אי אז ב־1999, עיתונאית "ניו יורק טיימס" ג'ויס וודלר וודאי לא יכלה לשער עד כמה נבואית תהפוך כותרת מאמר שלה על צעירה סלובנית אלמונית. "דוגמנית־על בבית  הלבן?", תהתה וודלר בכתבה ספק משועשעת ספק מלגלגת שעסקה במלאניה קנאוס, חברתו בת ה־28 של המיליארדר ויזם הנדל"ן דונלד טראמפ.

הכתבה, שגם כללה ראיון עם קנאוס, פורסמה בהמשך לשיחה פרובוקטיבית שערך הזוג עם שדרן הרדיו הפרובוקטיבי לא פחות האוורד סטרן, בתוכניתו השבועית שהיתה אז הפופולרית בארצות הברית, בשל השערוריות שהוא סיפק בכמויות מסחריות. פורמלית, השיחה התקיימה לרגל הכרזתו של טראמפ כי ירוץ לנשיאות מטעם המפלגה הרפורמית, שאותה הקים המיליארדר רוס פרו כדי לרוץ לנשיאות בקמפיין של 1996. בפועל, היא סיפקה לסטרן רייטינג גבוה ולטראמפ במה לא אופיינית לקדם את הקמפיין שלו, שנגנז כעבור כמה חודשים.

לצד פיזור מחמאות שכבר אז נכללו תחת ההגדרה של הטרדה מינית, ביקש סטרן לברר עם קנאוס מה היא לובשת, אם בכלל, מה תדירות יחסי המין שלה ושל בן זוגה, אם היא נוהגת לגנוב לו כסף מהארנק ואם היא מתכוונת להתחתן עימו. קנאוס, שבעקבות הזוגיות שלה עם טראמפ כבר היתה כנראה מורגלת לשיחות מהסוג הזה עם שוביניסט רודף נשים, שיתפה פעולה עם סטרן בשילוב של ביישנות וצחקוקים. גם אם היא לא ששה לראיון, לא בטוח שהיתה לה ברירה – בן זוגה היה שם לידה, בפנטהאוז במגדל טראמפ, כדי לאגף אותה מול השאלות החודרניות של סטרן.

בחלוף כמעט שני עשורים, קנאוס עדיין מבלה חלק ניכר מזמנה בפנטהאוז ההוא, אולם נדמה שמעט מאוד מרכיבים מחייה הקודמים נשתמרו. את הפנטהאוז היא חולקת כעת עם בארון, בנה בן העשר שנולד כשנה לאחר שנישאה לטראמפ ב־2005, אז גם מחקה את שם משפחתה הסלובני לטובת שם המותג האמריקאי. את הביקיני החליפה בחליפות מעצבים, ואת הראיונות הסקסיסטיים זנחה לטובת מתקפה על התקשורת "שהמציאה המון שקרים עלי", כפי שאמרה ערב הבחירות בראיון לאנדרסון קופר מ־CNN; ובינואר 2016, היא המירה את התואר דוגמנית־על בתואר הגברת הראשונה של ארצות הברית.

למה אנחנו מרחמים על מלניה טראמפ?

ספק אם היא מרוצה כל כך ממעמדה החדש. התקשורת האמריקאית נשטפה בחודשים האחרונים בדיווחים על שקיעתה באומללות מאחורי החיוכים המוקפדים שהיא מחויבת לפזר באירועים רשמיים ומול המצלמות. הצהובון "US וויקלי" הקדיש לה את שערו בסוף פברואר תחת הכותרת "המאבק של מלאניה: מבודדת ולא מוכנה, הגברת הראשונה והמסויגת אומללה". בכתבה הובאו עדויות של בני משפחה השופכות אור על מצב הרוח העגמומי בו היא שרויה ועל הסתגרותה בפנטהאוז במגדל טראמפ. "אלה לא החיים שהיא חלמה עליהם, אלא אלה שדונלד חלם עליהם", אמר לשבועון הסטייליסט פיליפ בלוך, חבר של הזוג. "למען האמת, התפקיד הזה דורש התמודדות רבה. היא בעיקר מסתתרת כעת".

מלאניה טראמפ (צילום: Scott Olson, GettyImages IL)
ספק אם היא מרוצה כל כך ממעמדה החדש|צילום: Scott Olson, GettyImages IL

למרות קריירה מול המצלמות וחשיפה לציבור בלבוש מינימלי, אם בכלל, מלאניה תמיד היתה אדם שנטה לפרטיות בחייו. אולם דווקא כעת, לאחר שנהפכה להיות האישה המסוקרת בארצות הברית, נדמה שקנאותה לפרטיותה גוברת. מאז יום ההשבעה היא שוהה כמעט כל זמנה בפנטהאוז במגדל טראמפ, ממנו יצאה רק פעמים ספורות, כשאת חלק מסופי השבוע היא מבלה באחוזת הפאר מאר־א־לאגו של טראמפ בפאלם ביץ', פלורידה. עד הבחירות היא יצאה מביתה בתכיפות גבוהה יותר, גם מאחר שנהגה ללוות מדי יום את בנה בארון לבית הספר ולאסוף אותו הביתה, אולם כעת המשימה הזאת מוטלת על מאבטחיו האישיים של הנשיא.

ההסתגרות של מלאניה מתחילה לגבות מחיר מנשיאותו של טראמפ. באחד הימים צוות הבית הלבן התחנן בפניה לבוא לוושינגטון הבירה כדי להעביר את הסיור המסורתי של הגברת הראשונה במעון הנשיאות ולהצטלם לתקשורת, אך היא סירבה. בהזדמנות אחרת, אנשי הסגל לא הצליחו לשכנע אותה להתלוות לאשתו של ראש ממשלת יפן במסגרת ביקור רשמי של שינזו אבה – אחד המנהיגים הראשונים שנפגשו עם הנשיא החדש. בסופו של דבר היא גייסה תעצומות נפש ונעתרה לארח אותה באחוזה בפלורידה. "היא שונאת את זה, והיא אומללה", אמר מקור לשבועון.

"היא שונאת את זה, והיא אומללה",|צילום: רויטרס, חדשות

אולם בעוד שמידת שביעות רצונה נותרת בסימן שאלה, מידת שביעות הרצון של האמריקאים ממנה נמצאת בעלייה חדה. סקר CNN שנערך במארס מצא כי ל־52% מהאמריקאים יש דעה חיובית על הגברת הראשונה החדשה שלהם, לעומת 36% בלבד ביום ההשבעה. למעשה, מלאניה פופולרית כעת יותר מהנשיא, ששיעור התמיכה בו ירד בחודש שעבר ל־47%, לאחר שנכנס לבית הלבן עם שיעור התמיכה הנמוך ביותר אי פעם לנשיא אמריקאי.

מרוצה או לא, נראה שהיא מתחילה להתרגל למעמדה. את יום האישה הבינלאומי ציינה מלאניה בהנחיית פאנל מיוחד בבית הלבן עם בתו המועדפת של הנשיא, איוונקה. בחליפת ראלף לורן שחורה והדורה סיפרה הגברת הראשונה של אמריקה כיצד ילדותה תחת משטר קומוניסטי דיקטטורי סייעה לה להעריך כמהגרת את החשיבות של חירות ושל שוויון הזדמנויות בארצות הברית. "עלינו להתמודד יחד עם רדיפות אכזריות של נשים, כגון שעבוד בכפייה, התעללות מינית ודיכוי מוחלט של הרבה יותר מדי נשים ונערות ברחבי העולם", אמרה בנאום. קהל הנשים האוהד העדיף לא להזכיר לה שבעלה החליט למנוע כניסת מהגרים משבע מדינות במזרח התיכון, שמצטיינות במעשים הקשים שהזכירה, ושבהן נשים סובלות מדיכוי בכל שכבות האוכלוסייה. "אנחנו נעשה זאת לא רק באמצעות שוויון מגדרי בכל רמות החינוך, אלא גם על ידי כך שנראה לכל הילדים, ובייחוד לבנים, שנוכל לממש את הפוטנציאל הקולקטיבי דרך אמפתיה, כבוד ונועם", הוסיפה.

קשה לומר שהערכים שהגברת טראמפ מצווה להעביר לדור הצעיר משקפים את הערכים שבעלה מפגין – מאותו ראיון רדיו שבו התייחס בעיקר לגזרתה וביצועיה במיטה, דרך הקלטה מ־2005 שהודלפה חודש לפני הבחירות ובה נשמע טראמפ שוטח את משנתו לגבי המין השני במשפט "לתפוס אותן בכוס", ועד לשורת הנשים שטוענות כי ביצע בהן מעשים מגונים.

ואולם בניגוד להשערות המוקדמות, הדימוי הסקסיסטי של טראמפ ושורת השערוריות לא פגעו בו ביום הבחירות: בקרב נשים לבנות, טראמפ נהנה משיעור תמיכה גבוה יותר מאשר האישה הלבנה שהתמודדה מולו והיתה המועמדת הבטוחה לניצחון – הילרי קלינטון. אולי כי הן ראו בו את מה שמלאניה ראתה בו כבר ב־1999. "הוא איש עסקים מצליח מאוד, הוא מקסים מאוד, והוא חכם מאוד", אמרה אז בראיון לוודלר העיתונאית.

הודו גם לרעייותיהם (צילום: רויטרס)
מלניה טראמפ ושרה נתניהו|צילום: רויטרס

את טראמפ פגשה מלאניה כשנה קודם לכן, באירוע של שבוע האופנה של ניו יורק, אליה עברה ב־1996 אחרי קריירה בינלאומית מצליחה כדוגמנית. טראמפ, גרוש טרי מאשתו השנייה מרלה מייפלס, הגיע למקום מלווה ביפהפיה אחרת – אשת העסקים הנורבגית סלינה מידלפארט. טראמפ ניצל את הדקות שבהן שהתה מידלפארט בשירותים כדי להתחיל עם הדוגמנית הסלובנית, שבתחילה סירבה לתת לו את מספר הטלפון שלה. בהמשך התרצתה והשניים יצאו לתקופה קצרה, אך היא הפסיקה את הקשר ביוזמתה. חיזוריו של טראמפ נמשכו ולאחר כמה חודשים השניים חזרו זה לזו. מאז, ולאורך השנים שבהן טראמפ הואשם בשורה של הטרדות מיניות, לא נפרדו.

שש שפות ושער בעירום מלא

מלאניה קנאוס נולדה בעיר נובו מסטו בסלובניה ב־1970, כשעוד היתה חלק מיוגוסלביה הקומוניסטית. היא נכנסה לתעשיית האופנה לא רק בזכות נתוניה החיצוניים, אלא גם הודות לאמה, שהיתה מעצבת אופנה. את קריירת הדוגמנות החלה כבר בגיל 5, ובגיל 16 כבר השתתפה בפרסומות. כעבור שנתיים חתמה על חוזה בינלאומי ראשון עם סוכנות דוגמנות במילאנו. קריירת הדוגמנות שלה המריאה ואילצה אותה לנשור מהלימודים באוניברסיטת לובליאנה אחרי שנה אחת בלבד. היא דוברת שש שפות: סלובנית, סרבו־קרואטית, אנגלית, צרפתית, איטלקית וגרמנית. לאורך השנים גופה עיטר שערי מגזינים בכל השפות הללו. שלא במפתיע, השער הזכור ביותר היה למגזין GQ בבריטניה, עליו הופיעה בעירום מלא.

את ויזת העבודה שלה בארצות הברית קיבלה קנאוס ב־1996, לא לפני שגבתה 20 אלף דולר עבור עשר עבודות דוגמנות כשהיא נטולת אישור העסקה, כפי שחשפה סוכנות איי.פי בנובמבר האחרון. ב־2001, כשטראמפ כבר היה בן זוגה הקבוע, קיבלה מלאניה מעמד של תושבת קבע.

מלניה ודונלד טראמפ (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
"פוליטיקה ובמדיניות – זה התחום של בעלי"|צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

ב־2004 היא שדרגה את מעמדה הציבורי והאישי, התארסה לטראמפ וגם זכתה לחשיפה טלוויזיונית עם עליית סדרת הריאליטי "המתמחה", שהפכה ללהיט ארוך שנים ואת טראמפ לפנים מוכרות בכל בית בארצות הברית. מלאניה הופיעה בפרק האחרון של העונה הראשונה, וזכתה לומר בדיוק שש מילים: "זה ממש חמוד. זה ממש טוב".

לא כל אדם ניחן בכושר רטורי מפותח, ומלאניה טראמפ הצליחה לפלס דרכה לפסגה גם בלעדיו. אולם הגברת הראשונה אינה טורחת להסתיר כי אין לה עניין בהבעת עמדות בשדה הפוליטי־חברתי. "בחרתי לא להתעסק בפוליטיקה ובמדיניות – זה התחום של בעלי", אמרה בראיון לפני כשנה למגזין GQ, שהפעם כלל יותר מלל ופחות עירום. "איש אינו יודע מה אני מייעצת לבעלי, ואיש לעולם לא יידע", הוסיפה.

הקו המנחה הזה בלט גם לאורך הקמפיין הנשיאותי של טראמפ. בזמן שבעלה חרש את אמריקה וסיפק התבטאויות שערורייתיות בקנה מידה חסר תקדים בזירה הפוליטית, מלאניה מיעטה בהופעות ציבוריות, וכשכבר הופיעה, היא קימצה במילים. "נכון שהוא הטוב ביותר? הוא יהיה הנשיא הכי טוב אי פעם. אנחנו אוהבים אותך!", אמרה לקהל בעצרת בחירות בדרום קרוליינה בתחילת נובמבר, ואז ירדה מהבמה.

למעשה, הנאום היחיד שלה שנצרב בתודעה זכה להדים מאחר שהיה מועתק. הסרטון שבו מסך חצוי מציג את מלאניה חוזרת בוועידה הרפובליקאית של 2016 מילה במילה על דברים שאמרה מישל אובמה בוועידה הדמוקרטית של 2008 נהפך ויראלי, הוקרן שוב ושוב במהדורות חדשות לצד תוכניות סאטירה, ובוודאי לא תרם לביטחון של הגברת הראשונה לעתיד בהופעות מול קהל. העובדה שהגברת טראמפ הקריאה מהטלפרומפטר נאום מוכן שמישהו אחר כתב עבורה לא עוררה בה דחף להתחיל לכתוב את הנאומים שלה בעצמה. אחרי שנים שבהן תפקידה בהופעות מול קהל הסתכם בלצעוד ולשתוק, מלאניה נדרשת כעת לעמוד ולדבר. קשה לומר שהיא מצטיינת בכך.

יוזמות עסקיות כושלות

חייה המשותפים עם אחד מאנשי העסקים הידועים בארצות הברית, גם אם לא בהכרח מהמוצלחים ביותר – טראמפ פשט רגל ארבע פעמים, ועד היום מסרב להציג לציבור את דו"חות המס שלו – איפשרו למלאניה התנסות כפולה בזירה הקמעונית. בשני המקרים, מתעורר הרושם שהכישורים העסקיים שלה התבררו כמוצלחים עוד פחות מכישוריה הרטוריים.

ב־2010 השיקה מלאניה קו תכשיטים על שמה דרך אתר התכשיטים QVC. היה זה כשלוש שנים לאחר שבתו הבכורה של טראמפ, איוונקה, השיקה קו תכשיטים משלה. לעין בלתי מזוינת, ההבדל המרכזי בין הקולקציה של האחת לזו של השנייה היה המחיר – איוונקה פנתה לקהל עשיר ומכרה את תכשיטיה בטווח של 750 דולר ועד 100 אלף דולר. מלאניה כיוונה לקהל עממי הרבה יותר, ושיווקה את מוצריה בטווח מחירים של 30־200 דולר.

בראיון ל־CNBC התגאתה מלאניה כי עיצוב התכשיטים מבוסס על הסגנון של שלושת בתיה – בפאלם ביץ', בניו יורק ובפריז. ב"ניו יורק טיימס" בחרו לתאר את קו התכשיטים הצעקני כ"לואי ויטון פוגש את אטלנטיק סיטי" – עיר ההימורים שקמה לתחייה בשנות ה־80, בעיקר בזכות טראמפ. המזל לא ממש האיר פנים ליוזמה העסקית הראשונה של מלאניה. QVC הפסיקו לשווק את התכשיטים אחרי כמה חודשים, וכיום אפשר לאתר אותם בעיקר באי־ביי ובקרייגסליסט, לרוב במחיר מופקע לאור השדרוג במעמדה.

מלניה טראמפ (צילום: Mark Wilson, GettyImages IL)
לצד איוונקה|צילום: Mark Wilson, GettyImages IL

רוב היזמים נכשלים בהתנסות העסקית הראשונה שלהם, וממשיכים לנסות בתקווה להצליח מתישהו. גם מלאניה צעדה בדרך הזאת. ב־2012 היא חתמה על הסכם לשיווק קו של קרמים ממותגים להצערת העור עם חברת הקוסמטיקה ניו סאנשיין, המשווקת בין היתר את הקרמים של בנות קרדשיאן. הקשר החברי של הבעל טראמפ עם בעלי החברה סיפק לאשתו את קיצור הדרך החיוני. אולם מלאניה לא הסתפקה בקיצורי דרך, ונדמה שאחרי האפיזודה הכושלת הראשונה, היא לא היתה מוכנה לסבול כישלון עסקי נוסף. היא שיווקה באגרסיביות את המוצרים באמצעות מתקפת יחסי ציבור שכללה כתבות במגזיני אופנה, הופעת אורח ב"המתמחה" ושימוש בבנה בן השש אז בהופעה טלוויזיונית אחת שבה שימש נסיין של קרם להצערת העור.

בנוסף, יצאה טראמפ בסדרה של ראיונות לתקשורת, ובהם סיפרה שפיתחה בעצמה את קו המוצרים שמבוסס על קוויאר, גייסה בעצמה את הכימאי והשקיעה בקו שנים מזמנה ומרצה. גם אם הדברים חוטאים לאמת, אפשר להניח שבבית היא קיבלה גיבוי מלא. בספרו "אמנות העסקה" (Art of the Deal) מ־1987 מסביר דונלד טראמפ בהרחבה כיצד הוא מבצע מניפולציות על התקשורת. אשתו השלישית בוודאי ספגה מהמחבר כמה כללי יסוד. ואולם לרוע מזלה, קו הקרמים אפילו לא הגיע לשלב השיווק. קרב משפטי מכוער בין בעלי ניו סאנשיין הוביל לפירוק החברה, ומלאניה שילמה את המחיר.

הצטרפו לשידור הישיר מוושינגטון (צילום: רויטרס)
טראמפ ומלניה בנשף החירות|צילום: רויטרס

"אישה ראשונה שמרנית מאוד"

למרות הכישלונות, החוזים עליהם חתמה מלאניה וההכנסות ממכירת תכשיטים העשירו את חשבון הבנק שלה, והונה האישי מוערך כיום ב־11 מיליון דולר. לא מעט ביחס למאיון העליון, לא הרבה ביחס לבעלה.

בראיון מ־2013 לערוץ הבידור "אינטרטיינמנט טונייט" עוד המשיכה מלאניה בקידום קו התכשיטים הדועך שלה, והתפנתה גם לפרגן לבעלה. "הוא בחור רומנטי… זה סוג אחר של רומנטיקה לעומת אנשים אחרים אבל בלאו הכי הוא אדם אחר… יש לנו מערכת יחסים נהדרת ושנינו עצמאיים מאוד".

יציבות היחסים אינה מובנת מאליה כשמדובר ברודף שמלות אובססיבי מחד ובדוגמנית יפהפייה מנגד, ואפשר להעריך שהשניים באמת מצאו שפה משותפת לאורך השנים, ואף להעריך את הדבקות שלהם בקשר. אולם בחלוף כמעט 20 שנה של זוגיות, ייתכן שכיום אפשר להסתפק בשפת הגוף של השניים כדי להבין לאיזה מצב היא נקלעה. ריקוד ההשבעה של הזוג הנשיאותי ב־21 בינואר חילץ בעיקר תיאורים על הקרירות והחיוכים החמוצים שהשניים חייכו זה לזה. "מי שלא היה יודע את האמת, היה מניח שהם לא נשואים", אמרה ל"אינדיפנדנט" סוזן קונסטנטין, מומחית לשפת גוף שהכשירה בכירים בממשל. "אני לא רואה שום חום או אהבה אמיתית וחמלה ביחסים האלה".

_OBJ

נתוני הגירושים בארצות הברית יכולים להעיד שאין זוגות רבים שיכולים להתפאר בתכונות האלה אחרי שני עשורים של זוגיות, אבל אפשר היה להניח שביום החשוב ביותר בחייו של בעלה, מלאניה לא תתקשה כל כך להעלות חיוך על פניה. עם זאת, ייתכן ששפת הגוף שלה שידרה בעיקר הלם – כי מלאניה קנאוס פשוט לא האמינה שהיא אי פעם תגיע לבית הלבן.

"מה יקרה אם אי פעם תגיעי פעם לבית הלבן?" שאלה אותה ג'ויס וודלר ב־1999. "אני אהיה אישה ראשונה שמרנית מאוד, כמו בטי פורד או ג'קי קנדי. אני אתמוך בבעלי", אמרה. בינתיים, היא עושה את זה בעיקר בשלט רחוק, מאותו פנטהאוז שבו התוודתה על הפנטזיות המיניות שלה עם גבר שכבר אז פינטז על כניסה למקום נשגב עוד יותר. בארץ שבה המציאות עולה על כל דמיון, הפנטזיה הרטובה של דונלד טראמפ, כיום נשיא ארצות הברית, נהפכה למציאות. בשביל מלאניה אפשר לקוות שמימוש הפנטזיה שלו לא תהפוך את חייה לסיוט.