סרטן השד הוא השכיח ביותר מבין הגידולים הממאירים בקרב נשים, כאשר אחת משמונה נשים תחלה בו במהלך חייה. גילוי המחלה מביא עמו אתגרים בלא מעט מישורים הצפויים לשנות את חיי המטופלות מקצה לקצה. הקשיים נעים בין ההתמודדות עם הטיפולים המשלימים והיחלשות הגוף, הרגשה כללית רעה, ניתוח נרחב, שינוי מראה השד ותפקודו, השלמה וקבלת השינוי. ואם בעבר מטרת הטיפול הייתה ריפוי, כיום יש מטרות טיפוליות נוספות, כמו שימור איכות החיים, דימוי הגוף, והמראה האסתטי של השד עם וללא בגדים.

כריתת שד מלאה מהווה חלק מהטיפול באחוז ניכר מנשים אלו. החוסר שנוצר בעקבות הכריתה הוא הרסני פיזית ונפשית, ומחקרים הוכיחו את השיפור המשמעותי בביטחון העצמי ובבריאות הנפשית בנשים לאחר כריתה שעברו שחזור שד. הכריתה נותנת סיכוי להחלמה, ואילו השחזור מאפשר את החזרת מראה השד הטבעי ונותן תוצאה אסתטית טובה. עם זאת, קיים טווח רחב באפשרויות השחזוריות, כאשר יש נשים שיבצעו כמה ניתוחים כדי להגיע לתוצאה אסתטית מיטבית, ואחרות יבחרו לא לבצע שחזור כלל תוך קבלה והשלמה עם המראה החדש, וכמובן שכל בחירה היא לגיטימית.

שחזור שד נעשה בדרך כלל במעמד כריתת השד והוא תהליך שכולל לפחות שלב ניתוחי אחד, ולעתים עוד פרוצדורות משלימות, בהן שחזור פטמה, קעקוע עטרה, השתלת שומן ועוד. לשחזור השד שתי מטרות עיקריות, הראשונה היא להחזיר לשד צורה, נפח וסימטריה הדומה לשד השני, והשנייה, החשובה לא פחות, היא לתת למטופלות תחושת נוחות פיזית עם גופן והשד החדש.

עדי לוטן  (צילום: נופר חסון הנדלמן)
ד"ר עדי מיזל-לוטן|צילום: נופר חסון הנדלמן

לא לשכוח: תמיכה נפשית היא חשובה מאוד

אפשר לחלק את האפשרויות השחזוריות לשתיים: שחזור מבוסס משתל שבו נעשה שימוש במותחן רקמות או משתל סיליקון קבוע, ושחזור אוטולוגי, המבוסס על רקמת גופה של המטופלת. לכל גישה ניתוחית יתרונות וחסרונות, וההחלטה על סוג השחזור מבוססת על מכלול גורמים, כגון מחלות רקע, מאפייני הגידול, הטיפולים המשלימים וכמובן רצונה של המטופלת.

במהלך הניתוח מוסרת רקמת השד הפנימית, ואילו מעטפת העור החיצוני לרוב נשמרת. כמעט כל הנשים בארץ ובעולם בוחרות בשחזור מבוסס משתל שתפקידו למלא את המעטפת העורית ולייצר נפח וצורה. זהו ניתוח קצר המספק תוצאות אסתטיות מצוינות והחלמה מהירה. גם לשחזורים האוטולוגים יתרונות לא מעטים, על אף היותם מורכבים ובעלי החלמה ארוכה יותר. השימוש ברקמה עצמית מחליף את השד שנכרת ברקמה דומה בעלת מראה ותחושה טבעיים נותן תוצאה אסתטית ותפקודית מצוינת ומייתר את הצורך במשתל סיליקון שהינו גוף זר שלעתים מתבלה. שחזור אוטולוגי מתבצע בדרך כלל באמצעות רקמת עור ושומן עודפים הנלקחים מהבטן התחתונה ומועברים בטכניקה מיקרו-כירורגית לשד. בגישה זו, הבטן עוברת מתיחה אסתטית נלווית בעקבות הפעולה.

כדי לשפר את התוצאה האסתטית והתפקודית ועם התקדמות הטכנולוגיות הרפואיות, יש ניתוחים משלימים המשפרים נוחות ואת מראה השד. לדוגמא, השתלת שומן עצמי הינו ניתוח קצר ובעל החלמה קלה שבו נלקח שומן מהמטופלת ומוזרק לשד המשוחזר. השומן המוזרק משפר את מראה ומרקם השד, ובפרט מעבה את הרקמה, מגדיל את נפח השד, ממלא שקעים, משפר את איכות העור והצלקות, מפחית נראות של השתל בשחזור משתלי ובעל תחושה של רקמת שד טבעית. בתחום השחזורים האוטולוגים המילה האחרונה כיום היא חיבור מיקרו-כירורגי של עצבים תחושתיים ובלוטות לימפה כדי לשחזר תחושה לעור השד ולמנוע לימפאדמה בזרוע. טכניקות אלו עדיין בחיתוליהן ודרושים מחקרים נוספים בנושא.

המצב הרגשי, על פי מחקרים, הוא גורם מכריע בהחלמה, ולכן מעטפת כוללנית עשויה לסייע בשיפור הטיפול. לצורך כך, יש לכלול בתהליך עובדות סוציאליות, פסיכולוגיות רפואיות, פיזיותרפיסטיות, מתאמות שד ועוד - שמטרתן היא לענות על צרכיהן הנפשיים של המטופלות, בפרט בתקופה שלפני ואחרי הניתוח. בנוסף, כיום, ישנן קבוצות תמיכה במסגרת האגודה למלחמה בסרטן או ברשתות החברתיות. החברות בקבוצה חולקות מידע ממקור ראשון לגבי התהליך, בפרט הסברים ועצות מעשיות, תמונות, המלצות ועוד, ואף נותנות הרבה אמפתיה וכוח להתמודד מתוך מחשבה שהמטופלות אינן לבד.

 

הכותבת היא מומחית בכירורגיה פלסטית ואסתטית, המחלקה לכירורגיה פלסטית, המרכז הרפואי שערי צדק