לפני ארבע וחצי שנים הפכתי לאמא, הלידה שינתה אותי לא רק בכך שהוסיפה ילד לחיים שלי, הלידה שינתה את איך שאני חושבת על אמהות ועל נשים בכלל.

בלידה הראשונה שלי, הייתי הראשונה מבין החברות שלי שילדה, זאת אומרת שלא ידעתי כלום מהחיים שלי. מה שחשבתי שאני רוצה, לא היה קרוב למציאות, ומה שהייתי צריכה לרצות, לא ידעתי שקיים. החוויה של הלידה הראשונה הייתה שלילית מאוד והשאירה אותי עם נזק פיזי ונפשי שהצריך שיקום ארוך.

אל הלידה השנייה הגעתי אחרי שנים של מחקר ועבודה בתחום, כשאני פעילה בארגון נשים קוראות ללדת ושומעת וקוראת נשים מכל רחבי הארץ ונעזרת בידע שלהן. חווית הלידה של הבן השני שלי הייתה שונה משמעותית, השתמשתי בידע הזה בלידה כשבחרתי מי ילוו אותי ומה אני דורשת עבורי ועבור התינוק שלי כשהייתי צריכה והידע הזה הפך את החוויה להרבה הרבה יותר טובה עבורי. עכשיו, אנחנו ואני, רוצות לעשות את אותו הדבר עבור אחרות.

מהיום שילדתי, לידות הפכו להיות תחום העיסוק שלי. אני מדברת עליהן, אני חוקרת אותן ואני מנסה לשנות אותן. בשנים שהפכתי לאמא, הפכתי גם לחוקרת, וכשהתחלתי לעבוד על המחקר לעבודת הדוקטורט שלי הבנתי שכמה שאנחנו הנשים מדברות בינינו על בתי החולים, על הרופאים והרופאות, על המלוניות הטובות, המיילדות ועל התנאים בבתי החולים - אין שום מקור רשמי לכל הידע הזה, הידע שנשים מעבירות מאחת לשנייה, שבנות משפחה מספרות זו לזו.

מה ששואלים אותנו כל הזמן, ואין לנו תשובה, הוא מה נשים רוצות בליווי הריון ובלידה שלהן? כדי להגיע לקובעי וקובעות החלטות, כדי להתאים את ליווי ההריון בקופות החולים כדי שבתי החולים בארץ יתאימו עצמם לצרכי הנשים היולדות אצלהן, אנחנו צריכות את הנתונים האלו. מה אתן רוצות בלידה? מה היה בלידה שלכן? זה מה שאנחנו שואלות.

למילוי הסקר לחצי כאן

בישראל כ-180 אלף לידות בשנה, קראתן נכון. כל 3.5 דקות מתרחשת לידה בישראל. אבל כמה אנחנו באמת יודעות על הלידה הזאת? אנחנו יודעות שישראל היא מדינת הOECD עם אחוזי הפריון הגבוהים ביותר. אנחנו יודעות, או שעדיין לא, שעל כל לידה בבית החולים ביטוח לאומי מזכה את בית החולים בו ילדת ב13 אלף ₪ ושנשים בישראל יכולות לבחור באיזה בית חולים הן תרצנה ללדת ללא קשר למקום המגורים שלהן. ומה עוד? אין לנו מידע איך נשים רוצות לעבור את תקופת ההריון שלהן, מי הן רוצות שילוו אותן, מאיפה הן משיגות מידע ואיזה טיפולים ובדיקות הן רוצות. גם לגבי הלידה, מה גורם לאישה לבחור בבית החולים בו היא מתעתדת או החליטה ללדת. מה חשוב עבורה בלידה, האם זה זמינות המרדימים או תמיכה בלידה טבעית? האם זה הקרבה לבית? צוות תומך וקשוב, סוג חדרי הלידה?

כל אחת מהשאלות האלו היא עולם ומלואו עבור היולדת והתשובות עבורן יכולות להשפיע על האופן בו בתי חולים פועלים. למרות החשיבות של המידע הזה, הוא מעולם לא נאסף. גופים רשמיים בישראל, מהכנסת ועד משרד הבריאות, לא יודעים איך נשים רוצות שיראה ליווי ההריון שלהן ומה הן רוצות בלידה.

עמותת נשים קוראות ללדת ביחד עם קרן בריאה מקדמות כעת סקר למיפוי הצרכים של נשים ישראליות בהריון ובלידה. אנחנו רוצות לאסוף תשובות מנשים מכל רחבי המדינה ולהבין לעומק איך נשים בישראל רוצות שליווי ההריון והלידה שלהן יראה. הסקר הזה הוא המקיף ביותר מסוגו ודומה לסקרים שנעשו בארצות הברית ובאירופה אשר הצליחו לאסוף תשובות מאלפי משתתפות.

אנחנו מבקשות את הקול שלך כדי לשקף למערכת את מגוון השירותים שנשים בישראל זקוקות להם בהריון ובלידה. קחי חלק, השמיעי קול, את יכולה להשפיע!

למילוי הסקר לחצי כאן

הכותבת היא דוקטורנטית בתכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת חיפה.
הכתבה בשיתוף קרן בריאה, הפועלת לקידום זכויות נשים במערכת הבריאות.