על רקע הבידודים והמאבק למניעת התפשטות הקורונה, החלו ארגוני הסיוע לקבל עוד ועוד פניות של נשים שחוו אלימות פיזית או מינית בעודן מצויות בבידוד מהאדם איתו הן מצויות בבידוד. הלובי למלחמה באלימות מינית פנו למשרד הבריאות בנושא אלא שנראה שעד כה לא נמצא פתרון למצב סבוך זה.
היום (ה') פנה הלובי בקריאה דחופה לכלל חברי הכנסת בבקשה לסייע במציאת פתרון לנשים אשר סובלות מאלימות מינית או פיזית בזמן שהייתן בבידוד ובמציאת מענה לנשים שעברו תקיפה מינית על ידי זר שאינן יודעות אם עלול להיות נשא קורונה.
"בתנאים הנוכחיים אנו מקבלות כמות הולכת וגדלה של פניות באשר למקרי אלימות מינית בצל המשבר. נוכחנו לדעת שאין לאן להוציא נשים בבידוד שחוות אלימות פיזית ומינית. המקלטים לא ערוכים לבידוד והם בתפוסה מלאה" נכתב במכתב, "דרושים להערכנו כ- 50-100 מקומות לנשים בבידוד וילדיהן, בדחיפות. בין מתחמי הבידוד המוקמים יש צורך דחוף בהקצאת מתחם בידוד נפרד לנשים נפגעות אלימות וילדיהן. אנו פועלות בימים אלה להגנה מיידית וקריטית על נפגעות ונפגעי אלימות מינית ופיזית וקוראות לך להירתם ולקדם פתרונות מידיים בסוגיה זו".
"למשרד הבריאות אין הנחיות לגבי מגע מיני כפוי עם זר וכרגע גם עם תסמינים זו לא אינדיקציה לבדיקת קורונה. כן נעננו שמי שחוותה מגע כפוי עם נוזלי גוף של זר צריכה להיות בבידוד, אבל היא לא יכולה לדווח עליו באתר משרד הבריאות כי היא לא בשני הקריטריונים: מגע עם חולה מאומת או חו"ל" אמרה ל-mako יעל שרר, מנהלת הלובי, "כמו כן אין מענה כרגע לגבי מקרים של אלימות לנשים שצריכות להימצא בבידוד, אין מסגרת בידודית. לאן אמורה ללכת אישה כזו?".
במקביל פנו גם שדולת הנשים בישראל למשרדי הבריאות, הרווחה והמשרד לביטחון פנים בקריאה דחופה לספק מענה לנושא. "מאז תחילת המשבר מתקבלות אצלנו פניות רבות מנשים אשר נמצאות בבידוד והותקפו מינית או פיזית בידי בני זוג או קרובי משפחה, ואולם בשל האיסור להפר בידוד, הן אינן יכולות לעזוב את המקום", נכתב במכתב השדולה, "כמו כן, מן השטח עולה שלא קיימות הוראות מספקות או מפורטות באשר לטיפול המערכתי של מי שנכפה עליה מגע מיני מצד אדם זר - האם ישנה חובה להיכנס לבידוד? כיצד יובטח כי בבידוד היא תקבל את הסיוע הייחודי שהיא זקוקה לו נוכח התקיפה? וכיצד יש לדווח על כניסתה לבידוד (נוכח העובדה שמנגנון הדיווח כולל רק חוזרים מחו"ל ומגע עם חולה מאומת)?".
תגובת משרד הבריאות טרם התקבלה ותפורסם לכשתתקבל
קו חירום ארצי לאלימות במשפחה:1-800-220-000
הכוונה וסיוע ראשוני משרד הרווחה - מוקד 118
קו חירום לנשים ערביות 04-6559059 ,04-6462138
קו סיוע לנשים דתיות: 02-6730002
קו סיוע לגברים דתיים: 02-5328000
קו חם ארצי לעולות ברה"מ ואתיופיה: 1800-220-230
קו הסיוע של עמותת בת מלך לנשים דתיות וחרדיות: 1-800-292-333
וואטסאפ מרכזי הסיוע: 052-8361202
ליצירת קשר עם הכתבת liat.barstav@mako.co.il