אחרי ארבע מערכות בחירות נדמה שהכל כבר נאמר, ובכל זאת, ביממה האחרונה סוערות הקבוצות הפמיניסטיות סביב דיון ישן שמתלקח מחדש שוב ושוב: האם אפשר להיות פמיניסטית וגם ימנית?
פוסטים שעסקו בבחירה להצביע למרב מיכאלי, האישה היחידה שעמדה בראש רשימה לכנסת בבחירות האחרונות ושגם מתגאה באג'נדה פמיניסטית מוצהרת, נענו על ידי חברות קבוצה רבות שהעלו צילום של פתק הבחירה שלהן במפלגות ימין כמו הליכוד, ש"ס והציונות הדתית. פמיניסטיות מהשמאל הגיבו לתמונות בפליאה, ובשאלות כמו איך יכולה אישה המעידה על עצמה שהיא פמיניסטית להצביע עבור מפלגות שנמנעות, לעתים במוצהר, לקדם זכויות של נשים (הנה סימוכין לקביעה הזו, אמנם מבדיקה שערכנו לפני שנתיים, אבל סביר שלא הרבה השתנה מאז) – ושבחלק מהן אין ייצוג נשי כלל.
פורסם על ידי Lee Dolan ב- יום שלישי, 23 במרץ 2021
"השמאל לא יכול לנכס לעצמו את הפמיניסטיות. לאשה עם דעות ימניות אין זכות?" אומרת ל-mako הבוקר חמדה כהן, המעידה על עצמה כפמיניסטית וימנית, "בשמאל יש מפלגות שתומכות ברצח ובדיכוי נשים או בזריקת להט"בים מהגגות וזה מסתדר? ההצבעה שלי מסתדרת מצוין. אני מעדיפה את אמיר אוחנה ואת סמוטריץ' מאשר את יזבק".
היית אומרת שההצבעה שלך קשורה בין היתר להגדרה שלך כפמיניסטית?
"ההצבעה שלי בהחלט קשורה להגדרה האישית שלי כאישה פמיניסטית. אני אישה עצמאית, חילונית, חד הורית, בעד ארץ ישראל השלמה. מה רע בלרצות ממשלת ימין כשבראשה ראש הממשלה הכי חזק שהיה ושיהיה אי פעם? את אותה השאלה אפשר לשאול פמיניסטיות שתמכו במשותפת".
יהיו שיאמרו שהליכוד היא מפלגה שלא שמה בראש מעיניה קידום של זכויות נשים. באיזה אופן את מרגישה שהצבעה לליכוד מקדמת את המאבק לשוויון האישה?
"פשוט חארטה אחת גדולה, פייק של השמאל. נגמרו הימים שהשמאל ניכס לעצמו את ההילה הלהט"בית והפמיניסטיות. יש גם ימין חילוני חזק".
"עסקים לא רוצים להעסיק נשים, זה לא משתלם"
גם לי דולן (38), אם חד הורית, עצמאית בתחום השיווק ופעילה בתנועה הליברלית החדשה והליברלים בליכוד, סבורה שאין סתירה. "יש הקטנה של נשים שבוחרות בימין והמון זלזול בהן", היא אומרת, ומסבירה איך מתיישבת האג'נדה הפמיניסטית שלה עם המדיניות שמקדם הליכוד: "אני בעד שוויון אבל אני לא מבקשת לראות שוויון בין המינים בתחומי התעסוקה השונים, אלא שוויון הזדמנויות לכל אחד לבחור את המסלול שנכון לו. אני פחות מתחברת לפמיניזם הסמכותני שמבקש לעצב את החברה בעזרת חקיקה המתעדפת נשים, לדעתי זה פוגע בנו בסופו של דבר. בשטח עסקים לא רוצים להעסיק נשים, פשוט כי זה לא משתלם כלכלית לעמוד בחקיקה המתעדפת. כשאתה כמעסיק צריך להחליף עובדת פעם בשנתיים לכמה חודשים, כשהעובדת יכולה לספק לך פחות תפוקה ואתה צריך לשלם לה אותו הדבר או לתת לה הטבות כמו שעת הנקה או ימי מחלה נוספים, זה פשוט עולה לך יותר וזה לא משתלם. אני מאמינה שהמדינה צריכה להתערב כמה שפחות במשק, כולל לאפשר לנשים לשאת ולתת על השכר והתנאים שלהן בעצמן, דבר שגברים עושים בשגרה".
דולן מעידה על עצמה שהיא כן מתחברת לתפיסה ולהבנה שלנשים יש אתגרים שונים לעמוד בהם: "אני חושבת שזה נכון לחנך את הילדים בצורה שוויונית ולהילחם בתפיסות הארכאיות של החברה", היא אומרת, "מגיע לנו לקבל יחס שווה בכל תחומי החיים ויש עוד מקומות שצריך להיאבק כדי לקבל את זה".
"לאמיתו של דבר - שום מפלגה לא מקדמת ענייני נשים בשנים האחרונות, ובנוסף לא יתכן שבמדינה כמו שלנו נצביע רק לפי הקריטריון הזה", מודה טל אור, מנחת קורסים וסדנאות. "יש עוד נושאים שחשובים לי, ואיני חושבת שחוקים הם מה שישנה את המצב ברוב התחומים. במפלגה לה הצבעתי יש נשים, ואיני בונה על הכנסת הקרובה שתקדם ענייני נשים. היו נשים בכל המפלגות למעט החרדיות בכנסת הקודמת - ולא ראיתי שפעלו למעני או למען נשים אחרות". לאור חשוב להדגיש שיש גם פמיניזם חרדי, ופמיניזם דתי ופמיניזם ימני: "הוא פשוט מתעניין בנושאים שונים ובצורה אחרת מזה של השמאלניות התל אביביות. אני חושבת שיותר חשוב להיאבק ברצינות על שכר שווה, עבודה שווה, קידום וקבלה לעבודה של נשים. השאלה מה חשוב ומה פמיניסטי באמת".