עונת החתונות בעיצומה, זוגות רבים נמצאים בהתרגשות עצומה לקראת היום הגדול, וזה בדיוק הזמן לעשות סדר ולברר מה עומד מאחורי מנהגי החתונה הכה סימבולים שאנו מכירים כמעט מאז ומתמיד: מדוע מצופה מהגבר לכרוע על ברכו כדי להציע נישואים? למה שוברים כוס? עבור מה משמשת הכתובה? חקרנו ואספנו את כל התשובות עבורכם.

  1. מדוע הגבר כורע על הברך כדי להציע נישואים?

    אחת הסצנות המוכרות ביותר מתעשיית הקולנוע והסרטים הוא הרגע בו גבר החלומות, האביר על הסוס הלבן, כורע על ברכו, שולף טבעת ושואל את השאלה הגורלית. מאיפה הגיע המנהג הזה בכלל? ובכן, המקור ההיסטורי של המחווה הרומנטית הזו מעט עמום, אבל תאוריה אחת מכולן נראית מבטיחה. לפיה, המסורת הזו מגיע מימי הביניים, כאשר אבירים היו משתחווים בפני נשים כאות של אצילות. כריעה הייתה חלק מהפרוטוקול של טקסים רבים, וביניהם גם טקסים רומנטיים. למעשה, יצירות אמנות וספרים מימי הביניים מציגים אבירים המתכופפים בפני אדוניהם הפיאודלים, כאות של כבוד, או כורעים ברך מול אישה על מנת להביע את הערצתם הנצחית אליה באמצעות אקט "מנומס". "זה מציב את מציע הנישואים בעמדה בה כל החיים שלו נמצאים כעת בידיה של האישה, בתקווה שהיא אהבת אותו", מסביר קייט וויליארד, מפיק חתונות. 

  1. מדוע לובשים לבן בחתונה?

    לכולנו נראה מובן מאליו שכלה צריכה ללבוש לבן ביום חתונתה, אבל בארצות אחרות בעולם המסורת הזו שונה, כשבמזרח לדוגמה כלות לובשות בכלל שמלה אדומה. אז מאיפה הצבע הלבן הזה הגיע אלינו? כפי שהאינטואיציה שלכם ודאי אומרת לכם, הסיבה לכך היא שלצבע הלבן ישנה קונוטציה של טוהר וניקיון, כשהאישה מגיעה "עם לב נקי ומוכן להתמסרות לבן הזוג". המנהג היהודי העוסק בנושא, נעוץ במשפט: "כי נמחלו עוונותיה ביום זה ועתה היא טהורה מחטאיה". המסורת הזו לא ייחודית רק ליהודים, כאשר גם בקרב דתות אחרות נהוג היה לאורך ההיסטוריה ללבוש לבן ביום החתונה. באנגליה למשל, בתחילת המאה ה- 19, המלכה ויקטוריה הטביעה את חותמה וקבעה את עתיד החתונות בממלכה. כאשר ויקטוריה נישאה לבן דודה אלברט היא לבשה שמלה לבנה מרשימה, ומרגע זה ואילך הדבר הפך למעין מסורת בממלכה האנגלית. 

  1. למה שוברים כוס זכוכית?

    ברגע השיא של החתונה, לאחר קבלת הפנים, הברכות, והחלפת הטבעות, החתן שובר את כוס הזכוכית העטופה בנייר כסף והקהל מריע. מהי הסיבה למנהג המוזר הזה, שלא פעם אחת גברים אף נפצעו בעקבותיו ופונו לקבלת טיפול רפואי? המסורת טמונה בהיסטוריה לא שמחה במיוחד. לפי המנהג הדתי, שבירת כוס הזכוכית נועדה לסמל את התלאות והקשיים שעבר עם ישראל לדורותיו. דווקא בזמני שמחה גדולים, כמו חתונות, שבירת הכוס נועדה להזכיר לחוגגים שלמרות השמחה הגדולה, ואפילו שעם ישראל חזר לארץ, המצב עוד לא מושלם. כשלוקחים כלי ושוברים אותו, החוגגים מדגישים שלמרות השמחה האישית שלהם, יש מקום לפעול עוד ברמה הלאומית. הייחול הקולקטיבי הזה, מלווה את הזוג מתחילת דרכו כשרשרת בזיכרון המסורת היהודית.  

  1. למה נועדה הכתובה?

    רגע לפני תחילת החופה והחגיגות, מתבצע טקס חתימת הכתובה בפינה צדדית באולם האירועים. מה קורה שם בעצם? מתברר שלכתובה ישנן מספר מטרות. הראשונה היא להבטיח את קשר הנישואין, כאשר בעל שרוצה לגרש את אשתו ללא עילת גירושין מוכחת, ידע שיצטרך לשלם לה את כתובתה. הסיבה השנייה, היא כדי לדאוג לאישה במקרה שבעלה נפטר, באמצעות כך שתוכל לתבוע את כתובתה מעיזבונו. סיבה נוספת לכך, היא הבטחת עתידה של הגרושה ככלל, וכדי להקל עליה להתחתן מחדש.

    המסורת הזו נהוגה עוד מימים ימימה, כשהיה נהוג בקהילות ישראל שבמעמד החופה ובפני שני עדים יחתום החתן על שטר כתובה וימסור לכלה. היום, עריכת שטר כתובה הינה חובה שאינה ניתנת להתנאה ומהווה חלק בלתי נפרד מנישואין על פי התורה.

    הכתובה גם מהווה תזכורת לנישואין שנערכו בין בורא העולם ועם ישראל, כשמשה רבינו לקח את 'ספר הברית' וקרא באזני בני ישראל לפני 'טקס החופה' בהר סיני. בתורה, החתן (בורא העולם) התחייב לספק את צרכיהם הפיזיים והרוחניים של בני ישראל. חוזה נישואין זה הוא זה שעמד לנו ולאבותינו במשך אלפי שנות גלות וייסורים.  
  1. מה המקור ההיסטורי להינומה?

    במהלך רוב זמן הקידושין והחופה, פניה של הכלה בכלל מכוסות על ידי הינומה לבנה וארוכה. ובכן, מתברר שמדובר במנהג יהודי קדום ביותר, כאשר כבר בתקופת המשנה שנכתבה במאה השנייה לספירה, נכתב שכלות יהודיות עוטות על פניהן הינומה בחתונה. נראה שהמנהג הזה אפילו עתיק עוד יותר - לפי התורה, כאשר רבקה נישאה ליצחק היא כיסתה את פניה עם צעיף.

    ישנם מספר הסברים דתיים למנהג. לפי אחד מהם, כיסוי פניה של הכלה מסמל את העובדה שהחתן בוחר בה לא בשל יופיה החיצוני אלא בזכות האישיות והתוכן הפנימי שלה. סיבה אחרת, היא שלא ראוי שגברים ינעצו מבט בפניה של האישה. הסבר דומה, הוא שכיסוי פניה של הכלה נועד להראות שמרגע זה ואילך היא שומרת את יופיה אך ורק לבעלה. יש הטוענים שהמנהג נועד לשדר מסר לבעל, לפיו האישה מוכנה להתחתן אתו בעיניים עצומות, בלי לבדוק כמה כסף שווה הטבעת שהוא עונד על אצבעה. 

  2. מדוע החופה נראית כך?

    "החופה היהודית עומדת על עמודי ברזל ופתוחה בארבעה כיווני אוויר. הסיבה היא שבאופן הזה בני הזוג מקבלים על עצמם להקים בית שיהיה פתוח לרווחה, כפי שנהגו אברהם ושרה", אומר הרב שמעון לוי. "ישנם זוגות המעדיפים לקיים אירוע זה תחת כיפת השמים, וגם לכך יש סיבה יהודית - תזכורת לברכת האלוקים לאברהם שזרעו יהיה רב ככוכבי השמים. בנוסף, חופה תחת כיפת השמים מסמלת את נכונות בני הזוג להקים בית יהודי אשר בו ישררו אידיאלים אלוקיים ושמימיים ולא רק צרכי החומר בלבד".