עברה כמעט שנה מאז אחרון החיילים האמריקאים יצא מאפגניסטן - שנה שבמהלכה המדינה עשתה צעדי ענק לאחור בכל הקשור לזכויות אדם ולזכויות נשים בפרט. אנשי הטליבאן שהשתלטו מחדש על המדינה האומללה הודיעו מיד שהם לא מתכוונים לפגוע בנשים ובזכויות שלהן, מה שאומר שהם כמובן התכוונו לפגוע בנשים ובזכויות שלהן. ואכן, זמן קצר לאחר מכן החלו להופיע ידיעות על סנקציות, איסורים, חוקים ותקנות שהופכים נשים לתלויות לחלוטין בבני משפחתן הזכרים.
>> עדויות קשות של נשים אפגניות ממשיכות להציף את התקשורת במערב
>> "הילדים שלי גוססים מרעב. נאלצתי למכור את התינוקת כדי שיהיה להם אוכל"
>> טליבאן ערפו את ראשה של ספורטאית והעלו תמונה של הראש הכרות לרשת
דוח של מוסד לזכויות אדם באוניברסיטת סן חוזה מינואר מצא שהמדיניות שהושתתה על נשים נוטלת מהן זכויות אדם בסיסיות מאוד כמו זכות התנועה, חינוך, בריאות ועבודה. זה התחיל עם הצו המיידי שמורה לכל הנשים במדינה להסתובב אך ורק בבורקה, מכוסות מכף רגל ועד ראש, ומשם רק הלך והתדרדר. "הנשים האפגניות מתמודדות הן עם קריסה מוחלטת של הזכויות שלהן והחלומות שלהן, יחד עם סכנה מובהקת להישרדותן הבסיסית", נכתב בדוח שמצוטט באתר האינדיפנדנט הבריטי. אז מה מצבן של הנשים כעת במדינה ואילו זכויות הופקעו מהן? הנה הרשימה המלאה.
הוראה לכסות את עצמן לחלוטין
במאי 2022 הודיע הטליבאן שהבורקה חוזרת, לאחר שהייתה חובה גם במשטר הטליבאן הקודם במדינה, בשנות התשעים. נשים מחויבות לכסות את עצמן לחלוטין בבורקה כשהן בציבור, אחרת אביה או גבר קרוב אחר יזכה לביקור מהרשויות כולל פיטורים ממשרות ממשלתיות ואף יסתכן בכליאה. "אנחנו רוצים שהאחיות שלנו יחיו בכבוד ובביטחון", הודיע השר לענייני מוסר בממשלת הטליבאן בהודעה רשמית מקאבול.
מודרות מהופעות בטלוויזיה
החל מנובמבר 2021, על כל הנשים במדינה נאסר להופיע בסרטי וסדרות דרמה. התקנה הזו היא צעד אחד מתוך שמונה חוקים חדשים בענייני קולנוע וטלוויזיה, חלקם אוסרים כל פריט מדיה שנחשב למנוגד לשריעה ולחוקי האיסלאם, שנחשב למעליב את המדינה האפגנית, לועג או מעביר עליה ביקורת. סרטים זרים המנוגדים לערכים התרבותיים של המדינה כמובן מוחרמים.
עיתונאיות ומגישות מחויבות לכסות את הראש
בנובמבר 2021 יצאה תקנה נוספת: אף אישה לא תופיע על מסך בראש גלוי. במאי 2022 הודיע הטליבאן שנשים שמופיעות על המסך צריכות גם לכסות את פניהן: "הם מנסים לדחוק את הנשים החוצה מהתעשייה, שלא נהיה שם בכלל", אמרה מגישה שבחרה להישאר בעילום שם ל-CNN, "איך אני יכולה להקריא את החדשות כשהפה שלי מכוסה?".
איסור על נסיעות ארוכות וטיסות ללא גבר מלווה
בדצמבר הורה הטליבאן כי נשים שרוצות לטייל או לנסוע מעבר למרחק של 72 ק"מ אינן יכולות לנוע לבד והן מחויבות במלווה שהוא "קרוב משפחה בלבד". במרץ השנה הוכנסו גם איסורי טיסות, וכעת נשים אינן מורשות לעלות על טיסה פנימית או בינלאומית ללא גבר מלווה.
ביטול המשרד לענייני נשים
זמן קצר לאחר שהטאליבן השתלט על אפגניסטן נסגר המשרד הממשלתי לענייני נשים. במקומו הוקם משרד לענייני מידות טובות ומוסר שמטרתו להשליט סדר במסגרת סוללת חוקים דרקוניים ומעוררי אימה והשלטת עונשים.
ביטול הזכות לחינוך לנערות
במרץ החלה שנת הלימודים באפגניסטן, והטליבאן החליט שילדות מעל גיל 11 אינן רשאיות לחזור לבית הספר. ההחלטה היא שבתי הספר יישארו סגורים עד שתחול רפורמה איסלאמית מקיפה בתחום החינוך לילדות. "הם ממשיכים למצוא סיבות ותירוצים למנוע מבנות ללמוד", צייצה בנושא מאלאלה יוספזי, הפקיסטנית זוכת פרס נובל לשלום שנורתה בראשה על כך שדיברה בעד זכות לימודים לנשים בארצה, "הם פשוט מפחדים מילדות משכילות ונשים מועצמות".
נשים לא יכולות לעבוד לצד גברים
בינואר השנה דיווח רויטרס שנשים מאבדות את מקומות העבודה שלהן תחת המשטר החדש, ובכיר בטליבאן אמר שנשים לא צריכות לעבוד בעבודות לצד גברים. "נלחמנו קרוב ל-40 שנה להפוך את השריעה למערכת החוקים האפגנית, השריעה אינה מאפשרת לנשים וגברים לשבת ביחד תחת אותה קורת גג. הם לא יכולים לדבר אחד עם השנייה, ברור שהם לא יורשו לעבוד ביחד במשרדים".