מנשנשת ליד המקרר- נישנושים (צילום: Deklofenak, Istock)
איך אפשר "להיגמל" מההתמכרות הלילית?|צילום: Deklofenak, Istock
"כל היום אני מתמידה בשמירה על המשקל, אבל כשהערב יורד מתחילה הנשנשת שלא נגמרת. איך אפשר 'להיגמל' מהנשנושים האלה?

מיכל צפיר: "הסוויץ' הראשון הוא בחשיבה - אורח חיים בריא זה לכל החיים, לכן אין 'נפילות', אלה החיים ובהם יש ימים טובים יותר וימים טובים פחות. העובדה שיש יום שבו אכלתי יותר מדי או תקופה שבה קשה לי לעשות פעילות גופנית הם חלק מהתהליך ולא מעידים על כך ש'נשברתי'.
ל'שבירה' שני הבטים: הראשון, לנסות למנוע את הסיבות שגורמות לי להישבר. השני הוא אם אכן נשברתי, לאסוף את עצמי ולחזור למסלול.

למדתי שהשבירות האלה מתרחשות בעיקר בימים בהם אני לא מאורגנת או מתוסכלת מאיזו סיבה, כלומר, הנשנשת הזו מקורה באכילה רגשית. במקרה של אכילה בערב, הייתי מארגנת לי מראש מזונות בריאים וחתוכים שימתינו במקרר: חטיפי ירקות, פרכיות אורז, שעועית ירוקה, צלוחית של ברנפלקס או פייבר 1 ירקות ושתייה. עשי לך כוס תה, תצרפי לה פרי חתוך. אל תאכלו במיטה ותדאגו לאכול לאט. השתדלי שבארוחה האחרונה לפני השינה, בערך שעתיים שלוש לפני, תאכלי משהו עם סיבים תזונתיים שנותנים תחושת שובע לאורך זמן".

יפית קסלר, דיאטנית קלינית, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, מוסיפה: אכילה "נשנשנית" בשעות הערב והלילה היא תופעה מוכרת, ויש לה סיבות רבות. ראשית חשוב לדעת שאכילה מאוזנת במהלך היום תסייע להפחתת הדחף לנשנש בשעות הערב. שנית, הקפידי לאכול ארוחת ערב מלאה ומאוזנת. כאשר עולה הצורך לנשנש, תשאלי את עצמך מה את מרגישה. האם את צמאה? עייפה? עצבנית? ניהול דיאלוג עצמי של מספר דקות מנתק את האוטומטיות מהאכילה, ומאפשר לבחון את הסיבה האמיתית לרצון לאכול. לעיתים קרובות תגלי שהצורך אינו באוכל אלא בשינה, בשתייה או במילה טובה מבן זוג/חברה.

 "התחלתי עבודה חדשה, אני עובדת עד שתיים בצהריים ואז רצה לקחת את הקטנים. עקב התחלת העבודה ושינוי סדר היום שלי אני מרגישה המון נפילות מתח ומשיכה למתוק - במיוחד בשעות הצהריים ואחר הצהריים. איך עוברים מכשולים כאלה?"

מיכל צפיר: "נפילות האנרגיה לרוב קשורות לאכילה של פחמימה פשוטה כמו קמח לבן, עוגיות וסוכרים, לכן אני ממליצה בבוקר לאכול, למשל, דייסת שיבולת שועל עם מעט מים או חלב ופרי חתוך. בתפריט הצהריים הייתי משלבת גריסי פנינה שהם מאוד משביעים ומתפרקים לאט בגוף. הקפידי על שתייה מרובה של מים בלגימות קטנות. כשיש לך נפילות כאלו תנסי לפעמים לעצום עניים, אפילו לעשר דקות, ואחר כך שטפי פנים, נערי ידיים וגלגלי את גבך אחורה וקדימה, מעין מתיחה לפלג הגוף העליון".

יפית קסלר דיאטנית קלינית: התחלת עבודה חדשה דורשת התאמה של האכילה לסדר היום. תכנון מראש יאפשר לך להכין מבעוד מעוד את כמות המזון הדרושה לך ותמנע אכילה "על הדרך" ונשנושים מיותרים. לפני היציאה מהעבודה לאסוף את הילדים תאכלי ארוחה קטנה– משקה יוגורט, פרי, או 2-3 קרקרים ישביעו אותך עד ההגעה הביתה. בהגעתך הביתה הקפידי לאכול ארוחת צהריים מסודרת. במיוחד בשילוב אימהות עם קריירה, חשוב לזכור להקדיש זמן לעצמך ולאכול ארוחות מסודרות בנחת ליד השולחן.

 "אני פוגשת חברות לארוחת ערב חלבית. כפי שאת יודעת אפשר להגיע בארוחה כזו ל-1000 קלוריות לפחות. יש לך הצעות איך להנות ולא להתפרע עם האוכל?"

מיכל צפיר: "הדרך הנכונה להתארגן למפגש כזה הוא עם פריטים מהבית. אני מציעה לך להביא סלט שאת הכנת ואת יודעת בדיוק מה יש בפנים: סלט קייצי עם גבינת עיזים 5%, פרוסות דקות של אגס והרבה עלים ירוקים, חסה עלי ביבי ואנדיב. טבלי בטיפת שמן זית ובלסמי. החליטי מראש שזה מה שאת הולכת לאכול בעיקר, את יכולה להוסיף משהו נוסף מהשולחן וקנחי בפרי. אני מבטיחה לך שתהני מהמפגש ותרגישי נפלא במהלכו ובסופו. 

יפית קסלר, דיאטנית קלינית: ארוחת ערב חלבית היא הזדמנות מצוינת לנפץ את המיתוס שאוכל טעים בהכרח "משמין". ניתן להמיר מתכונים רבים המכילים גבינות שמנות בגבינות רזות עד 9% שומן מבלי לוותר על הטעם. השקיעי במרכיבים טריים כגון ירקות ועשבי תיבול כדי לשדרג מתכונים של פשטידות, מטבלים וסלטים. כך תוכלי להגיע לארוחה בלי צורך לספור קלוריות ובלי לפגוע בהנאה.   יש לך שאלות למיכל צפיר וליפית קסלר? מוזמנת לכתוב לנו

 >> בפעם הקודמת: מה אוכלים כשנמצאים כל היום מחוץ לבית?