נהגים שהגיעו לירושלים בתחילת השבוע הופתעו לגלות ששלט הכניסה המפורסם בכניסה לבירה שונה מהכיתוב "ברוכים הבאים" ל"ברוכות הבאות". מאחורי היוזמה המקורית עמדה קבוצה של פעילות פמיניסטיות ירושלמיות שביקשו לנצל את תשומת הלב העולמית שהופנתה לבירה, בימים שסביב העברת השגרירות האמריקאית, בכדי להנכיח לשון נקבה במרחב הציבורי.

"השפה העברית מכריחה אותנו למגדר, כלומר, קשה לפנות למישהו או מישהי בלי שאגדיר אותה או אותו כאשה או גבר" הסבירה אחת מהן לmako, "הפתרון שנמצא לכך היה פשוט להפוך את לשון הפניה הגברית ללשון פנייה כללית - רוצים לפנות לכולם ולכולן? לנשים וגברים כאחד? בואו פשוט נדבר בשפה גברית ונניח שכולן ייכנסו תחת זה. קל להגיד שזה מה שקבעה האקדמיה, אבל שווה לחשוב אם לא מדובר בגישה שמשפיעה על הדרך שבה אנחנו חושבות ולמקום שלנו במרחב הציבורי. השאלה היא למי נוח להעדיף שהשפה הכללית תהיה גברית, בעולם שהוא גברי ממילא. אז ברוכות הבאות לירושלים! דווקא עכשיו. ודווקא בירושלים".

את שינוי השלט עשו שלוש הפעילות האנונימיות בעזרת שימוש בקרטונים ומדבקה שחורה, מבלי לגרום נזק לשלט המקורי עצמו. "הרעיון הגיע מתסכול על השפה העברית ועל זה שתמיד פונים לנשים בלשון זכר וזה נראה נורא מובן מאליו לכולם ושהתירוץ זה תמיד האקדמיה אבל וואלה למי זה נוח באמת. טיפסנו לשם באישון לילה ושינינו את האותיות בעזרת תוספת של בנייה עם קאפה והדבקת מדבקה שחורה".

 

אבל מסתבר שהקבוצה במסיכות הורודות לא הייתה היחידה שהביעה מחאה פמיניסטית השבוע בירושלים. לקראת צעדת השרמוטות שתיערך ביום שישי בעיר, יצאו כמה ממארגנות הצעדה למחאה פרובוקטיבית מול משרד המשפטים.

"אחרי קמפיין #metoo ברור לכולם ולכולן שכמעט לכל אשה יש סיפור על אלימות מינית" אומרת אנה קליימן, ממארגנות הצעדה, "אז איך זה יכול להיות שבין 80 ל-90 אחוז מתיקי עבירות המין נסגרים בפרקליטות? איך יכול להיות ששיקולים תמוהים כמו תמונות בחשבון הפייסבוק של המתלוננת מהווים הוכחה לתום ליבו של התוקף? למה רף הראיות גבוה עד כדי בלתי אפשרי בעבירות מין? למה נחתמים עוד ועוד הסדרי טיעון שמהם מושמטים הסעיפים החמורים ביותר, בלי לקחת בחשבון את דעתה של המתלוננת? אנחנו דורשות טיפול שורש לפרקליטות, לבתי המשפט ולכל שרשרת האכיפה וקוראות למוסדות המדינה: הפסיקו להפקיר נשים! הגנו עלינו וחתרו להרתעת עבריינים ולצדק! כבוד נשיאת ביהמ"ש העליון, אסתר חיות, אנו קוראות לך לעזור לנו!".

 

"לפנות בוקר של יום ראשון, בזמן שחצי מדינה חגגה את הזכייה באירוויזיון עם שיר פמיניסטי, החלטנו להזכיר שיש עוד הרבה עבודה לפני שנוכל לחגוג" היא מוסיפה, "הצבנו על דלת הפרקליטות תיקים מלאים ב"ראיות" - חוטיני, גרביונים, שמלות וחזיות, כל מיני אובייקטים ששימשו את הפרקליטות כתירוץ לפקפק ביושרתן של המתלוננות מעצם היותן נשים ולסגור תיקי עבירות מין. לצד התיקים וה"ראיות" הצבנו רשימת דרישות מאוד ברורות מהפרקליטות וממוסדות המדינה. נראה שלמוסדות קשה להבין בעצמם איפה הבעייתיות במציאות שהם יוצרים לנו, אז הסברנו, והזמנו את הציבור לצעוד איתנו בצעדת השרמוטות מ-18.5, במחאה על חוסר הצדק החברתי והממסדי כלפי יותר מחצי מהאוכלוסייה במדינה".