מתי את כבר לא סתם בחורה רגילה שרוצה לרזות, אלא סובלת מהפרעת אכילה? הגבול דק מאוד, אבל הוא עובר איפשהו. מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת מונטריאול ובמכון לבריאות הנפש באוניברסיטת דאגלס ופורסם בעיתון הבינלאומי להפרעות אכילה, קובע שאחוזי הנשים הסובלות מהפרעות אכילה הולך ועולה, ואפילו נעשה מטריד.
1,500 נשים נענו להשתתף בסקר טלפוני, וסיפרו על הרגלי האכילה שלהן. המספרים, תראו בעצמכן, די מזעזעים: למרות שאף אחת מהמשתתפות לא אובחנה בעבר כאנורקסית, כמעט 14 אחוז מהמשיבות דיווחו על יותר ממקרה אחד בחודש של אכילה מוגזמת ומחוסרת שליטה. 2.5 אחוזים סיפרו שהן נוהגות להקיא בכוח או משתמשות במשלשלים ומשתנים כדי לשמור על המשקל.
"המצב מדאיג מאד", אמרה בהתייחס לנתונים ד"ר ליזה גאובין, פרופסור במחלקה לרפואה חברתית ומונעת באוניברסיטת מונטריאול. "נשים נחשפות להמון מסרים סותרים: מצד אחד מעודדים אותן לרדת במשקל, ומצד שני מעודדים לאכול ולהתענג על האכילה".
הפרעות אכילה גם במגזר הדתי
גילן הממוצע של הבנות שענו על הסקר היה 31, כולן עירוניות ורובן לא מעשנות ואקדמאיות. הנשים שהודו בהתנהגויות אכילה לא תקינות לקו גם בדימוי עצמי בריאותי נמוך, ומכך הסיקו החוקרים שהפרעות אכילה נוטות להופיע יותר אצל נשים שחשות עצמן לא בריאות.
אז המספרים אצל החברות מעבר לים גבוהים, אבל עד כמה המצב חמור כאן, בישראל? ד"ר דיאנה פלשר, רופאה פנימית ומומחית לבריאות האישה, ממש לא רגועה: "לאף אחד אין ספק שיש לנו מצב קשה של הפרעות אכילה גם כאן בארץ. זו מגיפה אצלנו, אנחנו רואים בנות יותר ויותר צעירות עם הפרעות אכילה – אפילו בנות 9. רואים את זה גם במגזר החרדי, שלא חשוף לטלויזיה. האיום שלא יהיה לך שידוך אם את לא במידה 0 קיים גם שם".
לדעתה של ד"ר פלשר, גם העיסוק באוכל בריא יכול להפוך, בנסיבות מסוימות, למזיק. "בנות הופכות לטבעוניות ומתרחקות מכל גרם של שומן. כביכול הן אוכלות בריא, אבל למעשה זהו סוג של אנורקסיה", היא מסבירה. "גם היחס שלנו בארץ לאוכל הוא מאד טעון, תמיד צריך להיות שולחן עמוס בשפע, לא זורקים אוכל. בארצות הברית התקופות המלחיצות מבחינת אוכל הן בחגים – אצלנו בישראל זה בכל יום שישי".