצים שלא להפריז בהוצאות החתונה יתר על המידה ולא להיגרר אחר מחירי השוק הגבוהים בנימוק שאין לזה כל הצדקה כלכלית.
בני זוג שירצו להזמין בדחן או ליצן לחתונה מומלץ להם שלא להוציא יותר מ-1,200 שקל. החסידות הפיצה בתוך המדריך שמות של זמרים ולהקות שמוכנים לעמוד במחירי התקנון ומומלץ לשכור את שירותיהם לאירועי בר מצווה וחופה.
ומה עם הכלה? לפי המדריך, יש לתת לכלה מתנות שלא יעלו על סכום של 12,500 שקל (אפשר לקנות לה שעון לא מזהב, זוג פמוטים, טבעת זהב או שרשרת פנינים).
גבאי חסידות גור שהוחתמו על המדריך מבהירים, כי הדבר נועד לבטל הוצאות מיותרות שהן חסרות טעם ואין בהם כדי להועיל לבעלי השמחה, אלא רק לשמור על כספם.
"מדובר בתקדים יחסית לאחת החסידויות שנחשבת בין העשירות בארץ ובעולם", טוען גורם חרדי בשיחה עם mako, "מדובר במעין גזירות כלכליות, בעיקר בגלל המצב הכלכלי הקשה אליהם נקלעו בחודשים האחרונים הישיבות וחצרות החסידים. והמטרה היא שהחסידים לא יגיעו למצב של פשיטת רגל וינהגו בשיקול דעת בהוצאותיהם".
"סומכים על המלצות המשפחה"
בקרב החרדים יש לשידוך חשיבות רבה מאוד וכן הדבר יוצא מעמד בקרב בכירי הקהילה. "עד לפני חודש-חודשיים הייתי מקבל עבודות רבות למעקבים אחר צעירים חרדים שמועמדים להינשא, כדי לבדוק את הרקע שלהם והאם הם באמת תלמידי חכמים שלומדים בישיבות ונחשבים לעילויים ולא איזה פרחחים. אבל בשבועות האחרונים יש פחות הזמנות", כך מספר חוקר פרטי ותיק בשיחה עם mako. החוקר מוסיף, כי "תיק מעקב יכול לעלות בין 5,000 שקל עד לכמה עשרות אלפי שקלים, תלוי בזמן המעקב והיום אין להרבה הורים כסף להשקיע בזה, אז הם מסתפקים בהמלצות של המשפחות, הרבנים והחברים על הבחור המיועד לשידוך לבתם"
>> חתונה לבנה: הרגעים היפים של השנה
>> הנה אחד שלא חוסך: לאון שוובסקי חובב מותגים