איך אתן מתלבשות כשאתן יוצאות מהבית לתור בקופת חולים? האם אתן מקפידות על מכנס הארוך מקו הברך ועל שרוולים ארוכים? אם השאלה נשמעת לכם משונה, לבטח תזדהו עם זעמה של מיכל עדן צפרירי. עדן צפרירי, שנגשה אתמול לקופת החולים שלה כשהיא לבושה בג'ינס קצר וגופיה – גילתה שהלבוש הזה לא הולם, מסתבר, את חלק מהמרפאות האמורות להגיש לה שירות.
"היום הלכתי למרפאת מכבי שירותי בריאות הממוקמת בבני ברק. הלכתי אליה משום שנדרשתי לבצע אולטרסאונד, ובמרפאה הרגילה שלי, בתל אביב, לא היו תורים", גוללה עדן צפרירי את סיפורה בפוסט בפייסבוק. "בכניסה השומר מלמל לעברי משהו לא ברור, והצביע על ערימת חלוקים שעמדה בכניסה ועל השלט שבתמונה. אני אומרת מלמל כי באמת שהוא לא הוציא מילה ברורה לעברי. עשיתי את עצמי לא מבינה מה הוא רוצה ואז הוא אמר במילים ברורות (בניגוד למלמולים שלו קודם): 'לא משנה, תיכנסי'.
עוד בערוץ הנשים:
- איך זה מרגיש, להיות אישה מכוערת?
- היפניות גילו איך להיפטר מהעיניים המלוכסנות
- זה נכון, את באמת יכולה לעשות פדיקור בבית
אני מכבדת אותם - למה הם לא מכבדים אותי?
"היום נתקלתי במקרה חמור של כפיה דתית וביזוי נשים. הגעתי אל המרפאה כשאני לובשת ג'ינס קצר וחולצה ללא שרוולים. אולי בקרב חרדים לא מדובר בלבוש מקובל, אך בקרב שאר מדינת ישראל מדובר בלבוש רגיל לכל הדעות, בטח בחום של אוגוסט כשאת בחודש תשיעי (וגם אם לא, פעם אחרונה שבדקתי עדיין אין כאן חוקי לבוש).
"לא מדובר במקרה רגיל, בו אזרחים ברחוב מרשים לעצמם להעיר הערות, אלא במצב בו קופת החולים שלי, לה אני משלמת לא מעט כסף בכל חודש, מחליטה בניגוד להגיון ובניגוד לחוק לדרוש לבוש צנוע בכניסה. אני חושבת שמגיעה לי התנצלות ממכבי שירותי בריאות, תוך הבטחה להסיר כל דרישה מבזה שכזו".
הסטטוס, שפורסם אתמול, גרר דיון ערני והרבה שיתופים. מרבית התגובות היו אוהדות – ומיעוטן תהו מדוע עדן צפרירי לא יכולה לכבד את אורחות חייהם של תושבי השכונה. "אני מכבדת את זכותם של תושבי בני ברק ואת אורח חייהם, אך זה לא אומר שאני צריכה להתלבש באופן השונה מאורח חיי. אני מצפה מהם בתמורה לכבד אותי ואת אורחות חיי, כבוד חייב להיות הדדי", השיבה. "בבני ברק יש מקומיים חרדים, דתיים וחילוניים. מדוע כבוד צריך להתבטא בהכפפה שלי לרצונות שלהם? לא ראיתי שבכניסה לחוף ים חילוני דורשים מדתיות ללבוש ביקיני כדי לכבד את אורחות המקום, או שדורשים מנשים נשואות ללבוש רעלה ביישובים מוסלמיים".
מקרים יומיומיים כאלה הם הכי מסוכנים
בנוסף, כתבה, דין מרפאה אינו דין הכותל המערבי. "מרפאת מכבי בבני ברק היא מקום שמשרת דתיים וחילונים כאחד, ואיננו אקס טריטוריה בתוך מדינת ישראל. על כן המקום חייב לנהוג בכבוד לא רק כלפי חרדים ואורח חייהם, אלא גם כלפי החילונים להם הוא נותן שירות. מרפאה איננה מקום פולחן דת או מקום קדוש. יש מקומות (כגון בתי כנסת או הכותל) בהם הדרישה ללבוש צנוע לגיטימית בעיני; מרפאה שצריכה לתת לי שירות לא יכולה להכתיב לי כיצד להתלבש או לבייש אותי בכניסה".
בסופו של דבר נכנסה עדן צפרירי למרפאה בלבושה המקורי, למחאתו הקלושה של השומר. "לא הכריחו אותי ללבוש משהו ארוך משום שהחוק לא מאפשר זאת. אבל עצם הבקשה, שמלווה בשלט גדול, יוצרת אי נוחות ולחץ חברתי להתכופף.
"יש מקרים חמורים של הדרת נשים, עליהם קל לשים את האצבע. אבל דווקא מקרים כאלה, יום יומיים ו'קלים', הם הכי מסוכנים כי זו התדרדרות זוחלת. היום מבקשים יפה, מחר זה יהיה חובה, ומחרתיים באזור ההמתנה נשים וגברים ימתינו בנפרד".
ממכבי שירותי בריאות התקבלה התגובה הבאה: "מכבי שירותי בריאות מעניקה שירות לכל חברי מכבי בכל הארץ תוך התחשבות ככל האפשר במאפיינים ובמנהגים הדתיים והתרבותיים - וכיבודם.
למרות התיאור החריג חשוב להדגיש כי השלט הוא בקשה להתחשב באוכלוסייה במקום, ומדובר בבקשה בלבד. כל מבוטח יפעל לפי שיקול דעתו ואין לכך כל השפעה על השירות שהמבוטחים מקבלים".