אישה אוכלת פסטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז מה את אוכלת, כמה זה עולה והאם זה בריא?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
איך מתחילים לשנות אורח חיים? יש שיגידו שהכול מתחיל בראש, כי בסופו של דבר זה עניין של החלטה וכוח רצון. אחרים יגידו ששינוי אמיתי מתחיל בגוף: כי רק דרך התנועה משהו יכול לזוז. אבל על דבר אחד, שתי הקבוצות יסכימו: השינוי לא יכול להתקיים ללא עגלת הקניות שלנו. בסופו של דבר, הסיבוב בסופר הוא שמשפיע על מה נאכל, מה נבשל, מה יחכה לנו כשנפתח את המקרר ומה ננשנש בשעת משבר. והבעיה האמיתית מרימה את ראשה בקופה, היכן שצריך להוציא את הארנק מהכיס ולהבין: בואנה, דיאטה זה יקר.

המספרים מדברים בעד עצמם: המזון המתויג כדיאטטי נחשב כמזון מבוקש, ואי לכך ובהתאם לזאת, הוא אינו מסובסד, ואם תרצו תרגום בשקלים: הוא ללא ספק מתומחר יקר יותר מהמקבילה ה"רגילה". קחו למשל את הלחם קל שעולה לעתים עד פי 2 מלחם אחיד, תחליפי הסוכר יקרים פי כמה מסוכר רגיל, וזהו רק קצה הקרחון. מדובר במתמטיקה וחוקי כלכלה פשוטים: כשיש ביקוש, המחיר עולה.

אבל רגע לפני שתזנחו את האוכל הבריא ותחזרו לטחון בורקסים משובחים וזולים ופחמימות מורכבות בגרושים, יש דרך לשמור על תזונה בריאה גם במחיר הכיס. הנה כמה טיפים ששווה לאמץ:

טבלה: דיאטה זה יקר
אז כמה זה עולה לנו?

מחיר קטן, תמורה גדולה

קטניות

למה זה טוב: הקטניות הן מוצר בסיסי שצריך להיות בכל מטבח ויתרונותיהן בולטים: הן זולות יחסית, קלות להכנה, טעימות ומאפשרות לגוון את האוכל. מבחינה תזונתית, הקטניות עשירות בחלבון, סיבים תזונתיים ובברזל, ודלות בשומן ובנתרן. אפשר לאכול אותן כחלק מארוחה או כנשנוש. 
מה להעמיס בעגלה: עדשים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס, פולי סויה (אדממה), פול ואפונה יבשה. 
המלצת הגשה: גרגרי חומוס חמים מתובלים במלח, פלפל שחור וכמון יכול להיות נשנוש ערב/לילה נהדר ובריא. גם אדממה (פולי סויה) הוא חלק ממשפחת הקטניות ומהווה נשנוש בריא וטעים.

גבינות לבנות רכות

למה זה טוב? גבינה, סידן וכל השאר.
מה להעמיס בעגלה: גבינה לבנה, קוטג', בולגרית, וצפתית עולות הרבה פחות (כ-3-5 ש"ח ל-100 גרם) לעומת גבינות שמנות קשות כגון פרמז'ן, מנצ'גו, קממבר ועוד שמחירן נע סביב 15-30 שקלים ל-100 גרם.

שיבולת שועל (קוואקר)

למה זה טוב?  מוצר מזון בריא מאוד וזול יחסית. הקוואקר עשיר בסיבים מסיסים המסייעים בהורדת רמות כולסטרול, ומשביע בהחלט. 
המלצת הגשה: ניתן להכין בקלות דייסה על בסיס חלב/מים, להוסיף קינמון ולהמתיק בפירות יבשים.

טבלה: דיאטה זה יקר
מה אוכלים היום?
איפה כן כדאי להשקיע, למרות המחיר?

 יוגורטים.  אמנם יקרים בהשוואה למעדנים/שמנת, אך הם עשירים יותר בחלבון ודלים בשומן וסוכר. בשילוב עם פרי או גרנולה יוגורט מהווה ארוחת ביניים בריאה וקלה.

דגני בוקר. אם גם אתם נמנים על הממהרים/עצלנים, דגני בוקר עם חלב יכולים להוות ארוחה בריאה ומשביעה, או ארוחה מלאה בסוכר וקלוריות ריקות. לכן, כדאי לבחור דגני בוקר העשירים בסיבים תזונתיים ודלים יחסית בסוכר. אל תהססו להשוות בין המוצרים באמצעות המידע המופיע על תוויות המזון. 

לחם מלא אמנם יקר יותר מלחם לבן, אך הוא גם משביע יותר. זאת מכיוון שהוא עשיר בסיבים תזונתיים המאפשרים פירוק וספיגה איטיים של המזון, וכתוצאה מכך תחושת שובע לזמן ארוך יותר. אם בכל זאת אתם מעדיפים להישאר בלחם האחיד, זיכרו: לחם מקמח לבן אמנם ממלא אך משביע לזמן קצר בלבד. לכן כדאי לשלב בארוחה יותר ירקות, גבינות 5% או מרקים על מנת להגדיל את נפח הארוחה. איכלו יותר מהחלבונים והירקות ופחות מהלחם, כך תישבעו יותר ותתרמו לירידה במשקל.

לסיכום: רשימת המזונות הנמצאים בפיקוח בארץ (חלב, חמאה, שמנת, קמח לבן וביצים) דלה וחלקה איננה מומלצת כחלק מתפריט בריא, ובוודאי שאינה "דיאטטית". העצה שלי – אל תתנו לפיתויי המחיר או למבצעים לקבוע במה תזינו את הגוף שלכם. היעזרו בתווית המזון כדי להשוות מוצרים ובחרו מזונות עשירים בחלבון ובסיבים תזונתיים ודלים יחסית בסוכר, מלח ושומן רווי. אל תהססו להשוות בין המוצרים כדי לקנות את הטוב ביותר עבורכם.

*יפית קסלר היא דיאטנית קלינית במרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל
*הנתונים באדיבות mysupermarket

>> הסיבות שבגללן הדיאטה שלך לא עובדת