סלמון עם מחית שעועית לבנה (צילום: ניקי דואי,
אז מה אם הוא קצת מסריח? דג טוב לתזונה שלך|צילום: ניקי דואי, "בישול רב אנרגיה"

אחוז שומן
משקל גוף בלבד אינו מהווה אינדיקציה מדויקת למצב הכללי של הגוף מכיוון שאינו עושה הפרדה בין השומן לשרירים. רמה מסוימת של שומן בגוף היא חיונית לתפקוד היומיומי. הבעיה מתעוררת כאשר רמת השומן גבוהה, מה שעשוי לגרום ללחץ דם גבוה, בעיות לב, סרטן ועוד. כדי לבדוק כמה אחוזי שומן יש בגוף האדם, נדרשת התערבות של אדם מקצועי. בגדול אישה ממוצעת צריכה שבגופה יהיו כ-25 אחוזי שומן.

בי.אמ.איי (BMI)
מדד מסת הגוף המעריך האם אדם נמצא במשקל תקין, עודף או תת משקל. הנוסחא לחישוב BMI היא משקל האדם חלקי הגובה של האדם בריבוע. במידה והתוצאה נמצאת בטווח שבין 18.5-25 משקל האדם תקין. מעל 25 – נחשב לבעל משקל עודף ופחות מ-18.5 נחשב לבעל תת תזונה.

גירעון קלורי שלילי
מדובר בגירעון שנגרם כאשר אוכלים פחות ממה שהגוף דורש, או כאשר מגדילים פעילות על חשבון האכילה המופחתת. ההשלכות של גירעון קלורי הן האטה בקצב חילוף החומרים והפחתת הסיכוי לשמור על משקל גוף נמוך.

ויטמינים
ויטמינים הינם קבוצת תרכובות אורגניות אשר הכרחיות לתפקודו התקין של הגוף.‏ הגוף לא יכול לייצר את הוויטמינים בעצמו ולכן הם נקראים ‏VITA‏ (חיוניים). בדרך כל הגוף צריך מרכיבים ‏אילו בכמות קטנה. הצריכה לוויטמינים היא אינדיווידואלית למינים שונים.

חלבון
החלבון הוא למעשה אבן היסוד של השרירים שלנו. הוא חומר מזין חשוב המספק את צורכי הגוף לחומצת אמינו. צריכה מספקת של חלבון חיונית לתהליכי בנייה, שימור וגדילה אופטימאליים של הגוף, ובעיקר השרירים. מקורות מזון עשירים בחלבון הם בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, מוצרי סויה וקטניות.

חילוף חומרים (מטבוליזם)
תהליך של קליטת חומרים מהסביבה, עיבודם, הפקת אנרגיה מהם ופליטת הפסולת. בפועל, קצב חילוף חומרים מושפע מגנטיקה, דיאטות קיצוניות והרכב הגוף. דרכים להאצת חילוף חומרים: ארוחות קטנות לאורך היום, לישון בין שבע לשמונה שעות ביום, לשתות מים ולעשות כושר.

ניקוי רעלים
נטרול וסילוק חומרי הפסולת שהצטברו בגופנו במשך הזמן. דיאטות ניקוי עוזרות במניעת מחלות, עייפות, עצירות, גזים ועוד, בעיקר למי שהיה חשוף לנטילת תרופות, חומרים כימיים או הורמונים באופן קבוע ולאורך זמן.

סובין (צילום: Creativestock, Istock)
בתמונה: משהו שנראה ממש מוזר וקוראים לו סיבים תזונתיים|צילום: Creativestock, Istock

סיבים תזונתיים
הסיבים אינם נחשבים למרכיב תזונה הכרחי, אך הם עשויים לשפר את איכות החיים, את הפעילות הפיזיולוגית התקינה, ואת הסיכוי להקטין חשיפה למחלות. המקורות העיקריים לסיבים הם גרעינים מלאים (חיטה, שעורה, אורז מלא, שיבולת שועל וכו'), פירות, ירקות וקטניות (אפונה, שעועית יבשה, עדשים, פול, חומוס וכו').

פחמימה
הפחמימה היא מקור של גלוקוזה בגופנו הדרוש לפעולת המוח, והיא למעשה מספקת לנו אנרגיה באופן מהיר. הפחמימות זמינות בדגנים כמו אורז, חיטה, שיבולת שועל, לחם, פסטה, קמח, דגני בוקר. כמו גם בפירות וירקות כמו תפוחי אדמה, בטטה ותירס מתוק וקטניות (שעועית, עדשים, חומוס) ואף מוצרי החלב מכילים כמות של פחמימות.

קלוריה
יחידת מדידה של אנרגיה שהגוף מסוגל להפיק מהמזון. גרם פחמימה מספק ארבע קלוריות. גרם חלבון מספק ארבע קלוריות גם כן וגרם שומן מספק תשע קלוריות.

שומן
השומן הוא מרכיב חיוני בתזונה אשר מספק חומצות שומן חשובות ועוזר בספיגת ויטמינים חיוניים (A, B, E ו-K). השומנים מסייעים לגדילה ושומרים על העור. השומן מרפד ותומך באיברים שונים ומשמש חומר מבודד מחום וקור ועוד. עם זאת, עודף שומן משפיע על רמת כולסטרול בדם, מחלות וכמובן עודף משקל. שומן ניתן למצוא בחמאה, מרגרינה, גלידה, מוצרי חלב, בשר, ביצים, כמו גם באגוזים, שקדים, שומשום, סויה, תירס ועוד.