החוקים ברורים: בחורה נתקלת בבחור, בחורה מתאהבת בבחור, ועכשיו לאורך 350 עמודים היא צריכה לשכנע אותו שהוא היה אידיוט שלא התאהב בה קודם.
הז'אנר הספרותי האהוב והמצליח בעולם, הצ'יק ליט, מעמיד כבר דורות רבים ספרים שסובבים סביב העולם הלא-נורא-מקורי של החיזור האנושי, אבל ברגע שהוא מתחיל לשחק עם החוקים ולפעמים לשבור אותם, מתגלים הדברים המעניינים באמת. מערכות היחסים של הנשים בספרות עם הסובבים אותן משקפות את מעמדן הכלכלי והחברתי הבעייתי בכל תקופה נתונה. ואמנם מצבנו השתפר לאין שעור במאתיים השנים שחלפו מאז ראו אור ספריה של ג'יין אוסטין, ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מנטייתה של ההיסטוריה לחזור על עצמה, או כמו שהצרפתים אוהבים לומר: ככל שהדברים משתנים, כך הם נשארים אותו הדבר.
פוליטיקה בצד, בראש ובראשונה מדובר בממתקים קרירים וקלילים שגם הם לא יהפכו את עולמכן על פיו, עדיין ביכולתם להעביר לכן שעתיים שלוש בכיף בבריכה. ערכנו את הרשימה האולטימטיבית עם עשרת הספרים המרכזיים בז'אנר שיקררו לכן את יולי-אוגוסט. משקפי שמש, קרם הגנה – ואתן מוכנות.
גאווה ודעה קדומה | ג'יין אוסטין
אלינור, מריאן, פאני, אמה, ג'יין, וכמובן – ליזי. המלכה האם של הז'אנר העמידה שורה של גיבורות שנונות ואמיצות שלוקחות את גורלן – וגם את גורל כל הסובבים אותן – בידיהן. לא פלא שכמעט לכל ספריה, ובראש ובראשונה ל"גאווה ודעה קדומה" נעשו כל כך הרבה עיבודים בספרות, בקולנוע ובטלוויזיה. תנו לנו קרינולינות, מלחי הרחה ולשון חדה, ואנחנו כבר נראה לעולם מה זה.
ולא שכחנו גם את: מדאם בובארי, גוסטב פלובר, שם זו אמה אחרת לגמרי, והסוף טראגי, אבל הצרפתים תמיד כל כך דרמטיים.
גברת דאלווי | וירג'יניה וולף
המאה העשרים נפתחה בריאליזם קשה וחסר פשרות, כמתבקש מעולם שזה עתה חזה בזוועות מלחמת העולם הראשונה. זו באה לידי ביטוי בין היתר בהתבוננות עצמית חדה על כל המעשים והסיבות שהביאו למצב הנוכחי. וכך, גם גברת דאלווי נפתח בקלאריסה שהולכת לבחור בעצמה את הפרחים למסיבה שהיא עורכת בערב, וממשיך ללוות אותה לאורך יום שלם שבו היא מהרהרת במכלול הבחירות שהובילו אותה אל חייה הלא מסעירים. אבל בראש ובראשונה הספר עונה על השאלה שמטרידה רבים כל כך: איך נשים חושבות? אז הנה, בדיוק ככה.
ולא שכחנו גם את: חלף עם הרוח, מרגרט מיצ'ל, כי אם יש משהו שכל אישה צריכה להזכיר לעצמה תמיד הוא שמחר יפציע יום חדש.
ארוחת בוקר בטיפאני'ס | טרומן קפוטה
קשה להפריד בין דמותה של הולי גולייטלי לבין אודרי הפבורן, שגילמה אותה בסרט. הפנינים, משקפי השמש השחורים, הסיגרייה הארוכה והנחמה הגדולה שאפשר למצוא בשופינג – הדמות הנפלאה שקפוטה יצר תמיד תזכיר לנו את עצמנו ואת החברות שלנו, כי מעבר לנהנתנות ולאגוצנטריות, לעולם תהיה בנו הילדה הקטנה שמחפשת בית. וגם כי גם אנחנו מאמינות ששום דבר רע לא יכול לקרות בזארה.
ולא שכחנו גם את: שלום לך עצבות, פרנסואז סאגאן, כי אם את כבר מתכוונת לשקוע בדיכאון, עשי זאת בפריז.
צביטה בלב | נורה אפרון
היא אמנם הגדירה לכולנו איך מערכות יחסים אמורות להיראות באמצעות הסרטים שכתבה (נשים חכמות ומוצלחות, גברים ממאדים, ע"ע: כשהארי פגש את סאלי, נדודי שינה בסיאטל, יש לך הודעה), אבל הספרים שלה, בחוכמתם, בנדיבות הלב ובהומור הנפלא שלהם לימדו נשים כמה שיעורים חשובים לחיים, כמו: א. אין דבר כזה יותר מדי חמאה. ב. אין דבר כזה יותר מדי שמן אמבט. ג. תזרקי את האפס שבגד בך בזמן שהיית בהיריון.
ולא שכחנו גם את: שילה לוין מתה וחיה בניו יורק, גייל פאראנט – מכתב ההתאבדות המצחיק בהיסטוריה, ששם את האצבע על הדבר היחיד שרווקה רוצה לעשות על בסיס יומיומי: למות.
שירת הסירנה | עירית לינור
הצ'יק ליט העברי הראשון הרי חייב להתרחש על רקע מלחמה. הימים הם ימי מלחמת המפרץ הראשונה, שבהם לכולם נראה סביר להתגונן מפני חומרי לחימה כימיים באמצעות סמרטוטים טבולים בסודה לשתייה. על רקע האזעקות הליליות ותל אביב המתרוקנת, טלילה כץ הפרסומאית היאפית מתלבטת בין נוח המתוק והסחי לבין עופר, האקס הלוהט, בזמנים שבהם עוד היו היה אפשר להבדיל בין טכנאי שניצלים ליאיר לפיד.
ולא שכחנו גם את: החיים ומה שלבשתי, שלי גרוס, האישה שמלמדת את נשות ישראל סטייל מהו מפנה זרקור מצחיק וחינני אל עולם עיתונות האופנה בארץ, וחושפת לו את כל הקמטים.
יומנה של ברידג'ט ג'ונס | הלן פילדינג
אחד מספרי הצ'יקליט המצליחים בכל הזמנים, ולא פלא, שהרי מדובר בעיבוד מלבב ל"גאווה ודעה קדומה". ברידג'ט, רווקה בת 32, לא מצליחה לרזות, להפסיק לעשן, או באופן כללי להתארגן על החיים שלה, ועכשיו היא גם אמורה להחליט אם ללכת על הבוס דניאל או על עורך הדין הקלאמזי מר דארסי. נכון שבמקרה הזה אפשר ורצוי לראות את הסרט, אבל אל תפספסו את הספר, שמספק את הרשימות הכי כיפיות שנראו בספרות מאז עשר המכות.
ולא שכחנו גם את: טוב במיטה, ג'ניפר ויינר, מהמשובחות שבכותבות הז'אנר, שגם בו הגיבורה תוהה אם יש גבר אחד בעולם ששווה לרדת בשבילו במשקל.
השטן לובשת פראדה לורן וייסברגר
מערכת עיתון מעולם לא נראתה כל כך זוהרת כמו בספר הזה, שמתרחש במגזין אופנה בן דמותו של "ווג", עם מירנדה פריסטלי בתפקיד אנה ווינטור, ואנדי, העוזרת האישית היללנית בתבל, שלא יודעת להעריך את המזל הטוב שנפל בחלקה, שלא לדבר על בד קשמיר טוב. במבט לאחור, אין ספק שהספר תרם תרומה מכרעת למרכזיות של עולם האופנה בתרבות הפופולרית היום, ולא עלינו, גם להיווצרותן של בלוגריות האופנה.
ולא שכחנו גם את: סקס והעיר הגדולה, קנדס בושנל, שבו לא תוכלו שלא לתהות איך העסק המטורלל הזה הצליח להשתלט על כולנו במשך עשור שלם.
לאכול, להתפלל, לאהוב | אליזבת גילברט
מאז היא כבר הספיקה להתגרש מהמאהב הלטיני ולהתאהב בחברתה הטובה ביותר, אבל אין ספק שגילברט כבשה לבבות רבים כשיצאה למסע אמצע החיים באיטליה, הודו ואינדונזיה. מצד שני, כמה מאתנו כבר מסוגלות לעמוד בפני השילוב של רוחניות, רומנטיקה ופחמימות?
ולא שכחנו גם את: תחת שמש טוסקנה – פרנסס מאייס. טוב, הרבה מאוד פחמימות.
חמישים גוונים של אפור | א"ל ג'יימס
כן, הספר עם הסקס. ולמען האמת התופעה המו"לית הרבה יותר מעניינת ממערכת היחסים המפוהקת בין אנסטסיה וכריסטיאן. הספר הראשון בטרילוגיה מכר יותר מ-125 מיליון עותקים ברחבי העולם, הקפיץ את מכירות הספרים האלקטרוניים, כי מי בדיוק תשלוף אותו מהתיק באוטובוס בז'בוטינסקי, ובעיקר הצית תת-ז'אנר חדש של רומנים אירוטיים שהביקוש לו רק הולך וגובר.
ולא שכחנו גם את: מאהבה של ליידי צ'טרלי, ד"ה לורנס, כי כך עושים זאת נכון.
החברה הגאונה | אלנה פרנטה
נאמר זאת בזהירות המתבקשת: לא מדובר בהרבה מעבר לצ'יק ליט, אבל אין שום דבר רע בזה. סאגת הפרנמיז הגדולה של אלנה ולילה שתתה לכולנו את הזמן בשנתיים האחרונות, כי כשלא היינו עסוקות בתהייה מיהי אלנה פרנטה המסתורית והמוכשרת, התעמקנו בשאלה האהובה עלינו עוד מימי "נשים קטנות": מי את יותר - אלנה או לילה?
ולא שכחנו גם את: ללכת בדרכך, ג'וג'ו מויס, המלכה הבלתי מעורערת של רומני הנשים בשנים האחרונות, שעשו סיבוב של 360 וחזרו אל מקורות הז'אנר של נשים ממעמד נמוך וגברים מחשבון בנק מנופח. וכאן, אין בכלל שאלה, כולנו לואיזה קלארק.