מזל טוב: הגלולה חוגגת השנה יום הולדת 50. היית חושבת שכבר למדנו להכיר אותה טוב טוב. אז את טועה. מסתבר שעל אף שרובנו נוטלות אחת מגיל צעיר, נתוני הפסקות ההיריון בארץ עומדות על 20,000 בשנה (!), כשרובן נעשות על רקע שימוש לא נכון באמצעי מניעה או חוסר שימוש בהן, כך לפי החברה הישראלית לאמצעי מניעה. בינינו, יודעת כל אחת שנאלצה לעבור תהליך של הפלה שלא מדובר בחוויה נעימה כלל, שעדיף בהחלט להימנע ממנה. אז אם הגלולה לא באה לך טוב, יש בשורות טובות: קיים מגוון רחב מאוד של אמצעי הגנה לכל אישה. אנחנו כאן כדי לעדכן אותך לגביהם, ולהתאים לך את זה שהכי נכון לאורח החיים שלך.
איזה מין טיפוס את: גלולה, זריקה או התקן תוך רחמי?
"במהלך 50 השנים האחרונות התרחשו שינויים רבים בתחום מניעת ההיריון, ואמצעי מניעה חדשים מציעים כיום הרבה יותר אפשרויות מבעבר", אומר פרופ' דניאל זיידמן, אחראי יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא תל-השומר ויו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה. "המגוון הרחב מאפשר לכל אישה לקחת בעלות על גופה, ולבחור את אמצעי המניעה המתאים לה. כמו כן, היום כאשר הרופאים השונים ממליצים לנשים על אמצעי מניעה כזה או אחר הם מסתמכים לא רק על יעילות ובטיחות האמצעי, כמו גם על אורח החיים של האישה העומדת מולם".
גלולות (גלולה יומית): לבחורה המסודרת שמחפשת פתרון גמיש
למי לא מתאים: לנשים בעלות עודף משקל, נשים מעשנות מעל גיל 35, נשים "שכחניות", או בעלות אורח חיים עמוס מאוד, וכאלה שנמצאות בסיכון להיווצרות קרישי דם.
כיצד היא פועלת? הגלולות היומיות הינן אמצעי מניעה הורמונאלי. הגלולה הנפוצה למניעת הריון מכילה שילוב של נגזרות סינתטיות של ההורמונים הנקביים פרוגסטרון ואסטרוגן. ההורמונים הללו מונעים הריון על ידי דיכוי הביוץ, הפיכת ריר צוואר הרחם לצמיג- כך שזרע לא חודר דרכו, ושיבוש מוכנות רירית הרחם לקליטת הביצית המופרה.
אופן השימוש: דרך הפה
תדירות: כל יום
יעילות: 99%
זריקה: לאישה שלא מחפשת להיכנס להריון בקרוב
למי מתאים: הזריקה מתאימה לכל הנשים מעל גיל 18. הזריקה גם נותנת מענה לכל אותן נשים שלא יכולות להשתמש בגלולות, כמו גם נשים הסובלות ממיגרנות המלוות בסימפטומים נוירולוגים, נשים מניקות מעל 6 שבועות ועד 6 חודשים לאחר לידה, ונשים הרגישות לאסטרוגן.
למי לא מתאים: לנשים המעוניינות במניעת הריון קצרת טווח, לנשים החוששות מזריקות, לנשים המעוניינות במחזור סדיר ונשים עם חוסר סידן בעצמות.
כיצד היא פועלת: מדובר בזריקה תת-עורית המכילה את ההורמון הנשי פרוגסטרון בלבד במינון נמוך. הזריקה פועלת ב-3 מנגנונים על מנת למנוע הריון: דיכוי ביוץ, עיבוי רירית צוואר הרחם ובכך מונעת מעבר תאי זרע, והפיכת רירית הרחם לדקה ובכך מונעת השתרשות ביצית מופרית ברחם.
אופן השימוש: זריקה הניתנת על ידי רופא או אחות.
תדירות: 4 פעמים בשנה.
יעילות: 99.9%.
מדבקה עורית שבועית: לאישה שלא מזריקה ולא בולעת
למי מתאים: מיועד בעיקר לנשים שאינן מעוניינות בזריקות או בבליעת גלולות.
למי לא מתאים: לנשים השוקלות מעל 90 ק"ג, נשים הנמצאות בסיכון להיווצרות קרישי דם, לנשים שלא אוהבות מדבקה שצמודה אליהן כל היום (לא לגמרי דיסקרטי בהיבט האסתטי).
כיצד היא פועלת: אמצעי מניעה המיועד לשימוש חיצוני. המדבקה משחררת באופן מבוקר מינונים נמוכים של הורמונים שנספגים מהעור למחזור הדם. ההורמונים שמצויים במדבקה דומים לאלו שבגלולה למניעת הריון, כלומר - נגזרות סינתטיות של ההורמונים הנקביים פרוגסטרון ואסטרוגן.
אופן השימוש: את המדבקה מצמידים לעור באזורים החלקים בגוף (כדוגמת הירך, הזרוע או העכוז).
תדירות: אחת לשבוע במשך שלושה שבועות, כאשר השבוע הרביעי הינו חופשי משימוש במדבקה.
יעילות: 99%.
טבעת חודשית: לאישה האמיצה
למי מתאים: לנשים המחפשות אמצעי מניעה "דיסקרטי", לנשים שאינן מעוניינות בזריקות או בבליעת גלולות יומית, לנשים שאינן נרתעות משימוש בטבעת המוחדרת על ידן לנרתיק.
למי לא מתאים: לנשים שחוששות מהחדרת טבעת לנרתיק, לבני זוג שחוששים להרגיש את הטבעת בעת קיום יחסי המין.
מהו המנגנון (איך היא עובדת): הטבעת משחררת מינון נמוך של הורמונים על דופן הנרתיק באופן רציף במשך 3 שבועות.
אופן השימוש: הטבעת מוחדרת על ידי האישה לנרתיק (המיקום המדויק לא קריטי).
תדירות: טבעת אחת כל חודש (יש להוציא את הטבעת מהנרתיק כעבור שלושה שבועות ולאחר שבוע הפסקה להחדיר טבעת חדשה).
יעילות: 99%.
הסליל: לאישה שסוגרת את הבאסטה
למי מתאים: מדובר למעשה בתחליף ל"קשירת החצוצרות" הידועה, כלומר - אמצעי מניעה קבוע ובלתי הפיך, כך שלמעשה הוא מתאים אך ורק לנשים שבוחרות לא להרות יותר בעתיד.
למי לא מתאים: מדובר באמצעי שלא נועד להסרה, לכן הוא אינו מתאים לנשים שחושבות שירצו להרות בעתיד. האמצעי יקר מאד.
מהו המנגנון (איך היא עובדת): הסליל כולל רשת מקופלת כסליל שמוחדרת לתוך פתחי החצוצרות שפונים לחלל הרחם, מבעד לצוואר הרחם, תחת הנחיה של היסטרוסקופ. הסליל נפתח ומקבע את עצמו במקום מיד לאחר ההחדרה ומתאים את עצמו לקוטר החצוצרה של האישה. הסיבים של הסליל מעודדים צמיחה של רקמה לתוך הסליל ולחסימתה באופן בלתי הפיך.
אופן השימוש: החדרה חד פעמית של הסליל על ידי רופא.
תדירות: החדרה חד פעמית של הסליל (עם זאת, יש לשים לב כי מתקיים כשל בהחדרת הסליל בלמעלה מ-10% מהנשים).
יעילות: 99%.
דיאפרגמה: לאישה שהספיקו לה ההורמונים עד כאן
למי מתאים: לנשים שלא מעוניינות ליטול גלולות או כל אמצעי יומיומי אחר, לנשים שאינן מעוניינות בהחדרה של הורמונים לגוף, לנשים המחפשות אמצעי מניעה זול יחסית (אבל כזה שנחשב לפחות יעיל/בטוח) שיכול להיכנס בקלות לתיק.
למי לא מתאים: לנשים בעלות רגישות לגומי ו/או לקוטלי זרע, לנשים החוששות להחדיר את הדיאפרגמה לגופן, לנשים הנמצאות כ-6 שבועות לאחר לידה, לנשים שסובלות מדלקות חוזרות בדרכי השתן, לנשים שלא אוהבות את ההתעסקות עם הדיאפרגמה.
מהו המנגנון (איך היא עובדת): מדובר במחיצה כדורית למחצה, עשויה גומי, המוחדרת לנרתיק האישה לפני קיום יחסי מין ומשמשת כאמצעי מניעה מפני חדירת הזרע למערכת הרבייה הנקבית ובכך גם הגעה לביצית והפרייתה. הדיאפרגמה מכסה את צוואר הרחם והדופן העליון של נרתיק האישה.
אופן השימוש: לפני קיום יחסי מין, ממלאים את הכובעון בקוטל זרע עד בערך 2/3 מעומקו ומחדירים אותו לנרתיק. בכדי לוודא כי ההחדרה נעשתה בצורה נכונה יש צורך להרגיש את צוואר הרחם דרך הדיאפרגמה עצמה. לאחר קיום יחסי מין יש צורך להשאיר את המכשיר במקומו במשך 6-8 שעות, בכדי לוודא בצורה מוחלטת כי זרע שלא "נקטל" לא יוכל לחדור את הצוואר.
תדירות: בהתאם לתדירות קיום יחסי המין.
יעילות: 80%.
התקן תוך רחמי: לאישה שרוצה שקט ל-5 שנים הקרובות
למי מתאים: מיועד בעיקר לנשים המחפשות אמצעי מניעה יעיל לטווח ארוך (אך לא בלתי הפיך) ואינן חוששות מעצם זר ברחם. מתאים במיוחד לנשים שילדו, שאינן חשופות למחלות המועברות במגע מיני, ושאינן סובלות מדימומים וסתיים קשים וארוכים.
למי לא מתאים: מדובר באמצעי שמחייב התקנה על ידי הרופא (בהליך רפואי מעט לא נעים) וקשה יותר להחדירו לרחם של אישה שטרם ילדה. שני אלה, בצירוף החשש מפני עליה בזיהומים באגן אצל נשים שחשופות לבני זוג מרובים, הופכים את ההתקן לפחות מתאים עבור נשים צעירות שטרם ילדו.
מהו המנגנון (איך הוא עובד): התקן תוך רחמי הוא שם כולל להתקנים קטנים וגמישים, העשויים פלסטיק ונחושת ולעתים הורמונים, המוחדרים לרחם דרך תעלת צוואר הרחם ובהיותם בתוך חלל הרחם מונעים היריון.
אופן השימוש: ההתקנים מוחדרים לרחם על ידי רופא/ת נשים.
תדירות: רוב ההתקנים מתאימים ל-5 שנים.
יעילות: 99%.
*שימי לב כי ישנם אמצעים נוספים הנתפסים כאמצעי מניעה אך למעשה אינם כאלה, כדוגמת "גלולת היום שאחרי" (מיועדת בעיקר למקרי חירום, אונס, "פנצ'ר", כאשר הקונדום נקרע בעת האקט המיני ועוד) והקונדום (המשמש יותר כאמצעי יעיל למניעת העברת מחלות מין מאשר כאמצעי מניעת הריון קבוע, בשל יעילותו הנמוכה). משום כך אמצעים אלה לא נכללים ברשימה.
>> 10 דברים שכדאי לדעת על הגלולה: מאובדן חשק מיני ועד בחירה גרועה של בני זוג
רוצה לזכות בבושם על חשבוננו? כנסי כנסי
הצטרפי לפייסבוק של ניו פארם ותוכלי לקבל טיפים והטבות