זה מתחיל לאט וכמעט בלתי מורגש. אי שם, צפונית לגיל 40, את מוצאת את עצמך קונה את זוג משקפי הקריאה הראשונים שלך אחרי שקריאת ספר לפני השינה הפכה להיות אתגר, כי ממתי הם מדפיסים את האותיות בפונט כל כך קטן? אבל עבורינו, הנשים, זו בדרך כלל יריית הפתיחה לשורה של שינויים שהגוף שלך עובר ככל שאנחנו הולכות ומתבגרות.
מפל השינויים הזה עשוי להיות מאוד מתסכל, לא נוח ומוזר – אבל החדשות הטובות הן שהם נורמאליים לגמרי ושיש מה לעשות כדי להקל עליהם. הנה שמונה שינויים נפוצים ונורמליים, שכמעט כל אישה בגיל המעבר חווה, גם אם היא לא מדברת על זה, וכמה טיפים כדי להקל עליהם.
1. את מתחילה לשכוח דברים
זה לא שלפני זה הזיכרון שלך היה להיט, כן? אבל נראה שפתאום יותר ויותר קשה לך לזכור איפה שמת את המפתחות או בשביל מה נכנסת לחנות הזו? אז לא, אין מה לדאוג, רוב הסיכויים שזו לא התפרצות אלצהיימר מוקדמת, אלא סוג של ערפל שכלי שנוטה להיות מורגש יותר בגיל המעבר, ביחד עם כל הישנויים ההורמונאליים.
מה אפשר לעשות? אם את מודאגת מדי מהסימפטומים, שווה להתייעץ עם רופא. אבל ברוב המקרים, לעשות קצת סדר במשימות ולהוריד טיפה את הקצב יעזור לך לזכור ולהרגע.
2. את עלולה לחוות בריחת שתן
הריון, לידה וגיל המעבר – כולם יכולים לגרום לבריחת שתן אצל נשים. זו התחושה המעצבנת הזו שאת ממש ממש חייבת ללכת לשירותים עכשיו, או אותה דליפה קלה שבורחת עם כל אפצ'י, שיעול או צחוק. החדשות הטובות הן שאת ממש לא לבד, זה קורה לכ-40% מהנשים מעל גיל 40.
מה אפשר לעשות? תרגילים לחזור רצפת האגן יכולים לעזור, במיוחד קיגל.
3. השיער שעל הראש עלול לנשור
כמות השיער שיש לנו על הראש משתנה לאורך החיים ומושפעת מאוד מהמאזן ההורמונאלי שלנו. כך שבאופן טבעי, ברגע שהגוף משתנה והמאזן משתנה, גם השיער שעל הראש עלול להתחיל להיות דליל יותר ולנשור.
מה אפשר לעשות? ישנם מספר מוצרים לשיער דליל המוסיפים נפח לרעמה שאיבדה חלק ממהאופי שלה. אם את מאבדת כמות משמעותית של שיער - שקלי ברצינות לבקר אצל רופא עור, שיכול לרשום לך תרופה שמעודדת צמיחת שיער.
4. את עלולה לגדל שיער במקומות חדשים
עוד מתנה שקשורה לשינויים ההורמונאליים שעוברים עלינו היא צמיחת שיער פנים. בגיל המעבר, רמות האסטרוגן צונחות ורמות הטסטוסטרון עולות – מה שיכול להביא לצמיחה של שיער על הסנטר, מתחת לאף ואעל פרקי האצבעות.
מה אפשר לעשות? שימוש בפינצטה באור מתאים, שעווה אצל קוסמטיקאית, אפילציה, הלבנה או פשוט לקבל את עצמך כמו שאת ושאחרים ירימו גבות.
5. שיער אפור מופיע *בכל* מקום
רובנו מכירות בכך ששיער אפור הוא חלק מההתבגרות, אבל בכל מקום? ובכן, כן. שיער אפור גם בערווה נפוץ יותר ויותר עבור נשים מעל גיל 50.
מה אפשר לעשות? הפתרון הטוב ביותר הוא, כמובן, לקבל את השינויים שלנו כמו שהם ולהלבין בכיף. אם בכל זאת הצבע החדש מעורר בך אי נוחות, את יכולה לשקול סוגים שונים של הסרת שיער או לחלופין, צבע – אבל שימי לב, עלייך להשתמש בחומרים יידועים לאיזור הערווה ולא לצבוע עם צבע המיועד לראש.
6. יהיו לך גלי חום – במשך עשור
את לא לבד: 80% מהנשים יחוו גלי חום במהלך גיל המעבר, ומחקרים מראים כי עבור חלק מהנשים, הגלים הללו יכולים להימשך בין 7 ל-11 שנים.
מה אפשר לעשות? שווה להתייעץ עם הגניקולוגית בנושא. אולי טיפול הורמונאלי כלשהו או תרופות לא הורמונאליות (כמו נוגדי דיכאון) עשויות לעזור. אם גלי החום שלך קלים עד בינוניים - פתרנות פשוטים, כמו מניפה, בגדים קלים ושתייה קרה יכולים לסייע.
7. סקס מתחיל להיות משימה לא נוחה
יש לא מעט סיבות למה סקס בגיל המעבר עלול להיות פחות כיפי ונח ממה שהוא היה לפני, אבל הגורם העיקרי לכך הוא יובש בנרתיק שנובע, בין היתר, מירידה בכמות האסטרוגן בגוף, ועלול לגרום לכאב של ממש בזמן יחסי המין.
מה אפשר לעשות? ברוב המקרים הבעיה עשוייה להיפתר על ידי שימוש בחומרי סיכה על בסיס מים. אם גם זה לא עוזר או שאת סובלת מרגישות לחומרי הסיכה שנמכרים בחנויות הפארם, שווה להתייעץ עם הגניקולוגית שלך על חומרים מתאימים או תרופה נקודתית שתסייע. אבל מעל הכל, תקשורת פתוחה עם הפרטנר או הפרטנרית למיטה יוכלו לפתור את זה בקלות, לפעמים פשוט צריך קצת יותר משחק מקדים.
8. היצר המיני שלך עלול להיעלם
אם יובש בנרתיק לא היווה בעיה מספיק גדולה, הרבה פעמים הייצר המיני פשוט נחלש עם הגיל. וזה בסדר.
מה אפשר לעשות? נסי להבין עם עצמך אם חוסר החשק נובע מלחץ, מתח או סתם חוסר חשק, או שמע מדובר בנורה אדומה לבעיה רפואת אחרת – כמו חוסר איזון בבלוטת התריס, לדוגמה. ברוב המקרים, אם לא מדובר בבעיה רפואית, גם את הייצר המיני אפשר להשיב עם משחקים שובבים, צעצועי מין או פשוט אוננות – כי מי קבעה שכל סקס חייב להיות עם עוד מישהו?