1. הזרקות צריכות להתבצע על ידי רופא בלבד 

"כמו בכל טיפול המלווה במחטים, יש חשיבות רבה להסמכתו של המטפל", מסבירה ד"ר ברק. לדבריה, הרופא המטפל חייב להיות בקיא בכל נושא האנטומיה של הפנים שלך (מיקום כלי הדם, השרירים ומבנה העור). בנוסף, חשוב לא להתרשם ממשך הטיפול הקצר. "רופא מיומן מבצע הזרקה בטיפול שאורכו עד רבע שעה ולעתים אף פחות, אך מטפל לא מיומן יכול גם בזמן קצר ליצור נזק. מיומנות אגב, נמדדת בידע רחב, ניסיון עשיר ושנים של לימודים". 

2. בדקי היטב את שנות הניסיון בתחום של הרופא המזריק

כמו ברוב התחומים בכלל וברפואה בפרט - שנות הניסיון של הרופא המטפל הן קריטיות וחשובות. "מומלץ לבחור במטפל שעוסק בחלק גדול מהזמן שלו בטיפולי הזרקות ושזה לא יהיה מן 'עיסוק צדדי' עבורו. רופא שזה העיסוק המרכזי שלו - ידע לאבחן אותך נכון ולבחור את החומר שמתאים לך ובסופו של דבר - יספק לך את התוצאה הטובה ביותר". בנוסף, מציינת ד"ר ברק כי רופא מנוסה ככל הנראה יהיה בעל המלצות ממטופלים קודמים, ניסיון של מספר שנים ובוגר של עשרות השתלמויות מקצועיות בתחום. בינינו, אינפורמציה שאפשר לאתר די בקלות ברשת. 

3. רופא המתמחה בהזרקות ידע לבחור את החומר הנכון לשימוש

בחירת החומר הנכון, לא פחות חשובה ממי שיזריק לך אותו. בסופו של דבר מדובר בחומר שאמור לחדור לרווח שבין תא העצב לבין תא השריר שלך. "החומר עצמו, עוצר את ההפרשה של אצטילכולין ובכך מונע את כיווץ השריר שגורם לקמטים. כלומר, השרירים והעצב נותרים שלמים אבל הופכים 'אדישים' לפקודת התכווצות השריר", כך שחשוב לוודא שמדובר בחומר שהזרקתו אושרה לשימוש קוסמטי על ידי ה-FDA האמריקאי ומשרד הבריאות הישראלי. ד"ר ברק ממליצה לוודא מראש עם המטפל באיזה חומר הוא צפוי להשתמש ולחפש ביקורות ומידע עליו באינטרנט. אם אתן חשדניות במיוחד - ניתן לבדוק ביום הטיפול את החומר ואת תאריך התפוגה שמצוין עליו. 

מזריקה (צילום: diego_cervo, Istock)
שלא יהיה "עיסוק צדדי" עבורו|צילום: diego_cervo, Istock

4. מחיר זול מדי צריך להדליק נורה אדומה

השוואת מחירים היא פרקטיקה נדרשת במידה ואתן צרכניות נבונות, אך סקר השוק שלכן חייב לכלול שקלול של המחיר לצד הניסיון והמוניטין של הרופא המטפל וכמובן -  המלצות של מטופלים והתרשמות כללית. "במקרים רבים, טיפול זול משמעותית מזה המוצע ברוב הקליניקות, צריך לעורר בכן חשד. חומרי ההזרקה המאושרים והטובים אינם זולים ועל כן - גם הטיפול עצמו".

5. העניקי חשיבות עליונה לבדיקה המקדימה ולביקורת שלאחר הטיפול

רופא אחראי יבצע בדיקה קפדנית של אופי ומיקום הקמטים, גודל השרירים והגורם להופעתם - לפני הטיפול, כיוון שגם יד קלה על המזרק - היא סימן מחשיד. "בדיקה מקדימה היא חשובה ביותר ונועדה לקבוע את המיקום המדויק, את סוג החומר ואת כמות החומר המדודה להזרקה. לאחר שהרופא יסמן נקודות להזרקה יוחדר החומר באמצעות מזרק מיוחד ומחט דקיקה סטרילית", מסבירה ד"ר ברק ומציינת כי גם ביצוע בדיקת ביקורת, כשבועיים לאחר הטיפול - קריטית לא פחות. "לעתים תידרש הזרקה נוספת של החומר כדי להגיע לתוצאה מושלמת. רופא טוב ידע להמליץ על המינון הנכון וכן, על מרווחי הזמן המקובלים בין הטיפולים". 

6. קיים יתרון משמעותי לרופאים המנהלים מרכז לרפואה אסתטית

אין ספק שתלות בטיפול גורמת לרופאים המתפרנסים להגדיל את הרווחים שלהם ככל שהמטופלת זקוקה ליותר הזרקות. עם זאת, רופא מיומן והגון אמור להפנות את הלקוחות שלו לפתרון אחר - כאשר ההזרקות כבר לא מועילות יותר. "ניתן לשלב טיפול משלים במכשור קוסמטי לשיפור התוצאה ולשימורה. כאן בא לידי ביטוי יתרונו של מרכז לרפואה אסתטית המצויד במגוון רחב של מכשירים". 

ד
ד"ר לריסה ברק|צילום: יח"צ

7. למי אסור ולא מומלץ לבצע הזרקות?

ישנם מקרים מסוימים שבהם לא ניתן לבצע הזרקות במטופלות: נשים הסובלות ממחלות דם מסוימות, נשים בהריון או נשים מניקות – מומלץ שלא יטופלו בהזרקות. כך גם אנשים הסובלים מחולשת שרירים, לא יכולים ליהנות מיתרונותיו הרבים של הרעלן. רופא מיומן, מחויב לשאול ולברר את השאלות הללו ואף יש לו את היכולת והניסיון לאבחן נכונה בשאלון מקדים לפני הטיפול.

 

הכותבת, ד"ר לריסה ברק, היא רופאה מומחית ועוסקת מזה כ-18 שנים ברפואה אסתטית.