"סקסומניה", היא תופעה שהיכול להישמע כמו סרט פורנו. מדובר בהפרעת ששינה שהסובלות ממנה (או הנהנות, תלוי את מי שואלים) מקיימות יחסי מין או מאוננות מתוך שינה. לעתים, הסובלות ממנה נשארות ישנות לאורך כל האקט וברוב המקרים – הן כלל לא זוכרות במה מדובר.
"אחרי חמש שנים יחד, ידעתי שאני והוא כבר מיצינו", מספרת מיכל (כל השמות בכתבה בדויים) שמתמודדת עם התופעה. "הסקס ירד לתדירות כמעט אפסית ולא הייתה בינינו שום אינטימיות. לפחות לא בזמן שהיינו ערים. בשמן שישנו לעומת זאת, מערכת היחסים הייתה מקבלת תפנית חדה והיינו נוגעים אחד בשני המון ואפילו עושים סקס". לדבריה, המגע היה מתקיים לרוב, בזמן שכל אחד מהם היה בשיאו של חלום אירוטי, שבאופן בלתי מוסבר הצליח להתממש במציאות.
"בפעם הראשונה שזה קרה, שוחחנו על זה בבוקר שלמחרת ולמרות שזכרנו במעורפל שקיימנו יחסים, אף אחד לא זוכר מי התחיל ולמה". גם במקרה של איילת, הטריגר היה סופה של מערכת יחסים. "שנינו רצינו סקס, אבל לא בהכרח אחד עם השנייה", מתארת איילת. "עדיין גרנו ביחד וישנו באותה מיטה, אז טבעי שהרצונות האלו התממשו באופן לא מודע. אני עליתי על זה רק כי לפעמים התעוררתי תוך כדי האקט".
ד"ר כריסטופר וינטר, ממרכז השינה בשרלוטסוויל, ארה"ב, סבור שמדובר בתופעה בהיקף גדול יותר מהמדווח (נכון להיום 4% מהנשים ו-11% מהגברים סובלים ממנה) וסביר שתקרה כמעט לכל אדם בשלב כזה או אחר של חייו.
לטענתו, הגורמים מגוונים ומושפעים משימוש בתרופות שינה שונות, סמים, אלכוהול או הימצאות בסביבה חדשה ולא מוכרת – כך שהתופעה יכולה להיגרם גם ממניע פסיכולוגי בלבד, בדומה למקרים שתוארו על ידי מיכל ואיילת.
"הייתה לי מטופלת שלא הייתה מסוגלת להגיד את המילה 'סקס' כשהייתה ערה, אבל בלילה היא צעקה על בעלה שישכב איתה תוך כדי שינה. כשהוא נעתר לבקשה שלה, היא הייתה כועסת עליו. זה אולי נשמע מצחיק, אבל היא הרגישה מחוללת", מסביר ד"ר וינטר.
אחת הבעיות העיקריות בתופעה הזו, הוא היעדר ההסכמה. כיוון שהסובלים ממנה נוטים להתעורר אל תוך סיטואציה שלא בהכרח ובהחלט – לא בחרו להיות בה. ולא רק מי שמתמודד עם התופעה מרגיש "מחולל", אלא גם הפרטנרים שלעתים מרגישים כאילו נכפה עליהם המעשי הלילי והמסתורי.
הסקסולוגית לורן ברין, מצאה את עצמה מטפלת בשלושה גברים שסבלו מסקסומניה. ההמלצה שלה, היא קודם כל לשתף את בני או בנות הזוג. "התגובות שלהם עלולות להפתיע אתכם אבל לפחות אתם לא תפתיעו אותם".
אבל חדשות טובות לכל מי שחרד להתעורר בשיאו של אקט מיני, יש דרך להתייחס לעניין בלי שאף אחד מכם ייפגע. והיא קשורה לתקשורת. "זוגות בעלי תקשורת בריאה יודעים איך לנתב את הפרטנר שלהם תוך כדי הסקסומניה, להעיר להם אם הם חוצים את הגבול ואפילו להעיר אותם", אומרת ברים. "חשוב שהפרטנר הער ישים לב לאילו אירועים מעוררים את התגובה הזו ואפילו יזהה דפוסי התנהגות חוזרים כדי לדעת מה מביא החולם לסיטואציה".
אז חלקכם כבר חושבים על איך עלול להראות הלילה הקרוב, חלקכם חרדים מכך, ובצדק. נכון שזה נורא נחמד להתעורר לתוך אקט סוער ומספק, אבל חשוב לזכור שמי שמבצע את האקט לא שולט בעצמו, במעשים שלו ובמילים שהוא אומר.
במקרה הטוב הוא יהיה עדין הוא לא יזכור את זה, אבל במקרה הרע אתם עלולים למצוא את עצמכם נסחפים ללא פחות מטראומה זוגית שיהיה מאוד קשה לצאת ממנה. ואם עד עכשיו לא השתכנעתם, פשוט תזכרו שהמבצע לא מודע לעצמו ומקל וחומר לא מודע אליכם, הדבר שקול מבחינתו לגרוד באף. וזו הדרך האחרונה שבה תבחרו כדי לתאר את חיי המין שלכם.