בימים האחרונים נפוץ ברשת מסמך מטריד: טבלה צבעונית ומושקעת בה מפוזרות תמונות של עשרות נערות בין מספר עמודות. כשמתעמקים בקובץ, מבינים מיד: מדובר בדירוג של נערות לפי המראה שלהן.

שירי קניסברג לוי, מורה לחינוך מיוחד וכוכבת רשת, פרסמה את הטבלה בעמוד הפייסבוק שלה וציינה כי מדובר בדירוג שעשו בנים בכתה י' לבנות השכבה שלהם באחד מתיכוני הארץ. בתחתית הטבלה משובצות שתי נערות בקטגוריה "לא מדרגים כי היא חברה של חבר", ומעליהן משובצות בדרגה הנמוכה ביותר, מספר 1, שבע בנות אחרות. מרבית הנערות מדורגות בתחתית ואמצע הטבלה בין המספרים אחד לארבע, כאשר חלק מהמספרים מחולקים לתתי דירוגים, למשל "שלוש נמוך" ו- "שלוש גבוה".  

דירוג נערות (צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
הטבלה שנפוצה ברשת|צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לפני כשנתיים חשפו תלמידות בתיכון בליך ברמת גן את המסורת המקומית, לפיה יושבים תלמידי י"ב בכניסה לבית הספר ומעניקים ציונים לתלמידות החדשות שנכנסות במהלך השבוע הראשון ללימודים. כמובן שיש הבדל בין דירוג פומבי לבין טבלה בכתב, המועברת אולי בקבוצות וואטסאפ פרטיות בין הבנים ולא בהכרח נחשפת לכלל – אבל התופעה היא אותה התופעה. "זה דבר לא נדיר, לא מדובר באירוע חריג וקיצוני. ראינו דירוגים לאורך כל השנים, גם כשאנחנו היינו מתבגרים", אמרה הבוקר שלומית הברון, מנכ"לית משותפת של המרכז הישראלי לחינוך מיני "מידע אמין על מין", בתכניתם של פאולה וליאון. "ראינו טבלאות גם לפני עשרים ושלושים שנה, וראינו וגם טבלאות שבנות עושות על בנים. אני יודעת מה זה אומר להיות מדורגת באופן הזה ואני חושבת שזו גם פגיעה בבנים. בנים צריכים להבין מה הם עושים, צריכים לפתח אמפטיה".

גם נועה אלקבץ תלמידת כתה י"א מכפר סבא, סיפרה שטבלאות כאלה מוכרות לה. "אני בעצמי הייתי מדורגת בלא מעט טבלאות, דיברו על המראה החיצוני שלי לא מעט. בתוך כל המורכבויות שיש בעולם הזה ומודל היופי הלא מציאותי, ילדה נלחמת לאהוב ולקבל את עצמה ובא ילד אחד שאומר לה שהיא פחות טובה מאחרים. זה משפיל מאוד. אותה ילדה היא לא רק מספר, היא עולם ומלואו ויש כל כך הרבה דברים אחרים שחשובים ממראה חיצוני".

"זו לא מלחמה של בנים בבנות, זו מלחמה של תפיסות עולם", סיכמה הברון, "לא כל הבנים מדרגים, לא כל הבנים לא מבינים, וחשוב לי לחבק את אלה שהם עמיתים שלנו".