View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Juliana Notari (@juliana_notari)

 

פסל באורך 33 מטרים הצליח לגרום לסערה בקרב תומכיו של נשיא ברזיל, ז'איר בולסונארו, הידוע בדעותיו השמרניות הקיצוניות. הסיבה: הפסל הוא בצורה לא אחרת מאשר איבר מין נקבי.

את הפסל, הנקרא "דיווה", יצרה האומנית ג'וליאנה נוטרי ולדבריה הוא נועד לעורר שאלות לגבי מערכת היחסים בין הטבע לתרבות שמעמידה במרכז את נקודת הראות הגברית, וכן לעורר דיון בנושא המגדר – מה שכאמור עורר את זעמו של הימין השמרני.

ברזיל היא מדינה שמרנית וימנית, ובולסונארו שמכהן כנשיאה בשנה האחרונה, ידוע בדעותיו הקיצוניות נגד נשים ונגד קהילת הלהט"בים. את הולדת בתו למשל הוא כינה כ"חולשה", והבהיר בעבר כי הוא מתנגד לשכר שווה בין נשים לגברים כיוון שנשים מקבלות "זכויות יתר" במקומות העבודה, כלומר חופשת לידה. כמו כן ב-2014 אף אמר לקולגה שלו כי לא יאנוס אותה כי היא "לא שווה אונס". בנוסף מגדיר את עצמו בולסונארו כ"הומופוב גאה", ולדבריו אסור לעודד תיירות גאה בברזיל. עוד הוא אמר שאם בנו היה הומו הוא היה מעדיף שהיה נהרג בתאונה, וכן טען שאם יראה שני גברים מתנשקים ברחוב - הוא יכה אותם. ואכן בשנת 2019 דווח כי ברזיל היא המדינה הקטלנית ביותר עבור טרנסג'נדרים - וההשערות הן כי בכל יום נרצח אדם עקב נטיותיו המיניות.  

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Juliana Notari (@juliana_notari)

 

לאור עלייתו לשלטון של בולסונארו בתחילת 2019 החליטה נוטרי ליצור את הפסל המדובר. "יש צורך דחוף לעורר שיח", אומרת האומנית. "אחרי הכל שינוי היחס שלנו זה לזו כבני אדם הוא מה שיאפשר לנו לחיות זמן רב יותר על הפלנטה הזאת ובחברה פחות שוויונית וקטסטרופלית".

את פסל הפות, שרוחבו 16 מטר ועומקו כשישה מטרים, בנו כ-20 אנשים במהלך 11 חודשים, על צלע גבעה במדינת פרנמבוקו שבברזיל – והוא נראה כמעט מכל מקום באזור.

 

 

התגובות, כאמור, לא איחרו להגיע ותומכיו של בולסונארו החלו לשלוח הודעות מאיימות בדף הפייסבוק של נוטרי. "על מי השמאל חושב שהוא עובד? חוץ מעל האידיוטים שנמצאים בשמאל", כתב אחד הגולשים. גולש אחר, שחשב משום מה שהפסל נמצא בארגנטינה, כתב: "זה מפחיד מה שנהיה מארגנטינה כי הפמיניזם חוקי בה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שדברים כאלה יקרו פה, בברזיל. זה אבסורד". בעקבות התגובות הללו יצאו אנשי שמאל כדי להביע תמיכה באומנית ובעבודתה, ובהם גם הבמאי קלבר מנדונסה פיליו: "התגובות מצד הימין הן תוצר של עבודה של שנים של בולסונארו", הוא כתב.