מבין הבדיקות השגרתיות שאנו עוברות, אין ספק שהאינטימית והפולשנית מכולן היא הבדיקה הגניקולוגית. גם אם עברתן כבר עשרות בדיקות כאלה במהלך חייכן, המפגש עם כיסא הגניקולוג תמיד ילווה במבוכה כלשהי. אין פלא אם כך, שמטופלות רבות מעדיפות להיות מטופלות על ידי רופאה אישה על פני גבר. איך בדיוק נוצרת העדפה כזו או אחרת, והאם יש לה אחיזה במציאות? 

נשים מבוגרות מעדיפות רופאים

"אני מכירה את זה מהעבודה שלי, וזה שכיח מאוד שנשים מעדיפות רופאה אישה", אומרת ד"ר ג'וליה ברדה, מנהלת השירות לרפואת אם ועובר ומנהלת המרכז לנפגעות תקיפה מינית בביה"ח וולפסון. "יש מטופלות שמוכנות ללכת רק לרופאה, ובגלל שאני פתוחה איתן אני שומעת את ההסברים: הן אומרות שיותר נח להן להיפתח, לספר על בעיות שהן סובלות מהן ולהגיד גם דברים 'מביכים'. המטופלות חושבות - ובצדק - שאני מבינה אותן, כי עברתי אותם דברים: גם אני הייתי בהיריון, למשל. עניין נוסף, שלא תמיד נעים לדבר עליו, הוא שכאשר אישה באה לבדיקה אישה אין מתח מיני, דבר שכן מתקיים בין אישה לגבר בכל סיטואציה".

קראו גם: איך בוחרים רופא נשים?

ומה לגבי הסוג השני, נשים שמעדיפות רופא? לדברי ד"ר ברדה, מדובר בעיקר בנשים מבוגרות יותר, שסומכות יותר על גבר מאשר על אישה. "יש מעט נשים כאלו - זה משהו היסטורי, כי בעבר היו יותר גברים בתחום הרפואה והתפיסה הייתה שגבר יותר סמכותי, אבל לדעתי הרוב היום מעדיפות אישה או שלא אכפת להן. מעבר לכך, יש עניין של מגזרים מסויימים, שמעדיפים נשים. למשל, נשים חרדיות שלא יכולות להיות לבד עם גבר בחדר, וגם מוסלמיות ונשים המשתייכות לעדות מסויימות, גם אם לא חרדיות, אבל מסורתיות יותר ומרגישות פחות נוח להיות במחיצת גבר בסיטואציה כזו".

גניקולוג רופא נשים (צילום: lofilolo, Thinkstock)
עם מי את מרגישה יותר בנוח?|צילום: lofilolo, Thinkstock
 

מכיוון שד"ר ברדה אשה בעצמה, שאלתי אותה לגבי ההעדפה שלה. "אני, למשל, ילדתי במחלקה שבה אני עובדת, ובחרתי שני רופאים שעובדים איתי, ובמקרה אחד מהם היה גבר ואחת אישה. אם לא הייתי במקצוע, אני די בטוחה שהייתי מחפשת לעצמי רופאה אישה".

בדור הרופאים הבא יהיו יותר רופאות

כל מי שמעדיפה רופאה על פני רואה מכירה את המצב: את מתקשרת למערכת זימון התורים ויש לך שתי אפשרויות: לראות רופא היום או לראות רופאה עוד חודש. החדשות הטובות הן שהתמונה הזאת עומדת להשתנות. "בוולפסון, בית החולים שבו אני עובדת, יש שבעה רופאים במחלקת הנשים בכירים לעומת ארבע בכירות, אבל הממתמחים מתחלקים פחות או יותר שווה בשווה - כך שבדור הבא של הרופאים סביר להניח שזה יהיה המצב". 

בבית החולים "סורוקה" המצב אפילו יותר טוב. "יותר מחצי מהמתמחחים אצלנו הן מתמחות, ואצל הבכירים זה חצי חצי. בכלל, ברפואה יש כיום יותר נשים, וזו מגמה שמתחזקת", אומר פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה. ולגבי ההעדפות של נשים, פרופ' שיינר דווקא סבור שיש מגמה לכאן או לכאן. "אני לא חושב שלנשים יש העדפה מגדרית, אלא אם מדובר בנשים שמגיעות מאוכלוסייה מאוד ספציפית. כולנו עובדים, אין לנו מובטלים בחבורה, מה שקובע זה לא המין אלא המקצועיות והאמפתיה.

"אני יכול לספר שגיסתי הלכה לבדיקה מסוימת אצל רופאת נשים, וכשהבדיקה הכאיבה לה הרופאה אמרה לה: 'שש, זה לא כואב' - זה כמובן מקרה ספציפי, אבל הוא מראה שאמפתיה ורגישות לחולים ולמטופלים ממש לא נקבעת לפי המין. אם בכל זאת מגיעה למחלקה אישה שמבקשת רופאה, לא ניכנס איתה לריבים בגלל זה, ואם יש רופאה שפנויה באותו רגע היא תבדוק אותה, אבל זה באמת לא קורה הרבה".

רופאה ומטופלת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האם רופאה תבין אותך יותר?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"האם רופא מפסיק להיות גבר?" 

"האמונה הרווחת היא, שבגלל שזו סיטואציה רפואית אז אני לא אמורה להתחשב במין או המגדר של המטפל", אומרת ורד (30). "אבל כשאני שוכבת בלי תחתונים, פסוקת רגליים על הכיסא, לא כל כך אכפת לי מה אני אמורה או לא אמורה להרגיש. אני רק חושבת על השורה התחתונה, על המציאות: יש פה גבר זר שמסתכל יותר מדי מקרוב בוואגינה שלי. אני לא רוצה להישמע כמו תלמידת תואר שני במגדר, אבל כל היום אנחנו מסתובבות בתחושה של אובייקט, שגברים מסתכלים עלינו ושופטים אותנו, גם אם זה לא באמת במודע או מתוך איזה רוע לב. למה שתחשבו שזה נפסק מאחורי הווילון? האם רופא מפסיק להיות גבר כשהוא מבקש שתתפשטי? יש לי מכרה שהלכה פעם לרופא נשים, שאחרי כמה ימים פגש אותה בבר ואשכרה התחיל איתה.

"אולי זה באמת רק הראש המעוות שלי", ורד ממשיכה, "אבל בכל פעם שהלכתי לגניקולוג הייתי לחוצה, בין היתר תהיתי האם הוא שם לב או לא שאני כנראה התל אביבית האחרונה עם שיער ערווה, האם יש לו דעה על איך הוואגינה שלי נראית? לא אסרב שגבר יבדוק אותי כמובן, אבל אם יש לי ברירה: אני מעדיפה אישה. גם אם זה אומר לחכות שלושה חודשים יותר לתור".

מתלבטת (צילום: Thinkstock)
מה הוא חושב עלי?|צילום: Thinkstock

אצל נגה (34) הגישה אחרת בתכלית. "היום אני מטפלת אצל רופא מעולה שאין לי כוונה להחליפו, אבל לפני שהגעתי אליו יצא שעברתי כמה וכמה דירות בערים שונות, ונאלצתי להחליף את הרופאים שלי כמה וכמה פעמים, כך שיצא לי ללכת גם לרופאות וגם לרופאים, ואם אני צריכה לבחור, אני מעדיפה רופא". 

"חשוב לי להסביר שאני לא איזו שונאת נשים או חושבת שהן לא מקצעויות חלילה", היא ממשיכה, "אבל יש משהו לא נעים בהרגשה שאישה, שיש לה אותו ציוד כמו שלך, בודקת אותך. אני זוכרת שבלידה הראשונה היה רופא גבר, שהיה הכי חמוד ומצחיק, אבל בלידה השנייה הייתה רופאה שהייתה פחות או יותר בגילי, וכל הזמן נתנה לי הרגשה שאני מפונקת ובכיינית מדי. לא יכולתי שלא לחשוב שבטח גם היא ילדה, ומשווה את עצמה אליי, וזו הרגשה ממש לא נעימה, בטח כשאת מתפתלת וצורחת.  מצד שני, אני ממש נגד אפליה מגדרית, אז אם חלילה אעבור שוב דירה או אצטרך למצוא רופא קבוע אחר אני מקווה שאצליח לא להיות עם דעות קדומות, ולבחור את מי שאקבל עליו או עליה הכי הרבה המלצות".