כל מי שעשה דיאטה אי פעם, יודע שלא מדובר בשינוי חד פעמי. רוב האנשים בעולם המערבי יורדים במשקל רק כדי לעלות בחזרה, וחוזר חלילה. אבל בעוד שאצל רובנו העליות והירידות מסתכמות בקילוגרמים בודדים, אצל ג'יין דילון (31) מדובר בלא פחות מ-101 קילוגרם שנשרו והתווספו לגופה לאורך השנים.
יורדת - ומיד מתחילה לזלול
את דרכה בעולם הדיאטות החלה ג'יין בגיל צעיר מדי. כשהייתה בת 10 היא פצחה בדיאטה הראשונה שלה, שעד מהרה הפכה ל"אובססיה שהרסה לי את החיים", כך סיפרה לדיילי מייל. במשך שני עשורים היא נעה בין משקל שיא של 114 קילוגרם למשקל שפל של 57 קילוגרם, בין תקופות שבהן חיה על קפה ומקלות גזר לחגיגות זלילה פרועות שכללו כמויות אדירות של מזון משמין - אולם כעת היא נשבעת שמצאה את האיזון המיוחל, במשקל קבוע ויציב של 67 קילוגרם. ג'יין, שגובהה 1.62 מטר, טוענת שהיא אוכלת "מהכל - אבל במידה".
במהלך שנות הדיאטות וההשמנה שלה, לבשה ג'יין בגדים בטווח מידות שבין 36 ל-50, וכאשר מביטים בתמונות שלה, שצולמו בהפרשי זמן לא מאוד גדולים, פשוט קשה להאמין כי מדובר באותה בחורה. "הלב שלי פשוט נשבר כשאני חושבת על כל השנים שכיליתי על האובססיה הזו של הדיאטות", אומרת ג'יין. "בכל פעם הייתי יורדת במשקל, ואז מרגישה שהגעתי ליעד ואפשר לזלול - ועד שהייתי מבינה מה קורה כבר הייתי שוב ענקית, והתחלתי עוד דיאטה מטורפת. אני פשוט רוצה לפנות לכל הנשים והנערות - ואפילו הילדות - בעולם, ולהסביר להן שחבל להן להרוס לעצמן את החיים. שלא יסבלו כמו שאני סבלתי, זה פשוט לא שווה את זה".
דיאטות כסאח מכניסות את הגוף לסטרס
"אני אומרת ללקוחות שלי שקצב הירידה מעיד על האיכות שלה", אומרת עדי גודל סלומון, דיאטנית קלינית. "כשמורידים בבת אחת חצי או שליש מכמות הקלוריות היומית, הגוף נכנס לסטרס, ומפרק אמנם שומן - אבל גם שריר. לגוף חסרה אנרגיה, והוא מוציא אותה מהשרירים ומהכבד. כתוצאה מהפירוק הזה יוצאים גם הרבה מים, וזו הירידה הגדולה שרואים. למעשה, זה לא שומן שיורד, אלא נוזלים, ואם זה לא מספיק - חילוף החומרים נעשה אטי בגלל הפגיעה בשריר, כך שנוצר אפקט מצטבר שהוא לרעתנו.
"נכון שהכל הפיך, ואפשר לשקם מטבוליזם, אבל מי שעשה בעבר דיאטות כסאח וירד הרבה יתקשה יותר לרדת כשינסה לרזות בעתיד. בנוסף, קשה מאוד להתמיד בדיאטות כאלו - כמה אפשר לחיות על כרוב, או רק פחמימות או רק חלבונים - זה קשה מנטלית ופיזיולוגית, או מוביל לתהומות של אובססיה".
אז כמה צריך לרדת? "אין קצב אידאלי אחיד לירידה במשקל, זה תלוי בסדר יום, בהרגלים, במבנה הגוף ובמשקל ההתחלתי, אבל ירידה של חצי קילו בשבוע היא משמעותית מצד אחד ולא קיצונית מצד שני. בשבועיים שלושה הראשונים הגיוני שנרד יותר, אבל בהמשך ירידה של יותר מחצי קילו בשבוע היא לא ממש רצויה".