לפני שנתיים גרטה טונברג, אז נערה בת 15, פרצה לחיינו בסערה. מה שהחל כשביתה של נערה אחת עם כמה שלטים אל מול הפרלמנט השוודי, הפך במהרה ל'תנועת התלמידים למען צדק אקלימי' בקריאה למנהיגי העולם לקחת אחראיות אל מול משבר האקלים. גרטה, שהציתה את התקווה בכל אותם ילדים, הספיקה מאז לנאום בכנס הפסגה של האו"ם, לשוט לוועידת האקלים בסירת מפרש ואפילו להיבחר לאשת השנה של TIME ובעיקר הפכה לסמל המאבק במשבר האקלים.  

אבל לא כולם שותפים להערכה, כמעט מההתחלה גרטה ספגה ביקורות אלימות, בהיקף חריג ביחס לגילה וביחס לפעילת אקלים. מדענים, טוקבקיסטים, פוליטיקאים ואפילו נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עשו כל שביכולתם להקטין אותה.

פעם אחרי פעם היא סיפרו שהיא לא מקצועית, טועה ומטעה ומעצבנת באופן כללי. הגדיל לעשות טראמפ, נשיא ארה"ב, כשצייץ שהיא בסה"כ ילדה עם בעיית שליטה בכעסים ושלח אותה לצפות בסרט עם חברה כיאה לגילה.

אבל המתקפה האלימה מכולן הגיעה בשבוע שעבר כאשר חברת X-Site, חברת דלק קנדית, נתפסה מחלקת לעובדיה סטיקר ובו ציור שחור לבן של נערה ערומה מאחור, שידיים ספק מפסקות ספק מושכות בחוזקה את הצמות שלה, על גב הנערה כתוב גרטה ובאזור ישבנה המפוסק סמל החברה. כאשר מנכ"ל החברה, דאג ספרו, נשאל האם הוא מרגיש בנוח עם שיוך החברה לסטיקר המתאר אונס של ילדה השיב: "היא לא ילדה היא בת 17".

הסטיקר הזה הוא עלית מדרגה, לא מדובר פה בבדיחה לא מצחיקה או משיכה שובבה בצמות אלא באלימות מינית של ממש כלפי קטינה, לא רק בגלל התנוחה שמשדרת אלימות וכוח אלא בעיקר בגלל עצם השימוש במיניות של גרטה על מנת לבזות ולהשפיל אותה.

לא במקרה האלימות שמופנית כלפי גרטה היא מינית. הפרקטיקה של לבזות נשים חזקות דרך המיניות שלהן חוזרת על עצמה פעם אחרי פעם בהעדר טיעונים רלוונטיים. יעידו על כך סתיו שפיר ושלי יחימוביץ אשר ספגו מתקפות על המיניות שלהן בתגובה למהלכים פוליטיים. שפיר ספגה מאראל סגל בתוכנית אקטואליה חיקוי בו הוא צוהל בשמה מהעונג שהיא מפיקה מרכיבה על אופניים בלי מושב ואילו יחימוביץ הואשמה על ידי נחום ברנע שהיא השתמשה במיניות שלה בכדי לנצח את הפריימריז בעבודה. אותה מיניות אגב, הייתה תמונה שלה רצה בחוץ הים עם חולצה חושפת מרפקים.   

את האיור האלים צריך לבחון בהקשר הרחב. בעולם בו נשיא ארצות הברית, מי שעשה את הונו מאין ספור עסקים מזהמים, נבחר למרות ואולי בגלל אמירות על לפיתה באתם יודעים איפה. חברות הדלק שמתעשרות מלזהם את העולם מרגישות בנוח עם סטיקר שלופת את גרטה בצמות. גרטה היא אופוזיציה למנהיגי העולם הישן. היא נערה, צעירה, לא נחמדה שהרוויחה את תהילתה מלעשות טוב לעולם. זה לא מפתיע שלמנהיגים הישנים, גברים, לבנים עשירים ומושחתים ברובם זה בא ברע. הם לא רק מפסידים, הם מפסידים לילדה קטנה עם צמות ובהעדר תחמושת ראויה מול גרטה כל מה שנשאר להם זה לנסות לרדת נמוך ככל האפשר ולבזות את המיניות שלה

הצד האופטימי בסיפור הוא תגובתה של גרטה, בפרפרזה על אמירתו של גנדי "קודם הם מתעלמים ממך, אחר כך הם צוחקים עליך ואז אתה מנצח" צייצה גרטה: "הם הופכים יותר ויותר נואשים, זה מראה שאנחנו מנצחים". חברות הדלק ובעליהן המיזוגיניים הם נחלת העבר ואילו גרטה ומאות אלפי התלמידות שמאחוריה הן פני העתיד.

הכותבת היא חוקרת ומרצה על צדק סביבתי וצריכה