בכל פעם שאני צופה ב"האח הגדול", אני נדהמת מעוצמת הרגשות שמפגינים הדיירים ותוהה ביני לביני עד כמה כל זה אמיתי. מסקרן אותי במיוחד לדעת אם הבכי שלהם מזויף - לכאורה, בכי אמיתי (כזה עם דמעות ומשיכות באף) הוא אחת הדרכים היותר אותנטיות להביע רגש, אם לא האותנטית מכולן. בכי נובע ממצוקה פנימית, מכאב עמוק ומתסכול; מצד שני, בכי יכול להיות גם דרך די מהירה להשיג דברים - בין אם הקשבה, תוספות שיער או סתם תשומת לב.
תפסיקי לבכות, יא תינוקת
ברור שיש אנשים רגישים במיוחד, שכל גירוי מוביל אותם לבכי, אבל יש גם רבים שמשתמשים בבכי כמניפולציה. מה הופך אותנו לרגישים כל כך לבכי של אחרים? מה גורם לגברים לעשות הכל כדי להרגיע אישה בוכה, ומה גורם לגברים אחרים להירתע מבכי?
הסיבה לכך שאנחנו מגיבים כל כך חזק לבכי היא אבולוציונית ביסודה, ונועדה לגרום לנו לטפל בתינוק כשהוא בוכה - כך מסבירה דלית בלונדר-רון, פסיכולוגית קלינית וחינוכית מומחית, המטפלת במבוגרים, נוער וילדים. הבכי גם מחבר אותנו לילד שבתוכנו: "לכולנו יש את הקטעים הרגישים והכואבים יותר, ולרוב אין לנו זמן להתייחס אליהם ביום-יום ואנו עוטים על עצמנו מסכות. הבכי מחבר אותנו לרגשות שלנו".
יש גברים שבכי של אישה יהפוך אותם מיד לאבירים על סוס לבן, והם יעוטו על ההזדמנות להרגיע את האישה חסרת האונים. לעומתם, גברים אחרים נאטמים מול אישה מתייפחת: "גברים רגילים לווסת את הרגשות שלהם. ברגע שאישה מגיבה חזק מאוד, זה עלול לאיים עליהם", בלונדר-רון מסבירה. "יש גברים שעלולים להגיב לא טוב לבכי של אישה, ואפילו ללעוג לה".
הנשים, מצידן, לא בוחלות, ורבות מהן נוהגות להשתמש בבכי ככלי להשגת מטרות. "כולנו עושים מניפולציות לפעמים, אבל אם שימוש בבכי הופך לדרך קבועה להשיג דברים, הייתי שואלת למה אי אפשר לדבר על הדברים במקום להשתמש במניפולציה. כדאי במקרה כזה לחפש מה בעייתי בתקשורת בקשר, ולחפש דרכים לפתור את הבעיות".
ומה אם הבכי מופיע כל הזמן? מה קורה כשכל דבר קטן גורם לבכי – גם אם הוא אמיתי ואינו מהווה מניפולציה? "ככל שאדם מתבגר הוא לומד להביע את הרגשות שלו בצורה שונה. ניתן להביע צער, תסכול, חרדה וכדומה גם בלי לבכות, והנטייה לבכות מכל דבר ומכל רגש שעולה עלול להעיד על חוסר בגרות ועל חוסר יכולת להביע את עצמך".
הכתבה התפרסמה לראשונה באתר ifeel. לקבלת גיליון במתנה לחצי כאן