View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Miri Michaeli (@mirimichaeli_) on

 

בטח גם אתן נתקלתן בימים האחרונים באתגר האינסטגרם החדש, בו נשים מעלות תמונות שלהן בשחור לבן לצד ההאשטג #challengeaccepted ("האתגר התקבל"). האתגר החדש זכה עד כה למיליוני משתתפות ברחבי העולם, שהעלו לרשת תמונות שלהן לצד פוסטים משתפכים על העצמה נשית, אהבה ותמיכה - ואתגרו נשים נוספות לעשות את אותו הדבר. אבל האם אתן יודעות באמת מה עומד מאחורי התמונות המחמיאות בגוונים מונוכרומטיים עמוסות הקלישאות המעצימות?

מקורותיו של האתגר החדש "שמעצים נשים" לא לגמרי ברורים וחיפושים ברשת מעלים מספר הסברים שונים לנושא. כך, לדוגמה, בניו יורק טיימס מדווחים כי שהאישה הראשונה שפרסמה תמונה של עצמה בשחור לבן לצד ההאשטג הייתה העיתונאית הברזילאית אנה פאולה פדרה, אבל במקום אחר מצאנו הסבר אחר, הטוען שההשראה לקמפיין נובעת מנאומה הסוחף של חברת הקונגרס האמריקאית אלכסנדרה אוקזיו-קורטז בשבוע שעבר, בו התייחסה לעובדה שכונתה "כלבה" על ידי אחד מעמיתיה הגברים והביאה לזינוק בפוסטים המדיה החברתית על פמיניזם והעצמת נשים.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ashley Waxman Bakshi (@ashleywaxmanbakshi) on

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by mako (@mako.il) on

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lea Schenirer (@leaschenirer) on

טענה נוספת גורסת שמקורותיו של האתגר בכלל בטורקיה – כחלק ממחאה על רצח הנשים המשתולל במדינה. "האתגר הזה נולד לפני כמה שבועות בטורקיה, כשקומץ של נשים הבין שבכל יום העיתון הטורקי מלא בתמונות בשחור לבן של נשים שנרצחו. מודעות אבל!" כתבה בעמוד האינסגרם שלה העיתונאית נועה רוזין, והעלתה תמונות שחור לבן של שש מהנשים שנרצחו בישראל בשנתיים האחרונות, "רק ב-2019 תועדו 500 מקרי רצח של נשים, מי יודע כמה לא דווחו או נעלמו מהרדאר. אתגר השחור לבן נולד כדרך של נשים טורקיות להשמיע את הקול שלהן. להביע סולידריות עם נשים שנרצחו. להראות שיום אחד זו יכולה להיות התמונה שלהן מתנוססת בעיתון. אבל היי, בואו פשוט נעלה תמונה מחמיאה של עצמנו כי מישהי העבירה לנו הודעת שרשרת, או תייגה אותנו, ואמרה לנו שאנחנו נשים חזקות. הפוסטים האלה אמורים להזכיר לכולנו את מאיה ווישניאק, מיכל סלה, נבין עמרני, טטיאנה חייקין, מריה טל, לילי פרג, פרחיה סרוסי, נסרין ג'בארה, אסתי אהרונוביץ' ועוד מאות נשים שנרצחו בארץ. הפוסטים האלה אמורים להזכיר לכולנו שמתחילת השנה היו 12 מקרי רצח של נשים ועדיין לא קמה יחידה ללוחמה באלימות בתוך המשפחה, כי זה באמת אתגר כך מסתבר".

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

בא לי לצרוח על כולכן. להתקשר אחת אחת ולומר לה שתסיר את התמונה של אתגר השחור-לבן מהפיד שלה. "אני בדרך כלל לא עושה אתגרי רשת, אבל הפעם.." כתבו כמה נשים שצצו בפיד שלי, אבל התמונה המונוכרומטית שלהן הייתה חזקה יותר מהרצון – נגיד – לקרוא קצת במה מדובר לפני שהן החליטו להעלות אותה בכל זאת - האתגר הזה נולד לפני כמה שבועות בטורקיה, כשקומץ של נשים הבין שבכל יום העיתון הטורקי מלא בתמונות בשחור לבן של נשים שנרצחו. מודעות אבל! רק ב-2019 תועדו 500 מקרי רצח של נשים, מי יודע כמה לא דווחו או נעלמו מהרדאר. אתגר השחור לבן נולד כדרך של נשים טורקיות להשמיע את הקול שלהן. להביע סולידריות עם נשים שנרצחו. להראות שיום אחד זו יכולה להיות התמונה שלהן מתנוססת בעיתון - אבל היי, בואו פשוט נעלה תמונה מחמיאה של עצמנו כי מישהי העבירה לנו הודעת שרשרת, או תייגה אותנו, ואמרה לנו שאנחנו נשים חזקות. הפוסטים האלה אמורים להזכיר לכולנו את מאיה ווישניאק, מיכל סלה, נבין עמרני, טטיאנה חייקין, מריה טל, לילי פרג, פרחיה סרוסי, נסרין ג'בארה, אסתי אהרונוביץ' ועוד מאות נשים שנרצחו בארץ - הפוסטים האלה אמורים להזכיר לכולנו שמתחילת השנה היו 12 מקרי רצח של נשים ועדיין לא קמה יחידה ללוחמה באלימות בתוך המשפחה, כי זה *באמת* אתגר כך מסתבר - אוהבות את התמונה שלכן ולא רוצות להוריד אותה מהפיד? בכיף. אבל תעשו טובה, תערכו את הטקסט ותחשפו את כל העוקבים שלכם למסר האמיתי של האתגר הזה, זה שווה כל לייק שתגרפו בדרך

A post shared by Noa Rosin (@noarosin) on

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Zeycan Rochelle YILDIRIM (@zeycan_rochelle) on

 

ככל שהתפשט הטרנד בחרו חלק מהגולשות בעולם לא לפרסם תמונה של עצמן, אלא של ברונה טיילור: אישה שחורה בת 26 שנהרגה בביתה על ידי המשטרה, וקראו לנשים לא להעצים את עצמן – אלא להשתמש ברשתות החברתיות כדי להעצים את קולן של הנשים שצריכות להישמע ולא נשמעות מספיק.  

כך או כך, נראה שהאתגר איבד מזמן את משמעותו המקורית וכל מה שנשאר ממנו הוא נשים שתומכות בנשים אחרות. או כמו שאמרה את זה דוגמנית העל סינדי קרופורד: "דרך פשוטה להרים אחת לשנייה".