ביהמ״ש המחוזי בתל אביב־יפו קבע אתמול (ב׳) כי ״בישראל נחוצה פעילות שתוביל לשינוי מדיניות הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת שוויון זכויות מהותי. בדומה לחובה המוטלת על גופים המחויבים בייצוג הולם של נשים, לפעול באופן אקטיבי על מנת לאתר נשים לתפקידים רלוונטיים, ועל מנת להבטיח ייצוג הולם ושוויון הזדמנויות אמיתי לספורטאיות, מן הראוי להטיל על הגורמים הרלוונטיים לפעול באופן אקטיבי, ובכלל זה לתקן תקנונים המותאמים לספורטאיות״, קבע השופט והדגיש: ״היעדר התייחסות למאפיינים נשיים היא היוצרת אפליה״.
הקביעה התקבלה במהלך דיון בעתירה בעניינה של הסייפת האולימפית דלילה חטואל נגד איגוד הסיוף. כזכור, חטואל הגישה בסוף מאי עתירה נגד איגוד הסיוף, שמנע ממנה לייצג את ישראל באליפות אירופה. על פי תקנון האיגוד, סייפים וסייפות שרוצים לייצג את ישראל באליפות אירופה או אליפות עולם, צריכים להשתתף לפני כן בתחרויות גביע העולם ולהשיג שם קריטריון.
במהלך הדיון בביהמ״ש המחוזי אמרה חטואל: ״קרה לי מקרה שלא חשבתי שיקרה אחרי 30 שנות קריירה. לא רציתי לצאת למלחמות האלה, אבל המסר הכי חשוב שאני רוצה להעביר פה זה שנערות יראו שגם אישה שחוזרת מהריון לא מוותרת על קריירה, היא יכולה לעשות את שני הדברים והריון לא יגמור לאף אחת את הקריירה. אם כבר זה קרה, אמרתי שאני לא שותקת יותר עבור הנערות שיגישו אחרי להתחרות אחרי לידה, עבור הילדה שלי״.
העתירה הוגשה תחילה לבית הדין העליון של התאחדות הספורט, אך משזה דחה את עתירתה, החליטה לעתור לביהמ״ש המחוזי בת״א בנושא. ביהמ״ש המחוזי נמנע מלשנות את החלטת בית הדין העליון של התאחדות הספורט, אולם, הצהרותיו של השופט בפסק הדין מהוות פריצת דרך של ממש בכל הנוגע לשוויון מהותי עבור נשים בספורט.
עו״ד יניב ברוך, בא כוחה של חטואל אמר: ״מדובר בסנונית ראשונה ויוצאת דופן של החלטה שיפוטית המבליטה ומדגישה את הצורך בשינוי מדיניות איגודי הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת השיוויון המהותי. אנו נושאים עינינו לכל איגודי הספורט, ובפרט לאיגוד הסיוף, על מנת 'שיחשבו מסלול מחדש' ויטמיעו את פסק הדין פורץ הדרך לעיל בתקנוניהם״.
עו"ד גלי זינגר, מנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים בישראל: ״פסק הדין שניתן היום הוא פסק דין חשוב ותקדימי. ההכרה פורצת הדרך של בית המשפט במאפיינים הפיזיים של נשים, ובתקופות בהן הן מצויות בהריון ובחופשת לידה, כמחייבים התייחסות מיוחדת, מהווה בשורה של ממש לכל ספורטאית בישראל. על איגודי הספורט השונים לקבוע בתקנוניהם הוראות ספציפיות הנוגעות ליצירת שוויון אמיתי".
עו"ד גלי עציון, ב"כ נעמ"ת: ״בית המשפט הכיר בזה שאי מתן הזדמנות שווה לנשים ספורטאיות ואי הכרה בתקופות של הריון וחופשת לידה עלולים להביא לכך, שאישה המבקשת להביא ילדים לעולם לא תוכל להתחרות"