מכירים את זה שבן או בת הזוג שלכם דואגים להזכיר לכם שפעם עשיתם משהו ממש רע? בעיקר בזמן ויכוח סוער? כנראה שרובכם די מזדהים כרגע ומסתבר שיש לתופעה הזו הסבר מדעי:
קבוצת חוקרים החליטה לבדוק את ההיאחזות בזיכרונות הרעים. כאשר המשתתפים במחקר נדרשו לדווח על התדירות בהם הם נזכרים באותם מעשים שביצעו בני הזוג שלהם בעבר. הם מצאו, שתפיסת הזמן של האירועים האלו קשורה לרמות החרדה והתלות שמפתח בן הזוג.
לדברי החוקרים, מדובר בדפוס חשיבה שמאפיין בני זוג שחשים חוסר ביטחון בקשר שלהם, ונוטים להתעסק ולחשוב לעתים קרובות על מעשים פחות טובים שביצעתם בעבר. בנוסף, הם מתייחסים לזיכרונות האלו בצורה סלקטיבית. כלומר, מבחינתם הוא עדיין טרי ובוער והם נוטים לתזכר אתכם בעיקר במהלך הוויכוחים בינכם – וזה ממש רעיל לקשר שלכם.
כלומר, בני זוג בעלי ביטחון גבוה במערכת היחסים שלהם, מצליחים להבין שמדובר במעשה שקרה בעבר ומעדיפים להניח לו. בנוסף, אם יתבקשו לחשוב על שלושת הזיכרונות הכי משמעותיים עם בן הזוג שלהם – הם ייזכרו בדברים חיוביים.
מנגד, בני זוג בעלי חרדת נטישה או חרדת היקשרות, יתקשו לשחרר ולהתקדם הלאה מהזיכרונות הרעים של הפרטנרים שלהם. לטענת החוקרים, הם מתקשים לסמוך עליהם וחוששים להישאר לבד. למרבה ההפתעה, אנשים בעלי מפלס חרדה גבוה, הם גם מי שהכי משתוקקים למערכת יחסים אינטימית אך מוצאים את עצמם לבד בגלל התנהגויות לא בריאות.
"אנשים שדיווחו שהם מרבים לחשוב על המעשים הרעים מהעבר, של בן הזוג שלהם, מנהלים את הקונפליקטים שלהם בצורה הרסנית וכנראה יגבירו את הסיכוי לנהל עוד ויכוחים בעתיד", מסבירים החוקרים. לטענת קסנדרה קורטס, אחת מהחוקרות, מדובר בתופעה שחוצה את כלל הגילאים וכי יידרשו מחקרים נוספים כדי להבין איך אפשר לצמצם את דפוס ההתנהגות הזה ולהצליח להתייחס לזיכרונות בצורה אובייקטיבית.