לנשף של כתה י"ב הגיעה דקלה קרויטרו, הסובלת ממום מולד קשה בכפות רגליה, בגרביים. "כפות הרגליים שלי קצרות, רחבות, מתנפחות ונוטות לצדדים ולכן לא הצלחתי למצוא נעליים אלגנטיות שיתאימו לי", מספרת הצעירה בת ה-18 מבת ים, שגם ליציאות עם חברות מגיעה ללא נעליים. לפני מספר חודשים הכירה דקלה שתי סטודנטיות לעיצוב תעשייתי, שבמסגרת קורס מיוחד עצבו עבורה נעליים בהתאמה אישית.

נועה זאבי (29) ושקד שורצברג (27), סטודנטיות שנה ד' ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון, השתתפו במסגרת הלימודים בפרויקט בינלאומי בשם Fixperts. "במסגרת הקורס כל זוג סטודנטים חובר לשותף שחי עם מוגבלות, ושלושתם יחד מעצבים פתרון לצורך שקיים בחיי היום-יום של השותף", מספרת נועה. "חבר טוב שלי, שהתנדב ב'בית הגלגלים' והכיר את דיקלה, אמר לי שאנחנו חייבות לעבוד איתה, שהיא בחורה מהממת, אינטליגנטית וסופר מוכשרת ושבטוח יהיה לנו כיף ביחד. הוא צדק בכל מילה".

הקורס הייחודי מתקיים ב-40 אוניברסיטאות בעולם, ובשמונה השנים האחרונות גם ב-HIT. בשאר המקומות בעולם השותף אליו חוברים הסטודנטים הוא לא בהכרח אדם עם מוגבלויות, אבל בגרסה המקומית נדרשו הסטודנטים לפתח מוצרים ייעודיים לבעלי מוגבלות פיזית. "חבר סיפר לי שחברות שלו מחפשות שותפה לפרויקט והכיר בינינו. הקליק היה מיידי",  מתארת גם דקלה.

דקלה קרויטרו, נועה זאבי ושקד שורצברג (צילום: נועה זאבי)
תהליך העבודה|צילום: נועה זאבי

דקלה קרויטרו, נועה זאבי ושקד שורצברג (צילום: נועה זאבי ושקד שורצברג)
"הנעליים מהממות, נוחות וגמישות"|צילום: נועה זאבי ושקד שורצברג

סיפור על צורך עמוק

בסדרת מפגשים לאורך הקורס מדדו הסטודנטיות את רגליה של דיקלה ואף יצקו תבנית גבס בצורתן על מנת להתאים את הנעל בצורה המיטבית לרגליה, ובנוסף שמעו מהן הבעיות איתן מתמודדת דיקלה, כמו למשל חוסר יכולתה להתכופף ולהגיע לרגליה על מנת לנעול נעליים. לבסוף יצרו עבורה את הנעליים האולטימטיביות – נעלי סירה שחורות ועדינות אותן היא יכולה לנעול מבלי להתכופף.

"מהמפגש הראשון היה בינינו חיבור אנושי פשוט", אומרת שקד, "דיקלה סיפרה לנו איך לנשף של התיכון היא התגנדרה והתאפרה כמו כל שאר בנות השכבה שלה, אבל מכיוון שאין נעליים שמתאימות לה היא הגיעה עם גרביים. זה לא סיפור על צורך טכני אלא סיפור על צורך עמוק יותר, שנוגע לכבוד".

דיקלה מתארת את החוויה כמיוחדת במינה עבורה: "הרגשתי מדהים", היא אומרת. "לאורך כל התהליך נועה ושקד היו קשובות ומצחיקות ונהניתי בכל מפגש איתן. הנעליים מהממות, נוחות וגמישות ואני אפילו יכולה לנעול אותן בעצמי. אני כל כך מודה להן שבזכותן גם לי יש נעליים מתאימות ויפות".

דקלה קרויטרו, נועה זאבי ושקד שורצברג (צילום: צילום עצמי)
חיבור אנושי פשוט. דקלה קרויטרו, נועה זאבי ושקד שורצברג|צילום: צילום עצמי

"המפגש עם דיקלה השפיע עלי עמוקות", אומרת נועה. "ברור לי שבתור מעצבת יש לי אחריות לייצר מוצרים שמתאימים לכמה שיותר אנשים". גם שקד מספרת על שינוי תפישה שהתרחש בעקבות השתתפותה בקורס: "עכשיו אני כבר לא יכולה שלא לראות את הכשלים שיש בכל מיני מוצרים וחפצים סביבנו שמקשים על בעלי מוגבלויות שונות. את רובם אפשר בעיניי לפתור בקלות באמצעות חשיבה יצירתית ופתוחה".