כמה נשים עומדות בראש רשות מקומית בישראל? על פי מדגם מייצג, הציבור מעריך כי ישנן 68 נשים כאלה - פי 11.3 ממספר הנשים המכהנות בתפקיד בפועל (שש בלבד) - כך לפי סקר שנערך בקרב 702 נשאלים על ידי ד"ר ישראל ויסמל-מנור מבית הספר למדע המדינה באוניברסיטת חיפה, וחברת פאנל פרויקט המדגם. הסקר נערך עבור "קואליציית מקומיות 2018", המקדמת נשים לרשויות המקומיות.
עוד מראה הסקר שהציבור מייחס להיותן של נשים בתפקידי מפתח ברשויות חשיבות רבה: כ-80% מהנשאלים ענו כי הם רואים חשיבות בהשתתפות נשים במועצת העיר שלהם, לעומת 20.7% שלא רואים בכך נושא חשוב. 79% מהנשאלים הערבים ענו כי יש חשיבות בעיניהם להחזקת נשים בתפקידים אלה לעומת 26% בלבד בקרב חרדים, 65% בקרב דתיים ומספרים גבוהים בהרבה בקרב מסורתיים וחילונים - 85% ו-89%, בהתאמה.
בשאלה השלישית במדגם התבקש הציבור לענות מי יטפל טוב יותר בארבעה נושאים המעסיקים את השלטון המקומי: מלחמה בשחיתות, חינוך, רווחה ופשיעה. בתחום החינוך, נשים וגברים נתפסים כמי שיכולתם לטפל בתחום דומה. ברווחה, נשים נתפסות כמי שיכולות לטפל באופן טוב בהרבה מגברים. בתחום השחיתות נשים נתפסות כמי שיכולות לטפל טוב יותר מגברים, אולם מספר גבוה של משיבים ענה כי הן גברים והן נשים יכולים לטפל היטב בנושא. בתחום הפשיעה, שליש מהמשיבים חושבים שגבר יעשה את העבודה באופן טוב יותר, והשאר סבורים כי גברים ונשים יכולים לטפל בנושא באותה המידה.
שאלה אחרונה בסקר בדקה האם הנשאלים מוכנים להתחייב לא להצביע לרשימה שאין בה ייצוג במקומות ריאליים לנשים: 41.1% אמרו שלא יתמכו ברשימה שאין בה ייצוג מגדרי הולם - 53% בקרב נשאלים חילונים ו-43.4% בקרב ערבים. בקרב מסורתיים ודתיים התמונה היתה שונה, עם 36.8% ו-35.7% שיעורי הסכמה, בהתאמה. בקרב החרדים רק 7.1% אמרו כי לא יצביעו לרשימה עירונית שאין בה נשים.
ד"ר וייסמל-מנור אומר על הממצאים כי "קיימת בורות אדירה בקרב הציבור הישראלי באשר לאי-ייצוג של נשים ברשויות המקומיות. בעוד הציבור מאמין כי ברשויות רבות יש ייצוג של נשים בראש רשות, בפועל ב-98% מהרשויות עומד גבר. מנגד, יש מקום רב לאופטימיות, שכן כשהציבור נשאל מי הוא חושב שיכול לנהל טוב יותר את ענייני העיר, ניכר כי לנשים יש יתרון בכל הקשור לנושאים הקשורים במלחמה בשחיתות, חינוך ורווחה. כמו כן, ישנם רבים בציבור הישראלי (41.1%) המוכנים אף להתחייב שלא יתמכו ברשימות שנשים לא נמצאות בהן במקומות ריאליים".
ד"ר מזל שאול מעמותת כ"ן, מיוזמות הקואליציה, אמרה כי "הנתונים מהווים תמרור אזהרה לכל ראש רשימה ששוקל להעמיד רשימה שאין בה ייצוג הולם לנשים. הציבור די באופן ברור רוצה ומוכן למנהיגות נשים ברשויות המקומיות, ומה שצריך זה שנשים יקחו עוד צעד קדימה וירוצו למועצות ולתפקיד של ראש רשות, וזה בדיוק מה שאנחנו פועלות לשנות. בחודשים האחרונים אנחנו מאיצות את הפעילות לעודד עוד נשים לרוץ באמצעות כנסים בכל רחבי הארץ, הקמנו מדרשה לפוליטיקה און-ליין, כדי לקבל החלטה לרוץ וגם אנחנו נפגשות ומייעצות באופן פרטני לנשים המתלבטות אם לרוץ לרשות או למועצה".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker.
קראו עוד: